O nouă șansă de angajare pentru persoanele cu sindrom Down

28 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia, dar și potențialii angajatori, au la dispoziție un ghid cu sfaturi utile și îndrumări care să înlesnească încadrarea în câmpul muncii a celor care suferă de această dizabilitate.

 

La nivel mondial, luna octombrie a fost declarată de către mișcarea globală Special OlympicsLuna conștientizării sindromului Down”, eveniment marcat și în România printr-o serie de evenimente și acțiuni, între care și lansarea unui ghid care să îi ajute pe cei care suferă de această boală să își găsească un loc de muncă adaptat nevoilor lor speciale. Lansarea face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit „Angajați, NU Asistați”, pe care Special Olympics România îl derulează în perioada noiembrie 2019 – octombrie 2021.

Proiectul se derulează în 12 județe și își propune să ajute 120 de persoane cu sindrom Down să îşi caute un loc de muncă, să comunice cu posibilii angajatori, să se prezinte la interviul de angajare, să se integreze la noul loc de muncă şi să relaţioneze cu colegii şi managerii. Lansarea acestui ghid a fost anunțată ca un moment important încă de la demararea proiectului, având loc mai devreme decât se preconiza, inițiatorii estimând la momentul respectiv că acest eveniment va avea loc anul viitor.

 

Ghidul se adresează în egală măsură persoanelor cu sindrom Down, familiilor acestora dar și angajatorilor, conținând informați și sfaturi utile pentru fiecare din aceste categorii. Partea adresată persoanelor cu acest sindrom este redactată într-un limbaj simplu, spre a fi cât mai ușor de înțeles, în timp ce în secțiunea dedicată familiilor se regăsesc răspunsuri pe care apropiații acestor pacienți și le pun și sfaturi care să îi îndrume pentru a-i ajuta pe cei cu sindrom Down să își găsească și să își păstreze un loc de muncă.

Piaţa muncii din România nu este, în general, foarte generoasă cu persoanele cu sindrom Down, multe din locurile de muncă disponibile fiind complexe şi dificil de adaptat la abilităţile lor. Ghidul pentru angajarea persoanelor cu sindrom Down vine şi în sprijinul angajatorilor, ajutându-i să conştientizeze potenţialul de muncă al acestei categorii şi posibilitatea de a le angaja dacă mediul de lucru este adaptat specificului lor”, de arată într-un comunicat al inițiatorilor proiectului.

 

Ghidul este disponibil atât în variantă tipărită, cât și în varianta on-line, putând fi astfel accesibil oricărei persoane interesate de informațiile pe care le conține. La acest moment, în România lucrează cu contract individual de muncă mai puţin de 10 persoane cu sindrom Down, din cauză că șansele de ocupare profesională pentru această categorie de persoane sunt reduse. Abilităţile lor cognitive scăzute, lipsa de pregătire pentru muncă, dar şi prejudecăţile angajatorilor, care nu cunosc această categorie de oameni şi nu şi-au pus problema adaptării locurilor de lucru şi a pregătirii echipei sunt impedimente în integrarea lor socială. Acestora li se adaugă teama de eşec, de discriminare, de pierdere a protecţiei sociale, lipsa de resurse şi servicii dedicate, specifice familiilor persoanelor cu această dizabilitate.

Sindromul Down este cel mai răspândit sindrom genetic asociat cu dizabilitatea intelectuală, având o incidenţă de un caz la 1000 de nou-născuţi la nivel mondial. În 95% dintre cazuri este determinat de un extra-cromozom 21, motiv pentru care se mai numeşte Trisomia 21. Se estimează că în România trăiesc cel puţin 4.500 de persoane cu sindrom Down, neexistând în prezent niște date oficiale privind numărul exact al acestora.

 


Adaugati un comentariu


 

*