Peste 500 de medici si 1000 de asistenti din spitale de vor specializa in domeniul transplantului

29 septembrie 2014 | 1 comentariu |

Pentru acest demers, autoritatile au promis o finantare de 50 de milioane de euro din bani europeni. Ramana de vazut cat va fi realitate si cat promisiuni electorale.

 

transplant-ficatDomeniul Snatatii pare a fi unul dintre sectoarele preferate de guvernanti pentru a face promisiuni electorale, fapt explicabil, tinand cont ca sistemul public de Sanatate din Romania schioapata de foarte multa vreme, iar aria de promisiuni de mai bine este foarte larga. In ultimul timp, pe langa informatiile extrem de pozitive furnizate prin intermediul comunicatelor venite le la Ministerul Sanatatii, care il au intotdeauna ca subiect principal pe ministrul Banicioiu, promisiuni marete pentru acest domeniu au inceput sa vina si din partea altor ministere. In speta, este vorba de Ministerul Fondurilor Europene, gestionat de Eugen Teodorovici, trimis in Parlament in 2012 de buzoieni, care in cursul saptamanii trecute a anuntat ca acest domeniu va beneficia de o infuzie de milioane de euro in cadrul unor proiecte cu finantare europeana. Astfel, dupa de a anuntat ca se vor aloca 25 de milioane de euro in proiecte destinate cercetarii medicale, ministrul Teodorovici revine, dupa doar cateva zile, cu o noua informatie pozitiva, anuntand alocarea a alte 50 de milioane de euro, tot din bani europeni, pentru formarea perofesionala a personalului medical care efectueaza transplanturi.

 

organe transplantAnuntul a fost facut prin intermediul unui comunicat in care se precizeaza ca ministerul, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a lansat un nou apel de proiecte,  „Competente pentru competitivitate in domeniul medical – transplant de organe, tesuturi si celule”. Beneficiarul acestor proiecte va fi Academia de Stiinte Medicale, aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, iar perioada de depunere a proiectelor de finantate va debuta pe 13 octombrie, urmand a se incheia pe data de 27 octombrie.

Potrivit comunicatului amintit, prin acest program se urmareste specializarea a cel putin 500 de medici si 1.000 de asistenti medicali in domeniul transplantului, personalul medical respectiv facand parte din sistemul public de Sanatate. Prin lansarea acestui apel de propuneri de proiecte „se incurajeaza imbunatatirea competentelor profesionale ale personalului medical din domeniul transplant de organe, tesuturi si celule, din unitati publice sanitare cu paturi in scopul dezvoltarii acestui sector”, se mentioneaza in documentul transmis de Ministerul Fondurilor Europene..

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

La sfarsitul primului semestru al acestui an, medicul Victor Zota, coordonatorul programului national de transplant, preciza ca numarul pacientilor romani aflati pe listele de asteptare pentru a beneficia de un transplant depaseste 3.000 de persoane, marea majoritate a acestora, respectiv, 2.500, fiind pacienti care sufera de afectiuni cronice renale, a caror singura speranta de vindecare este primirea unui rinichi de la un donator compatibil. Conform datelor ANT, exista insa si o mare problema in cazul pacientilor cu afectiuni renale, deoarece o mare parte dintre ei nu sunt in situatia biologica de a putea rezista unei proceduri de transplant. Organismul acestora este prea afectat de boala si nu ar supravietui unei interventii chirurgicale de transplant renal. In situatia lor, singura sansa este dializa, procedura menita a suplini functia renala afectata din cauza bolii. Pe locul al doilea, ca numar de pacienti, se afla persoanele cu afectiuni hepatice, care asteapta un transplant de ficat, in acest caz ffind vorba de circa 400 de persoane. Alti 30 de pacienti sunt pe lista de asteptare pentru un transplant de cord si 30 pentru un transplant de pancreas.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Cata nevoie avem de mai multi SPECIALISTI! CU MAINI DE AUR!

Adaugati un comentariu


 

*