Unul din șase români va suferi un accident vascular cerebral

28 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Acesta este avertismentul lansat de specialiști, în urma celui mai recent studiu privind evoluția acestei boli în țara noastră.

 

Una dintre principalele teme dezbătute în cadrul conferinței anuale a Societății Naţionale de Radiologie Intervenţională din România (SNRIR), care a avut loc la Târgu Mureș între 25 și 27 octombrie, a fost accidentul vascular cerebral (AVC), o afecțiune cu o incidență tot mai ridicată în România. Discuțiile s-au axat în principal pe rezultatele celui mai recent studiu  privind evoluția acestei boli în țara noastră, SNRIR trăgând și un semnal de alarmă în contextul în care mâine se marchează Ziua Mondială a AVC.

Îngrijorarea specialiștilor e dată de faptul că România are cea mai mare mortalitate din Europa, datorată AVC, iar incidența bolii este tot mai ridicată, în special în rândul tinerilor. Ținând cont de statisticile actuale, s-a ajuns în situația în care unul din șase români va suferi un AVC, boala fiind principala cauză de invaliditate din țara noastră și a doua cauză a mortalității.

Dr. Gheorghe Iana, președintele SNRIR, a declarat că „patru români mor în fiecare oră din cauza AVC. În România, accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate – 21,64% şi dizabilitate – 11,34%, cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro. Cheltuielile directe şi indirecte ajung să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB”.

 

Singurul aspect îmbucurător ar fi acela că în sistemul de Sănătate din România s-au făcut progrese în ultimii ani în ceea ce privește intervenția în caz de AVC, cel mai important demers fiind legat de înființarea de centre de tromboliză la nivelul tuturor spitalelor județene din țară. Chiar și așa, însă, mortalitatea cauzată de AVC rămâne la un nivel ridicat, care ne plasează pe primul loc în Europa la acest capitol.

Nici la nivelul Uniunii Europene lucrurile nu stau foarte bine, estimându-se că, până în anul 2035, numărul europenilor afectați de AVC va crește cu 35%, iar al celor decedați din această cauză va crește cu 45%. Totodată, numărul europenilor care vor trăi cu AVC ca boală cronică se va majora cu 25% în următorii 15 ani, după cum a mai precizat președintele SNRIR.

Esențială în cazul producerii unui AVC este intervenția în timp util, tromboliza fiind procedura care s-ar putea dovedi salvatoare, dacă este aplicată la timp. În caz contrar, pacienții riscă să rămână cu invaliditate sau cu sechele majore ireversibile, care îi vor face dependenți de ajutorul altor persoane, pentru tot restul vieții.

 

Dr. Gheorghe Iana

Dr. Gheorghe Iana spune că un pacient care a suferit un AVC are la dispoziție maxim șase ore pentru a ajunge la un spital unde să i se aplice procedurile pentru astfel de situații. De aceea, este esențială recunoașterea primelor semne ale unui AVC acestea fiind dificultatea pacientului de a se deplasa sau de a-și controla mișcările, amețeala, tulburările de vedere și cele de vorbire. Dacă o persoană prezintă astfel de simptome, trebuie să ajungă în cel mai scurt timp la spital pentru a minimiza cât mai mult riscul unor sechele permanente.

Un AVC apare atunci când ţesutul cerebral este privat de oxigen şi nutrient, din cauza întreruperii circulaţiei sângelui. Lipsită de oxigen, materia cenuşie moare după câteva minute şi nu mai poate fi recuperată niciodată. Deteriorarea sau moartea celulelor provoacă o simptomatologie clară în părţile corpului care sunt controlate de părţile creierului afectate de accidental vascular cerebral. Timpul este cel mai important în cazul pacientului care suferă un AVC”, a mai explicat președintele SNRIR.


Adaugati un comentariu


 

*