ANT răspunde unei noi campanii denigratoare lansate în spațiul public

3 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Reprezentanții agenției spun că această campanie vine pe fondul unei ușoare revigorări a activității de transplant, iar informațiile tendențioase propagate mai ales în mediul online fac mult rău pacienților.

 

În ultimele zile, în spațiul public, cu precădere în mediul online, circulă din nou o serie de informații distorsionate și cu caracter denigrator la adresa Agenției Naționale de Transplant (ANT) și a activității de transplant din România, în general. S-a vorbit astfel de prelevări ilegale de organe, s-a sugerat că ANT ar fi implicată în traficul de persoane, discuțiile de acest gen având loc și în contextul cazului de la Caracal, care a încins deja mințile multor utilizatori de internet, care insinuează că ar exista conspirații la fiecare pas.

Nu este prima dată când sunt lansate afirmații conform cărora alocarea de organe pentru transplant se face preferențial, nefiind respectate unele criterii clare sau că Registrul Național de Transplant nu este funcțional și care, distribuite de un număr mare de utilizatori pe rețelele de socializare, au generat un val ne neîncredere în activitatea de transplant, punându-se astfel în pericol sute de vieți. Scandalurile din anii precedenți au dus la o scădere drastică a numărului donatorilor, într-o perioadă scurtă de timp, tot mai puține familii dându-și acordul pentru prelevarea de organe. România a coborât brusc, de pe primul loc în Europa, în ceea ce privește ritmul de creșetere a activității de transplant, pe ultimele locuri, unde se află și în prezent.

Într-un comunicat al ANT se arată că, în ultimele luni s-a constatat o ușoară revigorare a activității de transplant, iar „astfel de campanii denigratoare, fără nici un suport real, nu fac decât să anuleze acest progres, scăzând din nou gradul de încredere al populației și periclitând astfel șansele pacienților a căror viață depinde de un transplant”.

 

Reprezentanții agenției spun că mediatizarea excesivă a unei situaţii, afirmaţiile denigratoare şi calomnioase la adresa activităţii de transplant şi a Agenţiei Naţionale de Transplant sunt de natură să inducă panică în rândul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare.

Mai mult, orice campanie negativă duce la dificultăţi în obţinerea consimţământului de donare, cu consecinţe devastatoare: scăderea dramatică a activităţii de transplant şi a speranţei de viaţă a bolnavilor aflaţi pe listele de aşteptare”, se mai arată în comunicat.

Luarea de poziție a ANT față de aceste campanii este motivată de ușoara revigorare a activității de transplant, iar în aceste condiții, reprezentanții agenției spun că se simt datori să explice, încă o dată, care sunt procedurile şi protocoalele de alocare a organelor, cum se stabilește compatibilitatea donator-receptor și cum se face raportarea donatorilor şi a organelor existente la nivelul ANT.

 

Astfel, în comunicat se arată că Registrul Naţional de Transplant este funcţional și  are o evidenţă strictă a tuturor pacienţilor aflaţi pe lista de aşteptare, prin atribuirea codului CUIANT. „De asemenea, există o evidenţă strictă a tuturor donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, declaraţi pe teritoriul României, precum şi a donatorilor vii. Cea mai buna evidenţă a bolnavului transplantat este aceea care denotă că pacientul primeşte medicaţie imunosupresoare”, se menționează în document.

În privinţa alegerii pacienţilor receptori, care vor primi un organ transplantabil, cei de la ANT spun că decizia aparţine în exclusivitate echipei multidisciplinare de transplant, singura responsabilă de reuşita sau nereuşita transplantului, şi în niciun caz nu poate fi decizia agenției de transplant. În acest sens, există proceduri clare la nivelul fiecărui centru de transplant, care au fost transmise la ANT şi către Ministerul Sănătăţii.

În comunicatul ANT se mai arată că activitatea de transplant va fi susținută și prin intermediul unui program cu finanțare europeană, în cadrul căruia vor fi utilizate peste 15,6 milioane de euro pentru dezvoltarea Registrului Naţional de Transplant, actualizarea ghidurilor şi protocoalelor din domeniu, dar şi pentru sistematizarea şi simplificarea legislaţiei de transplant.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*