Programul „Angajaţi, NU Asistaţi!” a ajuns la final

20 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Acesta s-a derulat timp de doi ani, fiind adresat persoanelor cu sindrom Down care doresc să-și găsească un loc de muncă.

 

În urmă cu doi ani, pe 1 noiembrie 2019, era lansat programul „Angajaţi, NU Asistaţi!” care își propunea să vină în ajutorul persoanelor cu sindrom Down care doreau să își găsească un loc de muncă, creând totodată o punte de legătură între aceștia și angajatori. Programul s-a derulat pe durata a doi ani și se va încheia oficial pe 31 octombrie, dar inițiatorii au tras linie și au transmis azi rezultatele înregistrate.

Astfel pe parcursul celor doi ani, 125 de pacienți cu sindrom Down au învăţat cum să îşi caute un loc de muncă, cum să interacţioneze cu potenţialii angajatori, cum să se prezinte la un interviu şi cum să relaţioneze cu managerii şi colegii. În cadrul proiectului, beneficiarii au avut la dispoziție și un site dedicat, unde și-au putut completa profile profesionale pentru a fi vizualizate de eventuali angajatori în căutare de forță de muncă. Platforma a fost utilizată de 58 de tineri cu sindrom Down, care și-au completat profilele, în dorința de a găsi un loc de muncă adaptat nevoilor lor.

De asemenea 49 de beneficiari au participat la vizite și stagii de practică în cadrul unor companii unde au experimentat şi au învăţat sarcini de lucru.

 

Datorită acestor facilități puse la dispoziție în cadrul programului, 5 tineri cu sindrom Down au reușit în cei doi ani s-și găsească un loc de muncă, fiind angajați de diverși agenți economici.

O altă componentă a proiectului a vizat și realizarea unui ghid tipărit de angajare a persoanelor cu sindrom Down, ghid lansat în urmă cu un an. Acesta este disponibil și on-line și include sfaturi pentru candidaţii cu sindrom Down, cu informaţii adaptate nivelului de înţelegere al acestora, îndrumare pentru familiile lor şi informaţii utile pentru angajatori, pentru a deveni mai incluzivi.

Ultima etapa a proiectului a constat în organizarea Conferinţei Naţionale despre angajarea persoanelor cu Sindrom Down, care a avut loc azi, reunind persoane cu sindrom Down participante în proiect şi familiile acestora, reprezentanţi ai angajatorilor, ai autorităţilor şi specialişti din organizaţii non-guvernamentale implicate în promovarea şi susţinerea eforturilor de angajare a persoanelor cu această afecțiune, din comunităţile lor.

 

Proiectul a fost inițiat de fundația Special Olympics România, care a colaborat pe parcursul celor doi ani cu 17 asociații partenere, aducând împreună pacienți cu sindrom Down, familiile acestora și angajatori din comunitățile locale.

În cadrul conferinței de azi, Mihaela Comănescu, coordonatoarea proiectului, a declarat că „ne bucurăm că am putut desfăşura acest proiect şi am putut conştientiza angajatorii, familiile şi tinerii cu sindrom Down despre importanţa unui loc de muncă pentru aceştia. Situaţia ocupării persoanelor cu Sindrom Down din România este dificilă; foarte puţine dintre ele lucrează. Piaţa muncii nu este pregătită pentru candidaţii cu Sindrom Down, fiindcă majoritatea locurilor de muncă sunt prea complexe pentru ei. De aceea, este nevoie de angajatori sau manageri care să vadă potenţialul acestor oameni şi să identifice sau să creeze locuri de muncă potrivite pentru ei. Adaptarea locului de muncă nu trebuie să însemne un efort consistent. De cele mai multe ori, vorbim de reducerea programului de lucru, simplificarea fişei de post şi îndrumare atentă din partea unui coleg, la joburi care nu necesită multă calificare”.


Adaugati un comentariu


 

*