Scoala Postliceala Sanitara Buzau, pepiniera pentru sistemele sanitare europene

14 martie 2016 | 0 comentarii |

Peste 80 la suta dintre absolventi pleaca sa munceasca in strainatate, apreciaza directorul unitatii de invatamant medical, Paul Negoita.

 

Eleve Liceul Sanitar

Eleve ale fostului Liceu Sanitar

Nu cu foarte multi ani in urma, asta daca pe ultimii 27 ii consideram putini, tinerii de la sat, cei care proveneau mai ales din familii instarite ori cei care treceau de media de inteligenta a clasei, isi doreau sa devina asistenti medicali.

Aveau de dat un examen extrem de dificil, alaturi de tinerii de la oras, cel putin teoretic mai bine pregatiti, la Liceul Sanitar. Ulterior, cine termina acest liceu era „mare” la el in sat si avea „o paine” asigurata, pe viata.

Am dat exemplul acesta cu tinerii de la sat pentru ca ei au inteles poate cel mai bine valoarea unei astfel de scoli. Pe putini dintre primii elevi ai acestui liceu buzoian ii gasim inca profesand, cei mai multi dintre ei aflati in prag de pensie, in cabinetele de medicina familiei din mediul rural.

Pe altii ii vedem pe sectiile spitalelor din judet, si ei gata de pus seringa in cui, daca pot spune asa. „Sunt primele generatii”, imi spune o asistenta medicala de pe Sectia de Chirurgie Generala a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

 

Negoita - scoalaAcum nu mai exista Liceul Sanitar, Ministerul Invatamantului si cel al Sanatatii considerand ca pentru a profesa ca asistent medical este nevoie de mai multa scoala, de studii echivalente celor europene. S-a constituit astfel Scoala Postliceala Sanitara de Stat (SPSS), o forma de invatamant in care poti intra doar daca ai absovit un liceu. Are insa aceeasi faima ca odinioara, in ciuda concurentei scolilor postliceale particulare cu acelasi profil din oras si a facultatilor de asistenti medicali acreditate in urma cu cativa ani, pe langa Universitatile de Medicina si Farmacie unde sunt pregatiti medicii de mai bine de 150 de ani.

Scoala Postliceala Sanitara de Stat este la fel de solicitata ca inainte de 1990, cand nu existau decat cateva astfel de scoli la nivel national.

 „Si acum vin foarte multi cursanti din judet. Ganditi-va ca taxa pe care o practicam este de 1.400 de lei, iar statul plateste aproape 3.000 de lei costul standard pe elev. Reusim, astfel, sa scolarizam elevi la costuri foarte mici. De ce trebuie sa ne infranam orice tip de cheltuiala si sa avem o taxa foarte mica? Pentru ca sunt copii foarte saraci care vor sa studieze, iar majoritatea provin din mediul rural”, explica Paul Negoita, directorul unitatii de invatamant.

 

Paul Iulius Negoita

Paul Iulius Negoita

Facem trecerea la discutia cu directorul SPSS, Paul Iulius Negoita, preot si profesor cu experienta, licentiat si in Farmacie, bun cunoscator al managementului educational de stat din judetul Buzau, atat din pozitia de profesor cat si de inspector scolar. Fac o scurta mentiune – Negoita a preluat conducerea acestei scoli cu doar trei ani in urma si, de la stadiul de ruina, as avea curajul sa-i spun comunista, pentru ca asa arata organizarea interna mostenita, Scoala Postliceala Sanitara de Stat de astazi chiar este o scoala in care mergi cu placere la cursuri, in care exista carti si laboratoare pe masura pretentiilor de nivel european, iar mirosul greoi emanat de mobila comunista nu se mai simte. Mai adaugam si valoarea dascalilor care predau aici, fie ca vorbim despre ore sustinute de medici sau asistenti medicali cu experienta si studii superioare, fie despre profesori exigenti dar dornici sa impartaseasca din stiinta lor, cat mai mult, cursantilor.

Scoala Postliceala Sanitara de Stat se numeste astfel pentru ca este patronata de stat, desi nu este finantata de stat. Toate fondurile provin din taxe si din sponsorizari. Fonduri private. Este o scoala de traditie, fiindca suntem organizati pe structura fostului liceu sanitar, care pentru exigenta cu care era renumit, era considerat «Sorbona Buzaului». Valoarea scolii de astazi este data si de perioada de odinioara”, spune directorul Paul Negoita.

 

sanitara 8Concurenta in domeniul invatamantului postliceal sanitar este, asa cum am mai spus, una acerba, la ora actuala, mai ales in Buzau. Iar pentru a face fata concurentei, este nevoie ca permanent sa te adaptezi cerintelor pietei medicale, atat interna cat si din strainatate. „Nu suntem singuri pe piata educationala sanitara buzoiana. Sunt patru scoli sanitare private, suntem concurenti cu acestia,dar nu ne incurca aceasta concurenta, ci ne invata foarte multe. Eu am invatat ce inseamna cu adevarat sa ai concurenta pe aceasta piata. In momentul de fata, scoala se prezinta foarte bine in ceea ce priveste dotarea, amenajarile interioare, dascalii si numarul de elevi. Avem doua specializari – asistent medical generalist si asistent medical de farmacie, in care sunt cuprinsi aproximativ 550 de elevi. Este un numar mare, dar si domeniul este deficitar, iar atractiile pietei fortei de munca europene sunt si mai mari. Asa ca avem posibilitatea sa ne bucuram de prezenta unor elevi care au absolvit deja o facultate, dar pentru ca nu au gasit un loc de munca in doemniul studiat, au ajuns la o vorba veche –«dupa facultate e posibil sa facem si o scoala tehnica pentru a avea o meserie». Cei care au terminat au gasit locuri de munca suficiente, mai ales in domeniul farmaciilor, atat in judet cat si in tara, iar cei de la medicina generala au avut posibilitatea sa aleaga un loc de munca in strainatate”, explica directorul SPSS Buzau.

