Cuișoarele – remediu natural pentru afecțiunile de sezon

10 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Suntem în plin sezon al infecțiilor respiratorii, vaccinul antigripal nu a ajuns la medicii de familie, iar pentru a ne proteja sănătatea și a ne feri de gripă nu ne rămâne decât să apelăm la remediile naturiste. 

 

Peste 400.000 de oameni au ajuns la medic, cu infectii acute ale căilor respiratorii superioare, în ultima lună, peste 75.000 dintre cazuri înregistrîndu-se numai în ultima săptămână. Ne aflăm în plin sezon al virozelor, iar gripa poate apărea oricând. Cu toate acestea, vaccinul gripal nu a ajuns la medicii de familie, deși ministrul Sănătății dădea asigurări că până la sfârșitul lunii octombrie, cel mai târziu până la jumătatea acestei luni, campania de imunizare va fi în toi. În ultima decadă a lunii septembrie, ministrul Bodog făcea mare tam-tam că s-au primit primele 19.000 de doze de vaccin. Un număr însemnat dintre acestea s-a folosit pentru imunizarea celor care au vrut să dea astfel un semnal de incredere în calitatea vaccinului. Primii vaccinați ai țării au fost ministrul Sănătății Florian Bodog, vicepremierul Marcel Ciolacu, presedinții comisiilor de sănătate ale Parlamentului, medici cunoscuți, politicieni. În teritoriu nu au ajuns decât câteva sute de doze  în fiecare județ, iar de atunci nimic nu s-a mai auzit despre marea achiziție cu care ministrul Sănătății s-a lăudat.

Medicii de familie, ale căror cabinete sunt asaltate de pacienți cu infecții respiratorii și pneumonii se plâng că nu au primit vaccinul, pentru a proteja persoanele aflate la risc: copii, bătrâni, femei gravide, persoane cu afecțiuni cronice. Iar pentru a avea efect, vaccinul are nevoie de cel puțin două săpămâni de la adminstrare. Așa că până ne vom putea proteja împotriva virusului gripal cu ajutorul vaccinului, nu ne rămâne decât să ne rugăm să nu ne îmbolnăvim și, la nevoie, să apelăm la leacurile bunicii.

 

„Cuişoare” este denumirea dată bobocilor uscaţi ai florii arborelui de cuişoare. Sunt folosite pe post de condimente, remarcându-se prin gustul fructat iute-amărui. Pe lângă savoarea specifică pe care o dau preparatelor culinare, cuișoarele au și o serie de beneficii pentru sănătate, beneficii ce pot fi exploatate și în sezonul rece, atunci când predomină răcelile și infecțiile respiratorii.

Mulțumită proprietăţilor sale antivirale şi antibacteriene, uleiul esenţial de cuişoare este foarte eficient în prevenirea afecţiunilor respiratorii, precum gripele, răcelile sau virozele. Pentru a profita de beneficiile uleiului esenţial de cuişoare, se poate apela la două căi de administrare, de maximum 3 ori pe zi, timp de o săptămână.

Astfel, fie se amestecă 1-2 picături de ulei esenţial de cuişoare cu o linguriţă de ulei de măsline şi se inghite înainte de masă, fie se pun 1-2 picături de ulei esenţial de cuişoare pe o linguriţă de zahăr şi se lasă să se topească în gură, tot înainte de masă.

Durerile provocate de afecţiuni precum reumatismul sau lumbago ori durerile musculare pot fi calmate masând zonele dureroase cu ulei esenţial de cuişoare amestecat cu ulei vegetal de migdale dulci sau cu orice alt ulei vegetal gras. Alte modalităţi de ameliorare a durerilor sunt băile calde în care s-au vărsat câteva picături de ulei esenţial de cuişoare sau administrarea de cataplasme cu acest ulei esenţial.

 

Condimentul  este utilizat din cele mai vechi timpuri și împotriva durerilor de dinţi. Beneficiile cuişoarelor asupra sănătăţii dentare se datorează proprietăţilor lor antiseptice şi antiinflamatoare. Trebuie reținut însă că rolul lor este doar acela de a calma durerea până la vizita la stomatolog, iar metodele de calmare a durerilor dentare cu ajutorul cuişoarelor nu trebuie să înlocuiască tratamentul de specialitate.

Pentru a calma durerile dentare se iau 1-2 cuişoare care se strivesc între degete, după care se aşează pe dintele dureros. O altă metodă la fel de eficientă presupune fierberea a 5-6 cuişoare în echivalentul unei ceşti de apă. În momentul în care apa începe să fiarbă, focul se stinge şi ceaiul astfel format se lasă la răcit. După răcire se scot cuişoarele, cu infuzia respectivă se clăteşte bine gura, insistând pe zona în care se află dintele dureros.

Ceaiul de cuişoare ameliorează considerabil și diverse probleme digestive, cu precădere durerile de stomac şi balonarea. Pentru a-l prepara, se infuzează 4-5 cuişoare într-o ceaşcă de apă fierbinte, timp de 10 minute. După scurgerea timpului, se scot cuişoarele din cană, iar dacă gustul infuziei este prea puternic, se poate atenua adăugând scorţişoară, zeamă de lămâie sau miere de albine.

 


Adaugati un comentariu


 

*