O tânără de 38 de ani, înger salvator pentru cinci pacienți

28 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Familia tinerei a fost de acord cu prelevarea de organe, iar cinci vieți vor fi salvate chiar în cursul zilei de astăzi.

 

La Spitalul Clinic Județean de Urgență de la Sibiu are loc, astăzi, prima prelevare de organe din acest an, iar în urma acestei intervenții, patru pacienți din România și unul din Croația vor primi o nouă șansă la viață, chiar în orele următoare. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără gestul altruist făcut de familia donatorului – o pacientă de 38 de ani, ajunsă la spitalul din Sibiu în urmă cu șase zile, în urma unui accident. La momentul internării, pacienta se afla în comă severă. Medicii au constatat că suferise un traumatism cranio-cerebral sever, cu hemoragie subarahnoidiană, și prezenta multiple fracturi. Timp de mai multe zile, medicii sibieni s-au luptat să o mențină în viață, însă ieri, la ora 01.00, a fost stabilit diagnosticul de moarte cerebrală.

Șeful secției ATI, medicul Mihai Sava a constatat că pacienta era compatibilă pentru prelevarea de organe, iar medicului Tiberiu Toabeş, coordonatorul local al activității de transplant, i-a revenit dificila misiune de a solicita acordul familiei. Rudele tinerei au avut puterea să treacă peste suferința pricinuită de pierderea acesteia și și-au dat acordul pentru ca medicii să preleveze organele care puteau salva alte vieți. Ulterior, reprezentanții centrului de la Sibiu au luat legătura cu Agenția Naționlă de Transplant, iar în scurt timp au fost găsiți și pacienții compatibili, între cei aflați pe listele de așteptare pentru un transplant.

 

Echipele de prelevare de la centrele din țară au pornit către Sibiu, iar în urmă cu câteva ore a început operația de prelevare, care este prima de acest gen efectuată anul acesta la SCJU. Astfel, o echipă de la spitalul Sfânta Maria din Capitală, coordonată de dr. Dragoş Chiriţă, prelevează ficatul și plămânii, în timp ce rinichii vor fi prelevați de o echipă de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj coordonată de dr. Dan Pop. S-a stabilit că și inima pacientei poate fi transplantată, însă pe lista de așteptare din România nu a fost găsit nici un pacient compatibil, deși numărul acestora este destul de mare.

În consecință, s-a luat legătura, prin agenția Eurotransplant, cu celelalte centre din Europa, iar norocosul pacient compatibil este din Croația. O echipă de la Klinicka Bolnica Dubrava din Zagreb s-a deplasat la Sibiu pentru a preleva cordul, care va fi apoi transplantat în Croația, pacientului care are nevoie de o inimă nouă.

Comunicatul SCJU Sibiu pe această temă a fost transmis în jurul prânzului, menționându-se că, la momentul respectiv, echipele de prelevare se aflau încă în sala de operație, intervenindu-se etapizat.

 

În afară de cele cinci organe vitale, care vor salva viața tot atâtor pacienți, vor fi prelevate și corneele, de către o echipă de medici ai spitalului sibian, alți doi pacienți având astfel șansa de a-și recăpăta vederea.

După prelevare, organele vor fi transportate în cel mai scurt timp în centrele de transplant de la București, Cluj și Zagreb, unde pacienții care vor primi o nouă șansă la viață deja sunt pregătiți pentru operația salvatoare, care va avea loc, cel mai probabil, tot în cursul zilei de astăzi.

Referindu-se la gestul altruist făcut de familia donatoarei, coordonatorul local de transplant de la Sibiu, dr. Tiberiu Toabeş a declarat, după obținerea acordului de prelevare, că dorește să mulțumească „familiei pacientei pentru acest gest, care, din păcate, este încă unul destul de rar. Tocmai de aceea, la nivelul spitalului din Sibiu depunem permanent eforturi pentru dezvoltarea activităţii de prelevare şi, atunci când avem potenţiali donatori, încercăm să ne axăm, în discuţiile cu familiile, pe însemnătatea acestui gest, pe faptul că se pot salva multe vieţi omeneşti”.

Acesta a subliniat și meritul personalului din secția ATI, care are rolul de a menține organele în condiții optime, până la momentul prelevării.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*