Vești îmbucurătoare despre primul pacient cu plâmâni transplantați în România

La o săptămână după operație, acesta se află în continuare internat în secția de Terepie Intensivă a spitalului Sfânta Maria din Capitală, evoluția sa fiind una favorabilă.

 

Azi se împlinește o săptămână de la primul transplant pulmonar efectuat în România, operație realizată cu suscces, într-un context destul de tensionat, generat de discuțiile legate de capacitatea centrului de la spitalul Sânta Maria – singurul din țară acreditat pentru transplant pulmonar.

Desfășurată pe durata a sapte ore, operația s-a realizat cu succes, iar evoluția ulterioară a pacientului este una favorabilă. La o săptămână după premiera medicală națională, spitalul Sfânta Maria a remis azi un comunicat referitor la starea pacientului transplantat, care se simte bine.

Mugur Amariței, bărbatul de 36 de ani, din Iași, care a fost transplantat, chiar s-a ridicat din pat și a stat alături de echipa medicală pentru a fi fotografiat, spunând că deși se simte încă slăbit, s-a născut a doua oară, a primit a doua șansă la viață. Acesta rămâne însă internat în secția de Terapie Intensivă a spitalului, într-o rezervă, întrucât are nevoie în continuare să fie monitorizat de medici.

 

Potrivit comunicatului remis de conducerea unității medicale, primele semne pozitive au apărut în primele 24 de ore după efectuatrea transplantului, iar pacientul a început să respire singur, fără ajutorul aparatelor, la șase ore după operație. Odată reluată funcția respiratorie, pe parcursul acestei săptămâni, pacientului i s-au extras, pe rând, și cele patru drenuri toracice, iar în prezent face exerciții de mobilitate, sub supravegherea medicilor de la spitalul Sfânta Maria.

În comunicatul unității medicale se precizează că echipa medicală îl asistă pe pacient și în efectuarea unor exerciții specifice pentru imbunătățirea capacității respiratorii, iar până acum nu au fost întâmpinate niciun fel de probleme, starea pacientului îmbunătățindu-se treptat, dar fiind nevoie în continuare să rămână internat pentru a fi supravegheat îndeaproape de personalul medical.

Va mai avea nevoie, probabil, de alte câteva săptămâni de spitalizare, monitorizarea și tratamentul post-transplant fiind la fel de importante ca și operația în sine.

 

Echipa de transplant

Prima operație de transplant pulmonar din România a fost efectuată de o echipă coordonată de medicul Igor Tudorache, șeful Centrului de Transplant Pulmonar Hanovra, care a venit special din Germania, pentru efectuarea acestei intervenții, din echipă mai făcând parte doi chirurgi. De asemenea, la succesul intervenției a contribuit și  echipa de anestezie și echipa de asistente medicale specializate pe Bloc operator, de la Sfânta Maria.

Centrul de transplant pulmonar de la Sfânta Maria este acreditat de mai bine de doi ani pentru astfel de intervenții, însă aceasta a fost prima operație de transplant efectuată aici, managerul Narcis Copcă și primarul Gabriela Firea, în subordinea căreia se află spitalul, susținând că motivul pentru care s-a întârziat atât primul transplant a fost lipsa donatorilor.

Primul pacient care a beneficiat de un transplant pulmonar în România se numește Mugurel Amariței, are 36 de ani și este originar din Iași. Problemele sale de sănătate au apărut în urmă cu mai bine de 3 ani, tot în acea perioadă comunicându-i-se că are nevoie de un transplanr de plămâni. De un an de zile se afla pe lista de așteptare pentru o astfel de operație, iar șansa sa la viață a venit din partea familiei unui bărbat de 45 de ani care a fost de acord cu donarea de organe, după ce acesta intrase în moarte cerebrală.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Mariana Ilie spune:

    Doamne ajuta,sa fie un inceput pentru toti oamenii cu probleme de sanatate si sa aratam… ca se poate!!!!!

Adaugati un comentariu


 

*