Campanie în premieră pentru prevenirea accidentului vascular cerebral

15 februarie 2018 | 0 comentarii |

Acțiunea se axează pe depistarea precoce a fibrilației atriale, care stă la baza unui procent însemnat de accidente vascular cerebrale letale.

 

Prof. Dan Gaiță

Fundația CardioPrevent din Timișoara a lansat la jumătatea acestei săptămâni o campanie care constituie o premieră pentru România, având ca scop prevenirea cazurilor de accident vascular cerebral (AVC) prin depistarea pacienților cu fibrilație atrială, problemă de natură cardiacă ce stă la baza unui procent însemnat al acestor accidente. Campania se va desfășura la nivelul municipiului Timișoara, inițiatorii precizând că aproximativ 30% dintre AVC-urile letale din județ au drept cauză fibrilația atrială.

Coordonatorul campaniei este profesorul universitar Dan Gaiță, președintele fundației CardioPrevent și coordonator național de prevenție cardiovasculară încă din anul 2007, care a precizat că în cadrul acțiunii vor fi testate gratuit aproximativ 6.000 de persoane, totodată urmărindu-se și informarea acestora cu privire la cauzele care duc la producerea unui AVC și la riscurile pe care le presupune fibrilația atrială.

Principalii vizați în cadrul campaniei sunt persoanele peste 65 de ani, dar și cele care au depășit vârsta de 55 de ani și se află sub tratament pentru boli cardiovasculare sau diabet. Acestea sunt categoriile cele mai predispuse la fibrilație atrială, care poate apoi duce la producerea unui AVC.

 

Prof. Dan Gaiță și primarul Timișoarei, la conferința ce a marcat debutul campaniei

Profesorul Dan Gaiță a precizat că doar la nivelul municipiului Timișoara sunt înregistrate anual peste 200 de AVC-uri cauzate de fibrilația atrială, iar jumătate dintre pacienți pot rămâne cu paralizii severe sau chiar pot muri după primul eveniment de acest gen. „Nu vrem să creăm o angoasă legată de bolile cardiovasculare, ci vrem doar să-i alertăm pe cei care sunt la risc şi să pregătim sistemul pentru aceasta”, a mai precizat președintele fundației CardioPrevent, sugerând că acțiuni similare ar trebui să fie derulate și în alte zone ale țării, România având o incidență foarte ridicată a bolilor cardiovasculare ce constituie și principala cauză de mortalitate.

În cadrul campaniei desfășurate în premieră pentru România, fundația a încheiat un parteneriat cu un lanț de farmacii din oraș. Aici persoanele din grupele de risc menționate anterior se pot testa gratuit, începând de ieri. Testarea durează un minut şi se efectuează cu ajutorul unui dispozitiv special pentru depistarea fibrilației atriale, care înregistrează activitatea inimii şi generează pe loc electrocardiograma.

Totodată, pacienții care se vor testa vor fi informați cu privire la fibrilația atrială și accidentul vascular cerebral, iar cei depistați cu fibrilație vor fi îndrumați către medici de specialitate.

 

Campania are loc în contextul în care România ocupă ultimul loc dintre țările Uniunii Europene în prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare, înregistrând anual 65 de mii de cazuri de accidente vasculare cerebrale. „Încercăm să informăm corect cu privire la riscurile fibrilației atriale, a riscurilor date de apariția cheagurilor atunci când fibrilația atrială este prezentă, a faptului că oamenii trebuie să fie conștienți că trebuie să-și protejeze singuri sănătatea. Cred că nimeni din ţară sau din Timişoara nu-şi doreşte să moară degeaba, fără să ştie că aceste lucruri pot fi tratate. Sunt anual câteva zeci de mii de accidente vasculare în România. Este a doua cauză de deces, după afectarea vaselor inimii. Această fibrilație atrială, care are legătură cu inima, dă complicaţii majore la nivelul vaselor capului. În România, programul are loc pentru prima dată, dar în alte ţări se derulează de foarte mult timp”, a mai declarat profesorul Dan Gaiță.

Fibrilația atrială înseamnă un ritm neregulat al inimii, sau aritmie, ce poate duce la formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații cardiace. În mod normal, bătăile inimii sunt ritmice, însă în fibrilația atrială, semnale electrice anormale determină camerele superioare ale inimii, numite atrii, să tremure sau să fibrileze. O inimă aflată în fibrilație nu poate pompa tot atat de mult sânge ca una normală și de aici apar complicațiile. Riscurile pe care această problemă de sănătate le reprezintă sunt însă prea puțin conștientizate de publicul larg.

 

Sursa foto: Facebook


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*