Primele plati majorate pentru garzi se vor face incepand cu 15 noiembrie

10 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a reconfiormat astazi ca remuneratia medicilor pentru garzile suplimentare a crescut de la inceputul lunii, iar timpul petrecut in garda va fi considerat vechime in munca si vechime in specialitate.

 

medici tineriMedicii isi vor primi primele plati majorate pentru garzi incepand cu jumatatea lunii viitoare, dupa ce la inceputul lui octombrie au intrat in vigoare noile prevederi legislative aprobate in acest sens. Astfel, conform unui comunicat remis astazi de Ministerul Sanatatii, primele plati majorate se vor face incepand cu data de 15 noiembrie, remuneratiile primite de medici pentru garzile efectuate urmand a fi cu pana la 90 la suta mai mari decat cele pe care le-au primit pana acum.

In document se arata ca garda unui medic primar, gradatia 5, va fi in zilele lucratoare, intre 781 de lei si 1.094 de lei, sume brute, in zilele de sambata, duminica si sarbatorile legale, venitul din garda ajungand la 1.667 de lei brut. Un medic specialist, gradatia 5, va primi pentru o garda efectuata in cursul saptamanii intre 614 lei si 860 de lei, sume brute, pentru garzile din week-end si din zilele declarate sarbatori legale acelasi medic urmand a incasa 1.310 lei brut.

 

hol spital Marie CurieSi in cazul medicilor rezidenti care efectueaza garzi, acestea vor fi platite cu sume intre 435 de lei brut si 1.147 de lei brut, in functie de anul de rezidentiat si de sporul aplicat, mai precis 25 la suta sau 75 la suta in cursul saptamanii si suta la suta pentru zilele de sambata, duminica si sarbatori legale.

Plata garzilor suplimentare pentru medici se face acum prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august 2016, iar aceste garzi vor fi efectuate in baza unui contract individual de munca cu timp partial. Garzile vor fi astfel considerate atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate, iar contractul de munca pentru garzi va da dreptul la concediu de odihna platit proportional cu timpul lucrat pentru medicii care efectueaza numai garzi sau pentru cei care fac garzi in alt spital decat cel la care sunt angajati.

 

medic hol spitalIn comunicatul Ministerului Sanatatii se vorbeste si de un element de noutate, dat de faptul ca garzile obligatorii vor beneficia de sporul de  de 25 la suta acordat  pe timpul de noapte lucrat. De asemenea, medicii care au obtinut titlul de doctor in stiinte medicale incepand cu anul 2010 vor primi sporul legal de 15 la suta care, pana la 1 august, nu mai fusese acordat.

Fondurile necesare pentru plata majorata a garzilor urmeaza sa fie puse la dispozitia spitalelor de Casele Judetene de Asigurari de Sanatate, astfel incat de la 15 noiembrie, medicii sa isi primeasca banii cuveniti pentru garzile din cursul lunii octombrie.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*