 

Absolventi Scoala Sanitara

Absolventi Scoala Sanitara

Facem aici pauza pentru o explicatie detaliata, pentru ca zilnic ne felicitam apropiatii pe care ii auzim ca au obtinut contract de plecare la munca in strainatate, in halat alb, chiar daca sundeva, in coltul sufletului, ne mahnim ca sistemul sanitar romanesc duce lipsa de specialisti. Iar asta se intampla pentru ca repetatele greve si solicitari adresate celor care s-au perindat la conducerea Ministerului Sanatatii din Romania nu le-a adus acestor profesionisti salarii care sa-i motiveze, sa-i determine sa ramana acasa, langa familie. „Exista, in momentul de fata, o absorbtie a fortei de munca foarte mare in domeniul medical, in Europasi chiar in tari mai indepartate. Noi nu putem decat sa-i punem pe absolventii nostri in legatura cu angajatorii, sa le oferim o punte de comunicare si spatiu de intalnire cu acestia. Ne intereseaza sa nu scoatem someri pentru piata muncii. Nu ne bucuram sa le incasam niste taxe, ci vrem sa le urmarim traiectoria profesionala, pentru ca angajatorii ne transmit care este stadiul lor de pregatire la momentul angajarii. Practic, rolul nostru nu este extrem de mare, dar suntem deschisi tuturor celor care vor sa ofere locuri de munca. Raman in tara foarte putini. In ultimii ani a inceput sa fie un procent extrem de mic. Elevii absolventi pleaca in strainatate inca din prima zi de lucru”.

 

sanitara 1Directorul Negoita recunoaste insa ca mai trist este ca pleaca foarte multi dintre asistentii medicali (ca si dintre medici) cu experienta, oameni care lucreaza in spital de zeci de ani, dar care pentru un salariu motivant, respect si conditii de lucru mai bune, aleg sa plece departe de tara si de familie, unii pentru un timp, altii… pana la pensie.

„Tinerii nostri capata acolo experienta necesara. E dureros insa ca ramanem fara persoanl medical in tara. Dintre tinerii absolventi pleaca 80 la suta. Daca ceilalti ar avea nivelul cultural si mai ales de adaptare la fel de mare, ar fi la fel de atrasi de piata muncii europene, ar pleca, probabil, la fel de multi, cu tot cu familii”, mai spune Paul Negoita.

Si daca iti faci timp sa asculti povestile tinerilor care termina o scoala sanitara si care chiar vor sa profeseze in domeniu, intelegi ca Germania si tarile nordice sunt cele mai bune locuri in care este asigurata deplin linistea financiara a halatului alb.

 

Vizita LabormedDirectorul Scolii Sanitare de Stat din Buzau dezvolta subiectul  atractiei europene si apreciaza ca Anglia, Irlanda, Belgia, Franta si Germania sunt cele mai atractive pentru absolventii invatatamantului medical romanesc. „Avem legaturi cu firme care ofera cursuri gratuite de invatare a limbii germane. Anul trecut, practic, Germania a ocupat numai jumatate dintre locurile de munca din domeniul medical pe care le-au avut de oferit. E o zona de nisa, dar foarte cauatata si cu o oferta apreciabila. Am avut oferte si din Olanda, dar acolo este mai dificil cu limba. Oamenii sunt atarasi nu numai de salariu, ci si de conditiile de lucru si de drepturile de pensie pe care le primesc la vremea cuvenita, poate si interculturalitatea… Nu pleaca de drag, dar cand vad ca la noi in tara drumurle sunt greu de desfundat, prefera sa migreze. Eu cred ca in momentul de fata scolile sanitare sunt cea mai buna investitie, taxa de 1400 de lei pe an nu reprezinta foarte mult, in conditiile in care salariul e motivant in afara si nu ai impedimentul vechimii la angajare. Absolventii nostri sunt luati de la zero, inscrisi in ordinul asistentilor de acolo, limba trebuie cunoscuta la un nivel B1 ceea ce nu este foarte mult, aceasta fiind un instrument si nu o bariera in calea dezvoltarii personale. De aceea, intre investitie si profit, castiga investitia, pentru ca nu e mare, iar familiile care isi sustin copiii la astel de scoli chiar nu au de pierdut, pe termen lung”, explica directorul scolii buzoiene. 

 

spitalPrivesc acest domeniu din afara, pentru ca nu mi-am dorit niciodata sa port halat alb si sa tin seringa in mana. Imi dau seama, insa, ce inseamna ca anual, 80 la suta dintre potentialii nostri asistenti medicali si foarte multi dintre medici sa invete sa profeseze la curtile sistemelor sanitare din tarile dezvoltate ale Europei

Si nu pot sa nu ma gandesc, in consecinta, ca daca am fi mai pragmatici si mai destepti la nivel politic, am face astfel incat macar jumatate dintre ei sa se intoarca acasa, cu alta mentalitate si o buna experienta acumulata. Din pacate, revin in tara doar aceia pe care ii cheama in Romania familia sau vreo afectiune terminala…

Cunosc foarte bine asistenti medicali din spitale mari ale judetului si profesori universitari din cele ale Capitalei care dau fel si fel de examene si echivalari in domeniu, pentru a pleca in strainatate. De admirat este si efortul conducerii SPSS de a deveni liant intre angajator si elev, de a nu-i lasa in necunoscut sau sa alega, dupoa ce ies de pe bancile scolii, un viitor imprevizibil.

 


Adaugati un comentariu


 

*