Nereguli cu iz penal in activitatea de prelevare de organe si transplant

23 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Ministrul Vlad Voiculescu a declarat ca unele dintre centrele de prelevare sunt acreditate „doar pe hartie” si a dispus o reevaluare a tuturor unitatilor medicale acreditate de Agentia Nationala de Transplant, intre care si Spitalul Judetean de Urgenta Buzau.

 

transplant-ficatDaca in ultimii ani s-a putut spune ca ceva merge bine in sistemul public de Sanatate din Romania, primul lucru la care se poate face referire este activitatea de prelevare si transplant de organe. La acest capitol, Romania a ajuns, ca dinamica, pe primul loc in Europa, in timp ce activitatea in celelalte sectoare ne plaseaza, de regula, in cealalta extrema.

Activitatea de prelevare si transplant a cunoscut un adevarat avant in ultima perioada, numarul operatiilor reusite crescand considerabil, la fel si numarul pacientilor a caror viata a fost salvata datorita transplanturilor hepatice, renale si cardiace. Tot mai multe unitati medicale din tara au fost acreditate pentru prelevare de organe si pentru transplant, iar in primavara acestui an a fost avizat si primul Centru de transplant pulmonar, la spitalul Sfanta Maria din Capitala. Cu toate ca lucrurile nu erau perfecte din toate punctele de vedere, activitatea de transplant in Romania a contribuit decisiv, pana acum, la salvarea vietii pacientilor care nu mai aveau alta sansa decat o astfel de interventie. Se pare insa ca situatia in acest sector nu este chiar atat de buna precum era lasat sa se intrevada, cel putin in anumite segmente ale ei, in care, potrivit ministrului Sanatatii, domneste haosul.

 

transplant hepaticIn spatele acreditarii unora dintre centrele de prelevare si transplant se pare ca stau nereguli mari, unele chiar si de natura penala. Desi acreditate, unele dintre aceste centre nu indeplinesc toate conditiile pentru a efectua astfel de proceduri, acesta fiind si motivul pentru care aici nu s-a realizat pana in prezent nicio prelevare si niciun transplant.

Un scandal de proportii cu referire la acest aspect pare ca va zgudui, in perioada urmatoare, sistemul public de Sanatate. Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu a facut publice rezultatele verificarii efectuate de Corpul de control la Agentia Nationala de Transplant si la patru centre de prelevare, alese aleatoriu, iar concluziile sunt cel putin ingrijoratoare.

Originea scandalului se afla, de fapt, in refuzul lui Vlad Voiculescu de a deconta activitatea de transplant pulmonar la spitalul Sfanta Maria, pe motiv ca centrul a fost acreditat fara a fi respectate toate conditiile necesare. Ministrul a declarat, zilele trecute, ca centrul nu dispune si de o sectie de pneumologie destinata ingrijirii post-operatorii a pacientilor transplantati si ca, in conditii normale, nu ar fi trebuit sa primeasca acreditarea. Acesta a fost motivul pentru care a cerut Corpului de control sa verifice modul in care Agentia Nationala de Transplant a avizat centrul de transplant pulmonar de la Sfanta Maria, iar ancheta desfasutata timp de cateva saptamani a scos la iveala si alte nereguli grave pe care ministrul le-a dezvaluit in urma cu putin timp in cadrul unei conferinte de presa.

 

organe transplantVlad Voiculescu a precizat ca in aceeasi perioada, ca urmare a neregulilor depistate, Corpul de control a verificat, prin sondaj, si patru centre de prelevare de organe. In toate cele patru cazuri s-a constatat ca nu se indeplineau conditiile necesare desfasurarii activitatii de prelevare. Este vorba despre centrele de prelevare de la spitalele judetene din Braila, Alba Iulia, Ploiesti si Resita, unde s-a constatat ca nu exista aparatura necesara declararii mortii cerebrale si mentinerii functiilor vitale, conditii obligatorii pentru ca unui pacient sa ii poate fi prelevate organele. In lipsa acestor dotari, unitatile medicale respective nu ar fi trebuit, in mod normal, sa primeasca acreditarea prentru pelelevare de organe, insa acest lucru s-a intamplat. Acreditarea este valabile doar „pe hartie”, intrucat, din cauza lipsei aparaturii, nici nu s-a putut efectuata pana acum vreo prelevare.

Acreditarea a fost facuta de Agentia Ntionala de Transplant, asupra activitatii careia au aparut suspiciuni firesti. Cu ocazia acestor verificari s-a constatat si ca nu exista proceduri si criterii clare de alocare a organelor care au fost prelevate catre pacientii care au nevoie de transplant si nici un registru pentru fiecare organ prelevat in parte. In aceste conditii, fiecare spital intocmeste listele proprii, iar acestea nu sunt integrate la nivel national. Prin prisma celor constatate, ministrul Voiculescu a anuntat, astazi, ca vor fi sesizate institutiile abilitate pentru posibile fapte de natura penala, precum fals si uz de fals.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Totodata, ministrul a solicitat Agentiei Nationale de Transplant sa faca o reevaluare a tuturor dosarelor de acreditare pentru verificarea respectarii criteriilor necesare. Astfel, fiecare unitate medicala acredita pentru prelevare de organe si pentru transplant, intre care si Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, va fi verificata in perioada urmatoare. In cazul in care se va constata ca nu sunt indeplinite conditiile necesare, spitalul va fi retorgradat, retragandu-i-se calitatea de Centru de prelevare sau Centru de transplant.

Totodata, Vlad Voiculescu a anuntat ca vor fi elaborate, in regim de urgenta, actele normative pentru completarea reglementarilor din domeniul transplantului si pentru transpunerea directivelor europene.

