Variola maimuței, declarată urgență sanitară globală

23 iulie 2022 | 0 comentarii |

Ca urmare a numărului tot mai mare de cazuri confirmate, în special în Europa unde sunt peste 80 la sută din cazuri, OMS a declarat variola maimuței „urgență sanitară globală”.

 

Valul șase al pandemiei de COVID-19 a obligat numeroase țări să-și ia noi măsuri de prevenție și de protecție, dar iată că și variola maimuței a fost declarată „urgenţă sanitară globală”. Potrivit unui anunț făcut sămbătă, de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, în prezent, mai există doar două astfel de urgențe sanitare – pandemia de coronavirus și efortul continuu de eradicare a poliomielitei.

Specialiștii comitetului de urgență al OMS nu au ajuns la un consens privind clasificarea variolei maimuței drept urgență sanitară globală, dar șeful OMS a decis să o încadreze la cel mai ridicat nivel de alertă, întrucât epidemia s-a răspândit rapid în întreaga lume și consideră că este necesar ca reţelele naţionale de sănătate și mai ales din Europa, unde se înregistrează 80% din cazuri, să-și intensifice măsurile de prevenție. „Evaluarea OMS este că riscul de variola maimuței este moderat la nivel global și în toate regiunile, cu excepția regiunii europene, unde evaluăm riscul ca fiind ridicat”, a precizat directorul OMS, într-o conferință de presă, după a doua reuniune a comitetului de urgență al OMS pe tema acestui virus.

 

Peste 16.000 de cazuri au fost raportate anul acesta în 75 de țări, a arătat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, menționând că au fost înregistrate și cinci decese ca urmare a epidemiei. Acesta consideră că deși există încă multe „necunoscute” în ceea ce privește noile moduri de transmitere care au permis răspândirea acesti boli, odată declarată urgență sanitară globală se vor accelera eforturile pentru dezvoltarea de vaccinuri și pentru punerea în aplicare a măsurilor de limitare a răspândirii virusului variolei maimuței (monkeypox). „Aceasta este o epidemie care poate fi oprită cu ajutorul strategiilor potrivite în grupurile potrivite”, consideră șeful OMS.

Printre criteriile folosite de OMS pentru a declara această urgenţă se numără faptul că „virusul se transmite rapid în multe ţări în care nu au existat cazuri până acum”, a mai spus Tedros. Acesta a atras atenția că epidemia se răspândește „mai ales în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi şi cu parteneri multipli” și de aceea trebuie să fie luate măsuri care să protejeze demnitatea şi drepturile omului din comunităţile afectate, deoarece „stigmatizarea şi discriminarea pot fi la fel de periculoase ca orice virus”.

 

La începutul lunii mai, variola maimuței a fost depistată pentru prima dată în afara ţărilor africane, unde este endemică. Deşi nu este o boală cu transmitere sexuală, în afara zonelor endemice, această boală a afectat, în majoritatea cazurilor, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi.

În România au fost diagnosticați până acum 20 de pacienți cu variola maimuței, toți bărbați.

Este pentru a şaptea oară când OMS declară o „urgenţă de sănătate globală” (mecanism iniţiat în 2005), după gripa A din 2009, Ebola în 2014 şi 2018, poliomielita în 2014, virusul Zika în 2017 şi coronavirusul COVID-19 în 2020 (alertă încă în vigoare). Acest tip de alertă se declară în situații „grave, bruşte, neobişnuite sau neaşteptate” şi care pot necesita „o acţiune internaţională coordonată”. Este cel mai înalt nivel de alertă al OMS pentru ameninţările la adresa sănătăţii, dar nu are consecinţe imediate, ci are rolul de a alerta guvernele să ia măsuri care să contribuie la creşterea gradului de conştientizare, pentru a proteja populaţia, precum şi la creşterea cooperării internaţionale, a cercetării şi a finanţării.

 

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat, vineri, că a autorizat extinderea utilizării unui vaccin contra variolei umane pentru a fi folosit împotriva propagării variolei maimuţei. „Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat extinderea indicaţiei vaccinului antivariolic Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei”, a transmis autoritatea sanitară europeană, într-un comunicat.

Vaccinul Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, autorizat în Uniunea Europeană din 2013 pentru prevenirea variolei, a fost aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuţei, ținându-se cont de similitudinea dintre acest virus şi virusul variolei. OMS nu recomandă însă, deocamdată, vaccinarea în masă, ci doar a persoanelor identificate ca fiind „contacți” ai persoanelor confirmate ca infectate.

Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât „verişoara” sa variola umană, eradicată în 1980 și se transmite prin contact fizic strâns. Simptomele includ febră, erupţii cutanate extinse, leziuni ale pielii şi ganglioni limfatici umflaţi, după o perioadă de incubaţie de cinci până la 21 de zile. De cele mai multe ori este benignă şi se vindecă spontan după două sau trei săptămâni.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*