Doneaza si tu sange, pentru a salva o viata!

15 iunie 2015 | 0 comentarii |

Este indemnul pe care Ministerul Sanatatii il adreseaza romanilor, pentru a-i determina sa inteleaga ca spitalele se confrunta cu o criza permanenta de sange, iar acest gest de solidaritate umana le poate salva chiar lor insile viata, intr-o zi.

 

 donare 1Asa cum SanatateaBuzoiana.ro v-a informat zilele trecute, in fiecare an, in data de 14 iunie se celebreaza in intreaga lume – Ziua Mondiala a Donatorului de Sange. Anul acesta, 14 iunie picand intr-o zi de odihna (duminica), evenimentul se celebreaza astazi, 15 iunie.

In Uniunea Europeana se inregistreaza, anual, peste 20 de milioane de donari de sange – un gest de o remarcabila solidaritate pe care cetatenii europeni il fac fata de semenii lor care au nevoie de transfuzii. In Romania, doar 1,7% din populatia adulta doneaza sange, fata de 66% in Austria sau 52% in Franta.

De aceea, la noi in tara exista o nevoie permanenta atat de sange si de preparate sangvine, cat si de donatori fideli, atrage atentia Ministerul Sanatatii (MS), care face un nou apel la solidaritate umana si indeamna romanii sa doneze sange, pentru a putea fi salvate vietile celor care au nevoie de transfuzii.

 

Chiar si ministrul Sanatatii a donat

Chiar si ministrul Sanatatii a donat

Scopul declararii unei Zile Mondiale a Donatorului de Sange este acela de a creste gradul de constientizare asupra importantei donarii de sange si de a incuraja cat mai multi oameni sa doneze in mod voluntar, fara vreo recompensa, decat aceea ca au ajutat la salvarea a milioane de vieti.

Ziua Mondiala a Donatorului reprezinta o ocazie unica pentru noi, Ministerul Sanatatii, de a aduce in atentie si de a le multumi tuturor acelor oameni care au inteles importanta actului donarii, ajutand  bolnavii sa supravietuiasca prin gestul lor. Necesitatea de a dispune de sange si produse de sange sigure pentru transfuzii este esentiala la fel ca si contributia donatorilor benevoli adusa sistemelor nationale de sanatate”, a declarat Alin Tucmeanu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, care mentioneaza ca Ministerul Sanatatii incurajeaza donarea benevola de sange.

Medicii indeamna toate persoanele care nu au interdictie medicala sa devina donatori fideli, pentru ca pe langa faptul ca prin acest gest devin salvatori de vieti, beneficiaza de un set de analize care le arata cum stau cu sanatatea si, in plus, prin donare isi reimprospateaza propriul lichid vital, ceea ce ii va ajuta sa-si conserve propria sanatate si energie.

 

Afis_donare_sangeIn lunile de vara, pe perioada concediilor si a muncilor agricole, sistemul medical se confrunta frecvent cu scaderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentandu-se cu 20-25% mai putini donatori fata de media obisnuita, se arata intr-un comunicat al MS.

Pe de alta parte, tot in aceasta perioada, exista o cerere mai mare de sange si produse din sange, din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operatiilor planificate. Una dintre unitatile medicale romanesti aflate in aceasta situatie este Spitalul Judetean de Urgenta Buzau care, din cauza Drumului National European 85, considerat una dintre cele mai „negre sosele” din tara din cauza accidentelor grave, frecvente, se confrunta cu nevoia unor mari cantitati de sange pentru a putea salva vieti. Ca urmare, se creeaza un dezechilibru intre cerere si cantitatile disponibile.

In vederea sustinerii donarii voluntare, Ministerul Sanatatii reaminteste ca a reinfiintat, anul trecut, centrele de donare,  dupa ce acestea fusesera desfiintate in 2011. Astfel, in toamna anului trecut au fost infiintate Centrul de la Institutul Clinic Fundeni si cel de la Spitalul Universitar, iar in acest an,  MS intentioneaza infiintarea centrului de la Bagdasar Arseni.

 


Adaugati un comentariu


 

*