Epidemia declanșată de noul coronavirus a fost declarată urgență globală de sănătate publică

31 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Autoritățile din România susțin că decizia Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) nu le-a luat prin surprindere, iar măsurile ce se impun sunt deja puse în practică.

 

Evoluția epidemiei declanșate de noul coronavirus apărut în China a determinat OMS să se întrunească aseară, într-o nouă ședință, în urma căreia problema a fost declarată urgență globală de sănătate publică. Această decizie a fost amânată timp de câteva zile. În cadrul primei întruniri a organizației pe aceeași temă s-a convenit că este vorba de o problemă de sănătate publică doar în China, fără a se impune ca aceasta să fie declarată urgență globală.

Din păcate, situația s-a schimbat rapid, în China crescând numărul de îmbolnăviri și de decese, iar în Germania și Statele Unite fiind consemnate deja două cazuri de transmitere secundară a virusului, de la persoane care au venit infectate din China și au transmis boala altor persoane care nu s-au deplasat în regiunea respectivă.

Decizia OMS a venit în aceeași zi în care Comitetul interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus din România s-a întrunit într-o nouă ședință, la finalul căreia medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie a declarat că autoritățile din țara noastră erau pregătite pentru o astfel de situație încă de săptămâna trecută, când a avut loc prima ședință a OMS.

Până acum, în România s-au luat aceste măsuri. Nu am aşteptat ca această stare de alertă globală să fie declarată. În urmă cu o săptămână a mai fost o şedinţă a acestui comitet de urgenţă al OMS, care a amânat luarea unei decizii, însă lucrurile erau clare de atunci, fiind evident că epidemia din China nu se poate stinge în câteva zile şi că va evolua. Lucrurile s-au adeverit. În momentul de faţă, practic, avem destul de multe ţări în care s-au identificat şi s-au izolat persoane care sunt bolnave”, a declarat dr. Alexandru Rafila.

 

Alexandru Rafila, Adrian Streinu-Cercel

Aceasta a explicat că unul din principalele motive de îngrijorare este apariția primelor cazuri de transmitere secundară a coronavirusului, devenind evident că acesta se poate transmite de la om la om. „Avem două cazuri de transmitere secundară a bolii de la persoana care a venit din China, s-a transmis boala la altcineva, un caz în Statele Unite într-o familie, de la soţ la soţie, şi în Germania. În momentul în care boala începe să se răspândească într-o anumită ţară, dacă nu este foarte bine gestionată, situația poate scăpa de sub control şi exact ce se întâmplă în momentul de faţă în China se poate întâmpla în orice ţară din lume. Până la urmă, în China se încearcă un soi de carantină uriaşă. În momentul în care aceasta depăşeşte zeci de milioane de persoane, este greu să împiedici răspândirea. La momentul de faţă, în toate regiunile Chinei se găsesc cazuri de persoane infectate,  iar acesta a fost unul dintre considerentele care a dus la declararea stării de alertă globală”, a mai precizat dr. Rafila.

În această situație, tuturor statelor membre ale OMS li s-a recomandat să adopte măsuri care să diminueze posibilitatea intrării în țară a unei persoane care a fost infectată cu coronavirus, iar dacă acest lucru se întâmplă, să ia măsuri încât să limiteze răspândirea.

 

Ca urmare a noilor recomandări ale OMS, România nu trebuie să mai adopte un nou set de măsuri speciale, fiind suficient să se păstreze cele stabilite în aeroporturi și pentru unitățile medicale sanitare desemnate pentru preluarea și tratarea eventualelor cazuri. Acest lucru a fost decis în urma ședinței de ieri a comitetului interministerial. Mai mult, în perioada următoare, medicii de la centrele din Cluj, Iaşi și Timişoara vor veni la Bucureşti pentru un training comun cu specialiştii de la Institutul Matei Balş, referitor la diagnosticul infecţiei cu coronavirus.

Institutul este dotat cu toate kit-urile necesare diagnosticării rapide a infecțiilor de acest tip, iar dr. Alexandru Rafila a mai precizat că după ce se va finaliza trainingul medicilor din țară, aceștia  vor avea posibilitatea să acceseze sursele de reactivi care să facă posibil diagnosticul.

Din fericire, în România nu a fost cosemnat până acum nici un caz de infecție cu noul coronavirus, existând doar câteva suspiciuni care nu s-au confirmat. Doi dintre pacienții suspecți au fost aduși la Institutul Matei Balș, fiind vorba de un tânăr întors recent de la studii din China și de o stewardesă de la o companie aeriană din Vietnam, care a declarat că intrase în contact cu persoane ce fuseseră contaminate.

Epidemia s-a extins până acum în cel puțin 18 țări, iar în China au fost confirmate peste 8.200 de cazuri de îmbolnăviri și 171 de decese.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*