100 de sportivi și antrenori din România participă la Săptămâna Europeană a Fotbalului Special Olympics

24 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Din păcate, rigorile impuse de pandemie nu permit desfășurarea meciurilor și antrenamentelor pe teren, însă în această perioadă se vor desfășura competiții de abilități individuale în mai multe centre de plasament și școli speciale.

 

Ieri a debutat o nouă ediție a  Săptămânii Europene a Fotbalului Special Olympics, o competiție cu  o tradiție de 20 de ani, destinată persoanelor cu dizabilități intelectuale. Scopul evenimentului este acela de a promova un stil de viață activ în rândul acestor persoane, facilitând totodată interacțiunea și socializarea între participanții din diferite țări ale Europei. Din păcate, pentru prima dată în istoria competiției, fotbaliștii și antrenorii lor vor susține meciurile și antrenamentele în mediul virtual, pentru a evita riscul de infectare cu noul coronavirus, dar și pentru a respecta restricțiile în vigoare în acest context epidemic.

În ciuda acestor piedici, la ediția din acest an se consemnează o participare record, peste 1.000 de sportivi și antrenori din 40 de țări înscriindu-se la antrenamentele virtuale programate pe o platformă special pusă la dispoziție. Denumită Faces of Football, platforma este un instrument creat pentru a-i încuraja pe sportivi să se antreneze, să concureze şi să rămână conectaţi cu colegii jucători, antrenori şi suporteri, indiferent de restricţiile existente.

Aproape 10% dintre participanții înscriși pe platformă, sunt din România, țara noastră fiind reprezentată de 75 de sportivi și 25 de antrenori.

 

Aceștia sunt sprijiniți de Fundaţia Special Olympics România, care le-a trimis tricouri, mingi și medalii, dar și echipamente de protecție sanitară. Totodată Federația Română de Fotbal sprijină activitățile organizate în cadrul acestui eveniment, iar ca parteneri internaționali s-au alăturat Lions Clubs International Foundation şi Toyota Motor Europe. În cadrul competiției, participanții pot crea cărţi de profil unice şi pot accesa un program de antrenament digital pentru a-şi perfecționa abilităţile de fotbalişti.

Videoclipurile de antrenament au fost filmate în timpul pandemiei şi prezintă antrenori şi sportivi ai Special Olympics, care explică și demonstrează practic o serie de exerciţii şi tehnici în jocul de fotbal.

Tot în cadrul acestui eveniment, Fundaţia Special Olympics România intenționează să organizeze, în măsura în care va fi posibil, o serie de competiţii de abilităţi individuale în centre de plasament sau şcoli speciale din judeţele Argeş, Ilfov, Neamţ, Suceava și Vâlcea. Activitățile vor avea loc cu respectarea tuturor restricțiilor privind siguranța sanitară a elevilor, inclusiv a distanțării fizice.

 

Totodată, fundația va facilita accesul celor interesaţi la două seminarii internaţionale online, care vor utiliza resurse de pe platforma europeană iCoachKids, fiind dedicate celor care antrenează copii cu dizabilităţi. Cele două seminarii vor avea loc săptămâna viitoare, mai precis marţi, 29 septembrie şi joi, 1 octombrie.

Organizatorii au precizat că peste de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilităţi la nivel mondial.

Special Olympics este o mişcare globală care valorifică potenţialul uman prin puterea de transformae a sportului și ajută persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie acceptate şi implicate ca membri activi ai comunităţilor din care fac parte. Mișcarea este prezentă și în România începând cu anul 2003, ajutând până în prezent peste 27.000 de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale să fie cetăţeni activi.

 


Adaugati un comentariu


 

*