Medicii avertizeaza ca primavara este „sezonul alergiilor”

In aceasta perioada, pacientii care sufera de alergii la polen sunt sfatuiti sa evite sa petreaca perioade indelungate in aer liber, in special in zilele calduroase si uscate.

 

Dr. Adriana Tudose

Dr. Adriana Tudose

Persoanele care sufera de diferite tipuri de alergii se numara printe putinele care nu se bucura de sosirea primavarii, pentru ca acest sezon le provoaca o serie de neplaceri, iar in cazul in care nu se protejeaza de factorii alergeni, cei in cauza risca probleme mari de sanatate.

Potrivit medicului primar alergolog Adriana Tudose, alergia reprezinta raspunsul sistemului imunitar al organismului la substante inofensive in mod normal, cum ar fi polenuri, alimente, sau acarienii din praf. In cazul majoritatii oamenilor, aceste substante, denumite alergeni, nu prezinta nici o problema. Sistemul imunitar al persoanelor alergice le identifica insa drept o amenintare si produce astfel un raspuns inadecvat.

Alergenii sunt continuti si  vehiculati de diversi factori din mediul extern, care se impart in trei mari categorii. „Putem vorbi despre factori fizici, cum ar fi caldura sau frigul, factori chimici, care includ substante chimice, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale si insecte, latex si factorii biologici precum bacterii, virusuri, paraziti, toxine microbiene, insecte, polen, fructe, praf, fulgi, par si scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri.  O mare varietate de alimente pot provoca reactii alergice, dar 90 la suta dintre raspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de lapte de vaca, soia, oua, grau, arahide, nuci, peste si crustacee”, a explicat dr. Adriana Tudose.

 

alergieO mare parte dintre alergenii enumerati incep sa circule in mediul exterior odata cu venirea primaverii si incalzirea vremii. De aceea, acest anotimp a fost denumit de medicii specialisti si „sezonul alergiilor”, fiind perioada din an cand persoanele alergice au cele mai multe probleme de acest fel.

Persoanelor alergice, medicii le recomanda sa tina seama, in aceasta perioada, de o serie de factori, pentru a evita neplacerile datorate alergiilor, care pot constitui la un moment dat chiar o grava problema de sanatate. Cea mai eficienta metoda de prevenire a aparitiei reactiilor alergice este evitarea factorilor alergeni. Pentru ca acest lucru nu este intotdeauna posibil, exista anumite medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor. Decongestionantele nazale si antihistaminicele sunt cele mai frecvente, iar corticosteroizii topici sunt eficienti in tratarea inflamatiei nazale. In cazul reactiilor moderate se recomanda tratament antihistaminic H1, iar pentru terapia reactiilor severe se administreaza tratament cortizonic sistemic. „Imunoterapia alergen specfica este singurul tratament ce schimba istoricul natural al bolii, protejand in privinta aparitiei de noi sensibilizari. Imunoterapia presupune acordarea de doze crescatoare, treptat, de alergen, la care persoana este alergica. Astfel, medicamentul determina sistemul imunitar sa devina mai putin sensibil la substanta, prin provocarea productiei unui anticorp ce reduce simptomele alergice atunci cand pacientul este expus la alergenul respectiv”, a mai precizat dr. Tudose.

 

aerisireMedicul mai spune ca exista numeroase metode simple prin care persoanele alergice se pot proteja, in functie de tipul de alergie de care sufera. Astfel, pacientii cu astm sau rinita alergica declansate de acarieni, mucegaiuri sau alti alergeni de interior trebuie sa controleze calitatea climatului din casa, avand grija sa mentina o temperatura mai scazuta, o umiditate scazuta intre 40 si 50% si o buna ventilatie. Persoanele cu alergii la acarienii din praful de casa si mucegaiuri trebuie sa imbrace complet salteaua de dormit, pernele, plapuma, cuverturile si paturile in huse impermeabile la alergene. „In plus, trebuie sa aveti in vedere spalarea saptamanala a intregii lenjerii de pat, cu apa la temperatura de 55– 60, reducerea umiditatii relative sub 50% si aerisirea zilnica a camerei, in functie de climat. Nu uitati de ventilarea optima a bucatariilor si bailor pentru eliminarea aburilor, utilizarea instalatiei de aer conditionat sau dezumidificatoarelor, inlaturarea excesului de apa de pe obiecte sanitare din bucatarie, solutionarea scurgerilor stagnarilor de apa. Nu in ultimul rand, evitati dormitul in camere neamenajate, cum ar fi casele de tara, camerele cu conditii hoteliere improprii, sau cele din subsoluri ori cu umiditate ridicata”, atentioneaza medicul, persoanele alergice.

In vederea reducerii expunerii la polenuri se recomanda evitarea activitatilor exterioare, in aer liber, atunci cand concentratia polenurilor este mare, in sezoanele polenice, in special in zilele calduroase si uscate si realizarea activitatilor in exterior mai ales in zilele umede, innorate sau ploioase. Foarte importanta este precautia la consumul de alimente cu reactie alergenica incrucisata, polen-alimente.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*