Gripa a mai luat cinci vieți, în ultimele zile

28 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Specialiștii în sănătate publică spun însă că nu este cazul să se declare epidemie, este vorba doar de o intensificarea circulației virusului, firească pentru această perioadă.

 

De duminică până astăzi au fost confirmate cinci noi decese cauzate de gripă, mai mult de jumătate din numărul de decese înregistrate de la începutul acestui sezon, în care 8 români au plătit cu viața lipsa vaccinării împotriva virusului gripal, mai ales în contextul în care se încadrau în categoriile de risc. Prima nouă victimă a fost un bărbat de 43 de an din județul Sibiu, care era internat din data de 12 ianuarie. Se pare că acesta a contractat virusul în timp ce se afla într-o stațiune balneară și a început să se simtă rău după ce s-a întors acasă. Bărbatul nu era vaccinat, însă nu făcea parte din categoriile de risc, medicii confirmând că nu suferea de o altă afecțiune cronică.

Al doilea caz a fost confirmat ieri, la spitalul de copii Grigore Alexandrescu, unde un copil în vârstă de doi ani a decedat sâmbătă, însă rezultatele analizelor care au confirmat infecția cu virus gripal de tip B au fost primite luni. Copilul era operat pe creier pentru extirparea unei tumori și era în stare gravă, fiind internat în spital în urmă cu două săptămâni, însă nu din cauza problemelor cauzate de gripă.

În cursul zilei de azi au fost anunțate alte trei decese fiind vorba de un bărbat de 67 de ani din Bistrița, care nu era vaccinat și suferea de afecțiuni cronice, și alți doi pacienți din județul Prahova, care sufereau de afecțiuni cardiace. Astfel, numărul total al deceselor datorate gripei în acest sezon a ajuns la 8, majoritatea victimelor fiind nevaccinate, suferind și de alte boli. Tot cu gripă a fost diagnosticat și un tânăr din Bacău, care studiază în China și a revenit recent acasă pe 17 ianuarie, prezentându-se ulterior la spital cu febră și tuse. În cazul său a existat suspiciunea că ar putea fi infectat cu coronavirusul apărut în China, pacientul fiind chiar adus la Institutul Marei Balș, unde i s-au efectuat teste și s-a stabilit că este vorba de o simplă gripă. A fost externat cu recomandare de continuare a tratamentului în ambulatoriu.

 

Dr Alexandru Rafila si dr. Adrian Streinu-Cercel

Autoritățile spun că nu este cazul să fie declarată epidemie de gripă, așa cum s-a întâmplat anul trecut, când numărul îmbolnăvirilor și deceselor înregistrate în aceeași perioadă era mult mai mare. Dr. Alexandru Rafila a precizat că numărul cazurilor de gripă înregistrat la acest moment este cu 20% mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut, și nu se pune problema declarării unei epidemii, fiind vorba doar de o intensificare a circulației virusului gripal. „Probabil că, în următoarele săptămâni, numărul de viroze respiratorii, în general, dar şi de cazuri de gripă diagnosticată clinic sau în cazul sistemului de santinelă cu laboratorul va fi în creştere. Nu este nimic neaşteptat, în condiţiile în care încă acoperirea vaccinală în România nu reprezintă decât o treime din valoarea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, respectiv aproape 25% faţă de 75% recomandare pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani. Nu există motive de îngrijorare suplimentară”, a  mai declarat acesta.

La rândul său, managerul Institutului Matei Balș, dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat că există în această perioadă un val de îngrijorare în rândul populației, precizând că nu sunt motive întemeiate și că cei care încep să își facă griji doar atunci când apar primele cazuri de îmbolnăviri, ar trebui să se gândească să se protejeze cu câteva luni înainte.

La Matei Balş, în această minivacanţă, au venit 1.592 de persoane, dintre care 636 au fost cu gripă, în contextul în care eu am făcut apel public şi am zis că cei care au diagnostic clinic clar să stea acasă. Lumea este speriată de gripă. Şi nu ştiu cum se face că se sperie de fiecare dată de gripă când vine sezonul de gripă. Rugămintea mea este să se sperie prin martie – aprilie, în aşa fel încât să ia în calcul că pentru luna octombrie trebuie să se vaccineze şi să facă toate demersurile necesare să îşi facă rost de vaccin”, a precizat acesta.

 

Dr. Emilian Imbri

Și managerul spitalului Victor Babeș, dr. Emilian Imbri a declarat că numărul prezentărilor la camera de gardă a crescut mult în ultimele zile, depășind capacitatea spitalului. „Ne confruntăm în momentul de faţă cu o gripă sezonieră. Numărul de cazuri este foarte puţin în creştere. Asta nu înseamnă însă că peste o zi-două nu va fi un vârf. Acum, în ultimele două săptămâni, am ajuns la 400 de prezentări. Spitalul nu are camere de consultaţii. Spitalul are camere de internări. Ca atare, nici ca structură nu putem să facem faţă unui număr atât de mare de solicitări, în special copii cu părinţi. Sunt părinţi disperaţi, care vin trimişi de la alte spitale de pediatrie. Cum se simte un pic de tuse, îi trimit la Balş sau la Babeş. Sunt supăraţi, sunt nervoşi, pentru că trebuie să aştepte, pentru că nu avem capacitatea să îi primim pe toţi deodată. Sunt 200 de copii din cele 400 de prezentări. 85% vin doar să se consulte, să fie părinţii liniştiţi că nu e foarte grav. Şi cer reţetă, reţetă pe care poate să o dea medicul de familie”, a mai precizat managerul de la spitalul Victor Babeș.

Unii dintre copiii trimiși la spitalele din Capitală sunt și din Buzău, unde săptămâna trecută au fost declarate două focare de gripă la Școala 7 și la Centrul Maternal. La secția de urgențe pediatrice a Spitalului Județean de Urgență s-a înregistrat pe parcursul săptămânii trecute o creștere a numărului de pacienți cu gripă, o parte dintre aceștia rămânând internați la Buzău, cei în stare mai gravă fiind trimiși la București, iar cei mai mulți, cu forme mai ușoare ale bolii au fost izolați la domiciliu și au primit scrisoare medicală, pentru medicul de familie. Săptămâna aceasta, situația tinde să revină la normal, numărul cazurilor de gripă care ajung la UPU Pediatrie scăzând simțitor în ultimele zile.

Ministerul Sănătății reamintește tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică și unităților sanitare că, în astfel de cazuri, este „obligatorie respectarea procedurilor de raportare și comunicare, precum și a protocoalelor care au fost  transmise de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile”.

 


Adaugati un comentariu


 

*