Zile de foc: angajatorii, obligați să-și protejeze angajații de caniculă

22 iulie 2022 | 0 comentarii |

Inspectorii de muncă verifică, începând de astăzi, dacă sunt respectate prevederile legale privind măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

 

Canicula continuă să afecteze o mare parte din țară, iar Buzăul se află, în zilele următoare, sub Cod portocaliu de caniculă și furtuni. Temeperaturile excesive și disconfortul termic accentuat impun respectarea unor reguli speciale atât de către populația generală, cât și la locul de muncă. Angajatorii care nu respectă măsurile de protecție a salariaților în condițiile în care temperaturile depășesc 37ºC la umbră, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) depășește pragul critic de 80 de unități, riscă sancțiuni dure din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Echipele ITM Buzău încep, de astăzi, controalele prin care verifică, pe teren, dacă sunt respectate „prevederile Ordonanței de Urgență nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă”, informează ITM Buzău.

Inspectorii de muncă vor ajunge în special pe șantiere, unde se lucrează în aer liber, dar și în fabricile de confecții și la alți agenți economici unde riscurile de îmbolnăvire din cauza caniculei sunt iminente dacă nu sunt respectate măsurile de sănătate și securitate în muncă (SSM). „Pe toată perioada caniculei, echipele ITM vor monitoriza în special șantierele, unde se lucrează în aer liber, fabricile de confecții unde se va verifica dacă se asigură microclimatul corespunzător, dar și alți angajatori ai căror angajați sunt expuși unor riscuri de sănătate din cauza temperaturilor de peste 37ºC, corelate cu condiții de umiditate mare”, transmite inspectorul sef adjunct SSM din cadrul ITM Buzău, Ion Popa.

 

Reprezentanții ITM Buzău spun că agenții economici cunosc măsurile pe care sunt obligați să le aplice în cazurile în care se ating valorile termice și de umezeală ridicate, astfel că se așteaptă să le și respecte și să nu fie necesar să aplice sancțiuni.

Pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber, agenții economici trebuie avute în vedere: reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus 1n locuri umbrite, cu curenți de aer. De asemenea, trebuie să asigure câte 2-4 litri de apă minerală/persoană/schimb, echipamentul individual de protecție și dușuri, iar dacă aceste măsuri nu pot fi aplicate, angajatorul este obligat să reducă programul de lucru – se va lucra de dimineață până la ora 11,00 și după ora 17,00.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să asigure examenul medical la angajare și controlul medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru muncă la temperaturi crescute; asigurarea de prim-ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

 


Adaugati un comentariu


 

*