Fibrilația atrială, un factor de risc cardiac prea putin conștientizat

10 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Un sondaj efectuat în zece țări a relevat faptul că doar 46% dintre participanții la studiu erau conștienți de faptul că fibrilația atrială poate conduce la accident vascular cerebral.

 

Fibrilația atrială înseamnă un ritm neregulat al inimii, sau aritmie, ce poate duce la formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații cardiace. Riscurile pe care această problemă de sănătate le reprezintă sunt însă prea puțin conștientizate de publicul larg, după cum susțin medicii și așa cum confirmă și un sondaj efectuat de un grup internațional de cercetători în 10 țări de pe glob.

Pentru a înțelege gradul de conștientizare privind fibrilația atrială în rândul populației, echipa internațională de oameni de știință a realizat un sondaj transversal, prin intermediul internetului, în Argentina, Australia, Canada, Germania, Japonia, Thailanda, Olanda, Uganda, Marea Britanie și Statele Unite. S-a ajuns astfel la concluzia că doar 48% dintre oameni sunt conștienți de riscurile fibrilației atriale, un procent mai mic decât cel observat în cazul altor boli comune, iar 46% știau că aceasta poate duce la accident vascular cerebral.

În cadrul cercetării, specialiștii au descoperit că gradul de conștientizare cu privire la fibrilația atrială varia între 25% și 69% în cele 10 țări, iar gradul de conștientizare cu privire la factorii de risc asociați acestei probleme de sănătate a variat între 8% și 52%.

 

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății estimează că în lume trăiesc 33,5 milioane de persoane cu fibrilație atrială, iar specialiștii spun ca identificarea acestei probleme de sănătate este la fel de ușoară ca și masurarea pulsului.

Autorii studiului mai sunt de părere că identificarea de timpuriu a bolii și începerea tratamentului reprezintă un mod facil de prevenire a unui accident vascular cerebral, iar creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la fibrilația atrială ar trebui să fie o prioritate de sănătate publică.

Fibrilatia atrială este o aritmie frecventă ce apare in special la persoanele în vârstă. În mod normal, bătăile inimii sunt ritmice, însă în fibrilația atrială, semnale electrice anormale determină camerele superioare ale inimii, numite atrii, sa tremure sau să fibrileze. O inimă aflată în fibrilație nu poate pompa tot atat de mult sânge ca una normală și de aici apar complicațiile.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*