In ceea ce priveste spitalul Sfanta Maria, ministrul Sanatatii a precizat ca isi mentine afirmatiile conform carora acesta a fost acreditat fara a fi respectate toate conditiile necesare, solicitandu-i primarului general al Capitalei, care se numara printre cei mai vehementi contestatari ai masurilor dispuse de minister, sa permita si verificarea modului in care au fost facute unele achizitii, unitatea medicala aflandu-se in administrarea Primariei Capitalei. Potrivit acestuia, la ora actuala, la acest spital face verificari Inspectia sanitara, Corpul de control al MS neputand merge in niciun spital aflat in subordinea autoritatilor locale, fara incuviintarea acestora. Ministrul a mentionat insa ca daca nu este nimic de ascuns, astepta acordul primarului Capitalei si ca, la inceputul lunii decembrie, o comisie de experti romani si straini va merge la Spitalul Sfanta Maria, pentru a verifica centrul de transplant pulmonar.

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

Printre institutiile care vor fi sesizate in urma controlului de la Agentia Nationala de Transplant se va numara si Agentia Nationala de Integritate,  intrucat exista si suspiciuni privind posibile cazuri de incompatibilitate.

Un astfel de caz este cel al medicului clujean Adrian Luscalov, fost director al Autoritatii Nationale de Transplant, dar trebuie lamurita si situatia medicului Victor Zota, care a avut calitatea de coordonator al Programului National de Transplant, desi aceasta functie nu este prevazuta in legislatia actuala. Fara a-i imputa vreo vina directa doctorului Zota, ministrul Voiculescu a precizat insa ca au fost identificate anumite nereguli privind unele contracte, intre care chiar unul semnat de un sofer. „Am gasit la ANT probleme privind un proiect european. Doctorul Adrian Luscalov presta servicii pentru doctorul Luscalov Adrian. Am inaintat o sesizare catre Agentia Nationala de Integritate, privind existenta unei posibile stari de conflict de interese. Exista suspiciuni la cheltuirea banului public. Exista un caz in care un sofer a semnat un raport. S-a incalcat legea 95 de catre doctorul Luscalov, prin desemnarea doctorului Zota in functia de coordonator, pentru ca nu exista aceasta functie. Intre 2013-2016, Consiliul Stiintific nu s-a intrunit decat de patru ori, desi era obligatoriu sa o faca lunar, iar o parte dintre membri sunt decedati. Vom sesiza autoritatile competente pentru suspiciuni de fals si uz de fals”, a explicat, in cursul conferintei de astazi, ministrul Sanatatii.

 

Vlad Voiculescu, Radu Deac

Vlad Voiculescu, Radu Deac

Prezent la conferinta de presa, alaturi de ministru, directorul Agentiei Nationale de Transplant (ANT), prof. dr. Radu Deac, a confirmat in parte suspiciunile emise de Vlad Voiculescu si chiar a scos in evidenta si alte nereguli, mentionand ca institutia pe care o conduce isi organizeaza activitatea astfel incat organele prelevate „sa prinda avionul” pentru a putea fi transplantate in timp util. „Noi ne organizam transplantul astfel incat sa putem prinde avionul. Trebuie un avion cu reactie cu care sa zburam rapid la donator. Romania are nevoie de cel putin doua centre de transplant pulmonar. Nici Ministerul Sanatatii, nici Agentia Nationala de Transplant nu au stiut de intentiile unor centre de a performa. Este de discutat in materie de ilegalitatea acreditarii. In momentul de fata nu va pot raspunde de ce s-au acreditat centrele de recoltare”, a precizat Radu Deac. Acesta a mentionat ca ar fi necesar sa existe avioane speciale pentru astfel de activitati, asa cum era inainte de 1990, cand Aviasan detinea avioane speciale, echipate corespunzator. A recunoscut, insa, ca pentru asta este nevoie de investitii mari si ca deocamdata, pentru a se putea salva vieti, se folosesc mijloacele pe care medicii le au la dispozitie, desi acestea nu sunt cele mai indicate.

 

Dr. Narcis Copca

Narcis Copca

La randul sau, managerul Spitalului Sfanta Maria, dr. Narcis Copca, a replicat ministrului Vlad Voiculescu ca face o perdea de fumpentru a acoperi decesul unui pacient aflat pe listele de asteptare.Am pus pe lista pacienti romani, conform acreditarii Guvernului tehnocrat, acreditare necontrazisa de niciun document, valabila la ora la care vorbim, valabila si acum o saptamana. Dansul, cu buna stiinta, nu a platit pacientilor care aveau nevoie de transplant pulmonar, transplantul, intr-o clinica acreditata. Neplatind transplantul, acestia nu s-au operat. Neoperandu-se, au murit, sansa lor de viata a fost 0. In rest, avem tot ceea ce trebuie ca sa functionam, sa facem maine un transplant. Singurul lucru care lipseste este plata lui de catre programul de sanatate. (…) Dansul nu da, ca ministru, avize, nu retrage avize, poate sa aiba credinte, pareri, idei, dar era obligat sa platească dreptul asiguratilor. (…) A refuzat sa plateasca acest serviciu, asa ca de ce trebuie sa raspundem noi pentru refuzul dansului, neexprimat intr-un document, intr-o acuzatie, in orice? A trimis ieri, Inspectia Sanitara de Stat sa controleze transplantul in acest spital. Inspectia nu a gasit nicio deficienta. Tot ce spune sunt declaratii, nu are niciun document sa sustina, a declarat dr. Copca, fara a face insa vreo precizare fata de afirmatia ministrului potrivit careia nu ar avea conditiile necesare asigurarii programului post-operator al pacientilor transplantati.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*