Modulul European de Nursing din aceasta toamna, un succes

21 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Elevii Scolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” din Bucuresti au manifestat un interes deosebit fata de sistemul sanitar danez.

 

Carool Davila-scoala06Profesia de asistent medical este una dintre cele mai cautate si mai respectate in intreaga lume – este concluzia la care au ajuns cursantii Scolii Postliceale Sanitare (SPS) „Carol Davila” din Bucuresti, saptamana trecuta, la incheierea unui nou Modul European de Nursing (ENM), desfasurat impreuna cu studenti din Danemarca.

Tot mai multi elevi manifesta deschidere pentru proiectele europene ale SPS „Carol Davila, astfel ca in ultima zi a schimbului de experienta, participarea elevilor a fost una dintre cele mai numeroase din ultimii trei ani, sustin reprezentantii institutiei de invatamant medical din Capitala.

La prezentarea sistemului sanitar danez a studentelor Catrina Noergaard si Nina Thers, sosite din Silkeborg, au participat atat elevi din anul II AMG (Asistenti Medicali Generalisti), membri ai Modulului European de Nursing (ENM), cat si numerosi aspiranti din anul I.

 

Modul-nursing-carol-davila11In cadrul evenimentului, cele doua studente din Danemarca le-au vorbit elevilor romani despre experientele acumulate atat in scolile de nursing pe care le urmeaza, si perspectivele pe care le au de a profesa in tarile lor, cat si despre impresiile pe care le-au adunat in perioada stagiului in Romania.

 „Am intalnit profesori dedicati si elevi pasionati de aceasta profesie. In spital am apreciat pregatirea si cunostintele cadrelor medicale. Ca puncte slabe am sesizat lipsa manusilor si o asigurare deficitara a intimitatii pacientilor. Am vizitat atat spitale publice, cat si un spital privat; cu aceasta ocazie am putut observa diferentele intre un spital construit in timpul comunismului si unul din zilele noastre. Putem spune ca spitalul privat este asemanator cu spitalele din tara noastra. Am fost impresionate de vizita la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, de modul in care sunt tratati pacientii de acolo. Vom recomanda si altor colegi de ai nostri sa vina in Romania”, au declarat studentele daneze Nina si Catrina, cu prilejul intalnirii de bun ramas, mentionand ca a fost o experienta interesanta pentru care au multumit gazdelor.

 

sc. postliceala Carol DavilaStudentele daneze au apreciat ca obiectivele acestui schimb de experienta au fost atinse, intrucat atat cursantele SPS „Carol Davila cat si ele au aflat numeroase informatii despre un alt sistem sanitar.

Am invatat cum sa fim independente intr-o tara straina, avand o cultura si traditii diferite de ale noastre. Am interactionat cu multi oameni si ne-a impresionat faptul ca romanii sunt persoane mult mai deschise decat danezii. De asemenea, a fost o buna ocazie sa ne imbunatatim cunostintele de limba engleza, pe care elevii vostri o vorbesc foarte bine. Putem spune ca, dupa aceasta experienta, apreciem mai mult sistemul de invatamant danez care este mai flexibil decat al vostru. Va multumim pentru aceasta experienta si speram sa ne revedem!”, au conchis cele doua invitate ale SPS din Capitala.

La randul sau, directoarea Scolii Sanitare bucurestene, Daniela Stoian, a apreciat ca schimbul de experienta a fost „organizat atat pentru studentele din Danemarca, dar mai ales pentru voi, elevii scolii noastre, care ati avut foarte multe de invatat din activitatile la care ati participat in fiecare zi alaturi de studentele din Danemarca. Ma bucur ca sunteti azi, aici, intr-un numar atat de mare,  si va doresc sa aveti cu totii dorinta de a va implica in programul ENM”.

 

scpoala carol Davila-nurseCum noua tendinta generala a sistemului de educatie este una de globalizare, Scoala Sanitara bucuresteana se arata deschisa catre o educatie multiculturala. Orice s-a intamplat in acest schimb de experienta, bun sau rau, este o experienta pe care ati acumulat-o, din care puteti invata. Cei care v-ati implicat ati avut ocazia de a exersa limba engleza, de a va imbogati cunostintele de nursing, de a cunoaste mai multe lucruri despre o alta tara, direct de la sursa si inca multe altele. Un astfel de schimb este de fapt o sansa de a deveni mai buni, de a va imbunatati cunostintele despre lume si despre nursing asa cum se practica si in alte tari europene”, a afirmat prof. Larisa Banica, coordonator al programului ENM.

Modulul European de Nursing a fost fondat in anul 1994, prin Conferinta de la Sussex, Anglia, pentru a oferi o structura – cadru  internationala, care sa asigure cele mai bune beneficii profesionale, ce pot fi castigate intr-un timp relativ scurt.

Scoala Sanitara Postliceala „Carol Davila” este singura institutie de profil din Bucuresti care face parte din programul ENM.

 

Sistemul sanitar danez este liber pentru toti rezidentii permanenti, cele mai multe examene si tratamente fiind gratuite. Toti rezidentii permanenti primesc un card national de asigurari de sanatate de la autoritatile locale, care functioneaza ca o carte de identitate si trebuie sa fie prezentat la toate vizitele la medici, camerele de urgenta si spitale.In Danemarca, toti cei care au o problema acuta de sanatate au dreptul la tratament gratuit intr-un spital, drept valabil si pentru vizitatorii din alte tar Toate persoanele cu resedinta in Danemarca isi aleg un medic generalist (medic de familie), ce poate fi contactat in cazul in care se imbolnavesc. Daca au o urgenta pot suna la 112 si i se va trimite o ambulanta.Persoanele in varsta care au nevoie de ingrijire si asistenta, pot aplica pentru asistenta la domiciliu, pentru ingrijire personala si asistenta. La acest sistem pot alica si persoanele foarte bolnave sau cu handicap. Taxele pe care danezii le platesc asigura si aceste servicii, in mod gratuit.

Sistemul de invatamant medical din Danemarca dureaza trei ani si jumatate, se desfasoara pe 14 module si ofera pregatirea asistentilor medicali alternand practica (la spital, in psihiatrie sau ingrijiri la domiciliu) si teorie. Este obligatoriu sa se realizeze in toate cele 3 locuri. Fiecare Modul se finalizeaza cu un examen, oral sau scris, iar stagiul practic se incheie cu o proba practica si un examen oral Examenul de licenta consta in redactarea si prezentarea unei lucrari, a explicat prof. Raluca Brad.

 


Adaugati un comentariu


 

*