Cod roșu de caniculă! Temeperaturi de 41 de grade și disconfort termic accentuat

23 iunie 2021 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de Sănătate Publică județene și a municipiului București să ia toate măsurile necesare pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă și pentru acordarea primului ajutor cetățenilor în cel mai scurt timp, în caz de urgență.

 

Astăzi, la prânz, au intrat în vigoare primele avertizări de caniculă din această vară, cu maxime termice cuprinse între 33 și 37 de grade în Oltenia, Maramureș, vestul și nord-vestul Transilvaniei, sud-vestul și centrul Munteniei, iar disconfortul termic va fi ridicat,indicele temperatură-umezeală depășind pragul critic de 80 de unități.

Pentru următoarele două zile, meteorologii au emis primul cod roșu de caniculă, care va afecta mai multe județe din vestul țării. Astfel, joi și vineri, temperaturile vor ajunge la 41 de grade Celsius în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș, unde se vor înregistra temperaturi maxime comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, anunță Agenția Națioală de Meteorologie.

Valul de căldură va cuprinde însă toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În nord-vest, temperaturile vor fi între 35 și 38 de grade, iar în Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade. Sub avertizare cod portocaliu de caniculă se vor afla în următoarele zile Oltenia, unde se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade și cea mai mare parte a Transilvaniei, unde vor fi între 35-37 de grade. Minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

 

În acest context, Ministerul Sănătății a cerut direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) județene și a municipiului București „să ia toate măsurile necesare pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă și pentru acordarea primului ajutor cetățenilor în cel mai scurt timp, în caz de urgență”.

Astfel, direcțiile de sănătate publică vor implementa sistemul de colectare a datelor privind indicatorii specifici ai stării de sănătate și ai resurselor mobilizate la nivel național și, zilnic, vor raporta către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății o serie de date de la nivel județean, printre care „numărul de solicitări la serviciile de ambulanță, procentul de creștere a numărului de solicitări față de ziua precedentă, necesarul de echipaje suplimentare, numărul acțiunilor de control efectuate de inspectorii sanitari de stat, numărul cazurilor persoanelor căzute în stradă (lipotimii, deshidratări) și cel al deceselor din cauza caniculei. Raportarea se va face numai pentru zilele în care se înregistrează temperaturi de 35 de grade Celsius și peste 35 de grade Celsius”, precizează Ministerul Sănătății.

În același timp, DSP-urile trebuie să verifice condițiile de asigurare a asistenței medicale în unitățile sanitare, precum asigurarea stocurilor de medicamente de urgență, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcționalitatea generatoarelor de rezervă și asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităților sanitare.

 

Ministerul Sănătăţii face o serie de recomandări și populaţiei care, pentru a preveni incidentele, în această perioadă cu temperaturi extreme este indicat să urmeze sfaturile medicilor şi să evite expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00, să consume multe lichide, fructe şi legume proaspete şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate. Medicii atrag atenția că expunerea la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune, un stress asupra organismului, expus astfel la deshidratări severe, la agravarea unor boli cronice sau la declanşarea lipotimiilor (leșinurilor). Cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice.

Din cauza temperaturilor de peste 32 de grade Celsius, corpul încearcă să se apere prin transpiraţie abundentă, care are rolul de a ajuta la reglarea termică şi de a împiedica astfel supraîncălzirea prganismului. Odată cu apa se pierd şi săruri minerale şi vitamine (mai ales pe cele hidrosolubile), antrenând astfel multe consecinţe negative în desfăşurarea proceselor fiziologice. Potrivit medicilor, în condiții de caniculă pot apărea simptome de oboseală fizică şi psihică, tulburări de ritm cardiac, stare de disconfort, iritabilitate, agitaţie, greaţă, vărsături, cefalee, ameţeală, lipotimie (leşin), dureri şi crampe musculare, sete accentuată, insomnie (care poate conduce la apatie sau stare de nervozitate), intensificarea simptomatologiei existente în cazul unor boli cronice (în special cardiovasculare sau psihice).În cazul în care se constată o alterare a stării de sănătate este bine să cerem ajutorul unui medic, iar în caz de urgență, să chemăm ambulanța, la numărul unic 112.

 

Canicula afectează în aceeași măsură și animalele. În condițiile în care oamenii se protejează de canicula bând multă apă sau refugiindu-se în locuri cu aer condiționat, trebuie să conștientizăm că în cazul animalelor suntem datori noi, oamenii, să intervenim atunci când vedem că există riscul ca acestea să sufere din cauza căldurii. „Animalele suportă mai greu temperaturile ridicate, decât frigul. Lipsa glandelor sudoripare face ca acestea să piardă căldura înmagazinată de corp destul de încet, în mare parte prin respirație. Atunci când temperatura corporală crește într-un timp scurt și mai ales dacă animalul este expus în continuare temperaturilor ridicate, acest mecanism devine ineficient și apar o serie de probleme care îi pun viața în pericol”, atrage atenția medicul veterinar Florin Sangiu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzău.

Animalele prezintă o stare de slăbiciune, par foarte obosite, au o respirație dificilă, accelerată, apar semne cardiace sau semne digestive (diaree, vomă). În fazele grave, animalele pot face convulsii, pot leșina, intră în comă și chiar pot prezenta risc de deces. „În caz de hipertermie, cel mai important este să scoatem animalul din zona călduroasă, să-l adăpostim la umbră și, dacă este posibil, într-un loc bine ventilat, să-l stropim cu apă și să-l hidratăm. Atenție, apa nu trebuie să fie foarte rece! În cazuri grave este necesar să fie consultat medicul veterinar”, explică dr. Sangiu.

 

Recomandări Ministerului Sănătății, pe larg, privind măsurile de protecție în perioada de caniculă, AICI


Adaugati un comentariu


 

*