Dezbatere intre medici si pacienti pe tema fibrilatiei atriale

Pacienti cu probleme cardiace, medici de diferite specializari si reprezentanti ai autoritatilor sanitare s-au asezat la aceeasi masa si au facut un apel pentru includerea acestei afectiuni in randul bolilor cronice care beneficiaza de tratament compensat maximal.

 

dezbatereO actiune inedita a avut loc zilele trecute la Oradea, reunind in jurul aceleiasi mese medici specialisti, pacienti cu probleme cardiace dar si persoane care au dorit sa afle mai multe despre sanatatea inimii, impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor sanitare. Initiativa acestui dialog a apartinut Societatii Romane de Cardiologie prin grupul de lucru Cardiologie Preventiva si Recuperare Cardiovasculara, al carui presedinte, medicul Mircea Ioachim Popescu, a fost prezent la intalnire alaturi de alti colegi de breasla, unii din ei reprezentand chiar pacientii. Printre acestia s-a numarat si medicul cardiolog Adrian Buzea, de la Spitalul Colentina, care a participat la dezbatere in calitate de reprezentant al Asociatiei Pacientilor cu Aritmii. Conform organizatorilor, scopul intalnirii l-a constituit facilitarea comunicarii directe intre medici si pacienti dar si lansarea unui semnal de alarma in ceea ce priveste impactul fibrilatiei atriale asupra morbiditatii si mortalitati. Ingrijorarea specialistilor si pacientilor, deopatriva, vine din faptul ca in ultima vreme, tot mai multe accidente vascular cerebrale sunt provocate de aceasta afectiune, cele mai recente date indicand un procent de 22 la suta.

 

electrocardiogramaIn acest sens, medicul Adrian Buzea a declarat in cadrul intalnirii ca unul din obiectivele principale ale asociatiei pe care o reprezinta este acela de a-i face pe pacient sa isi inteleaga boala. Totodata, acesta a precizat ca asociatia face de mai multa vreme demersuri pentru ca autoritatile sa asigure un tratament accesibil tututor pacientilor, prin includerea fibrilatiei atriale in grupul bolilor cronice care beneficiaza de tratament compensat maximal, adica includerea preventiei accidentului vascular cerebral prin fibrilatia atriala in Programul National de Profilaxie. Totodata, in calitate de specialist, Adrian Buzea le-a explicat pacientilor prezenti la intalnire cum pot preveni aparitia accidentului vascular cerebral prin utilizarea corecta a tratamentului anticolagulant, in cazul existentei unui diagnostic de fibrilatie atriala.

 

ecocardiografieLa randul sau, medicul neurolog Anamaria Jurcau a precizat ca fibrilatia atriala creste de cinci ori riscul aparitiei unui accident vascular cerebral si ca un astfel de accident produs din cauza fibrilatiei atriale este mult mai sever decat accidentul vascular cerebral trombotic, rata de mortalitate fiind dubla. Medicul le-a spus celor prezenti ca prin urmarea tratamentului anticoagulant doua din trei accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite in cazul persoanelor care sufera de fibrilatie atriala. Cu toate acestea, se pare ca doar 10 la suta dintre pacientii cu aceasta afectiune sunt tratati corect, una dintre cauze fiind si lipsa comunicarii dintre medic si pacient.

Participantii la eveniment au adresat la randul lor multe intrebari specialistilor prezenti, intrebari legate de eficienta diferitelor metode de tratament ale fibrilatiei atriale, de rolul obezitatii, de legatura intre hipertensiune si aceasta afectiune. Pacientii au mai dorit sa stie daca fibrilatia atriala este ereditara, care este rolul aspirinei in cadrul tratamentului, care sunt anticolagulantele moderne si au cerut informatii suplimentare despre nutritia corecta si calcularea pretului medicamentelor.

 

hipertensiuneFibrilatia atriala este o aritmie frecventa ce apare in special la persoane in varsta. In mod normal, bataile inimii sunt ritmice, dar in fibrilatia atriala, semnale electrice anormale determina camerele superioare ale inimii sa tremure sau sa fibrileze. O inima aflata in fibrilatie nu poate pompa tot atat de mult sange ca una normala.

La nivel european, se apreciaza ca aproximativ 6 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune, iar anual aproape 3 milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de accident vascular cerebral cauzat de fibrilatia atriala. Cercetarile arata ca fibrilatia atriala se asociaza cu un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral. Totodata, accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu fibrilatie atriala cresc cu 70 la suta riscul de mortalitate, prelungesc cu 20 la suta spitalizarea si reduc cu 40 la suta rata de recuperare. Accidentul vascular cerebral reprezinta a treia cauza de mortalitate din Romania dupa bolile cardiovasculare si cancer, Romania fiind printre tarile cu cea mai mare incidenta a accidentelor vasculare cerebrale. Anual, 65.000 de romani sufera un accident vascular cerebral, o afectiune cu consecinte grave atat la nivel personal, cat si la nivel economic si social. Se astimeaza ca in Romania exista la acest moment peste 200.000 de pacienti cu fibrilatie atriala


Adaugati un comentariu


 

*