Pacienții cu hepatită C sunt asigurați de CNAS că vor avea acces la tratamente fără interferon pe toată perioada pandemiei

7 august 2020 | 0 comentarii |

Conducerea instituției spune că, prin reglementări speciale, vare au fost prelungite până la data de 30 septembrie, acestora le este asigurat tratamentul, indiferent de stadiul de fibroză și ciroză.

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) transmite că, în contextul pandemiei, în perioada stării de urgență CNAS a implementat o serie de măsuri pentru a asigura accesul pacienților eligibili cu hepatită C la tratamentele fără interferon, iar aplicarea acestor măsuri a fost prelungită până la data de 30 septembrie 2020. Măsurile s-ar putea prelungi însă și după această dată, în contextul în care pandemia se va menține, iar conducerea CNAS spune că analizează deja modul în care se vor asigura în continuare serviciile medicale și tratamentele, pentru toate patologiile.

În această perioadă dificilă, numărul de inițieri de tratamente a fost mai mic, în urma evaluării de către medicii specialiști a riscurilor și beneficiilor pentru fiecare pacient în parte. Vom analiza și vom decide modul în care va fi asigurat accesul la servicii și tratamente în continuare, pentru toate patologiile, și după data de 30 septembrie, pentru că încă ne confruntăm cu problemele create de pandemie. Măsurile implementate până acum sunt rezultatul consultărilor cu specialiștii și cu asociațiile de pacienți, cu care vom colabora în continuare pentru elaborarea măsurilor pentru perioada de după 30 septembrie, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

 

Adela Cojan, președinte CNAS

Potrivit conducerii CNAS, pentru pacienții care au domiciliul într-unul din județele prin care se derulează contractele cost/volum/rezultat (C-V-R), inițierea tratamentului se efectuează de către medicul gastroenterolog sau infecționist (prima rețetă), iar prescrierea în continuare a medicamentelor se poate face de un medic în specialitatea medicină internă din ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice sau de medicul de familie pe lista căruia este înscris pacientul, în baza scrisorii medicale și a confirmării înregistrării formularului specific de prescriere, în vederea asigurării continuității tratamentului.

Pentru pacienții cu domiciliul într-un județ în care nu se derulează contractele C-V-R, prescrierea se realizează doar de către medicul gastroenterolog sau infecționist, se menționează într-un comunicat remis SănătateaBuzoiană.ro.

Președintele CNAS menționează că „evaluarea rezultatului medical pentru pacienții al căror tratament cu medicamente fără interferon a fost inițiat începând cu 1 februarie 2020 se va realiza exclusiv de medicul curant al pacientului, informațiile urmând a fi procesate în PIAS de casa de asigurări de sănătate prin care se derulează contractul C-V-R și cu care se află în relații contractuale medicul curant”.

 

Pacienții cu domiciliu în alt județ decât cel prin care se derulează contractul C-V-R și pentru care a fost inițiat tratamentul fără interferon au posibilitatea să ridice prescripțiile medicale din județul în care acesta domiciliază, în baza unei proceduri afișate pe site-ul CNAS.

CNAS menționează că, începând cu luna februarie 2020, asigură tratamente fără interferon pentru un număr de 17.500 de pacienți adulți cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză și ciroză compensate, iar în perioada februarie-iulie, 4.158 de pacienți au accesat tratamente fără interferon.

Începând cu 1 iunie 2020, există în derulare și un contract de tip C-V-R, în cadrul căruia pot beneficia de tratament pacienții adulți, fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată, care în urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu acțiune antivirală directă) nu au obținut răspuns terapeutic. Contractul prevede tratamente pentru un număr de 300 de pacienți eligibili, iar până la această dată au fost transmise de medicii curanți și confirmate în Platforma Informatică a Asigurărilor Sociale de Sănătate (PIAS) un număr de 61 de formulare specifice pentru acordarea acestui tip de tratament.

 

Tratamentul adulților este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie și boli infecțioase aflați în relație contractuală cu casele de asigurări din 16 județe (Arad, Bacău, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Bihor, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureș, Timiș) și CAS AOPSNAJ”, transmite CNAS.

Începând cu luna februarie a acestui an, CNAS derulează și un contract C-V-R prin care asigură tratamente fără interferon pentru de 100 de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, până la această dată fiind accesate acest tip de tratamente pentru un număr de 6 tineri.

Pentru copii, tratamentul este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie pediatrică și boli infecțioase aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 11 județe, respectiv București, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș și CAS AOPSNAJ.

Pe site-ul CNAS sunt afișate toate informațiile necesare, atât pentru pacienți cât și pentru medicii curanți, referitoare la includerea în tratament a pacienților eligibili.

 


Adaugati un comentariu


 

*