Premieră medicală mondială, la clinica Polisano din Sibiu

18 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Echipa de specialiști a Centrului de Chirurgie Cardiovasculară a efectuat prima intervenție minim invazivă din lume, pentru a corecta un tip malformație cardiacă, pentru care se intervenea prin metoda chirurgicală clasică, ce impune deschiderea sternului.

 

Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul clinicii private Polisano, de la Sibiu, și-a trecut zilele trecute în palmares o premieră mondială în acest domeniu, echipa de medici de aici fiind prima din lume care a reușit să rezolve pe cale minim invazivă o malformație congenitală complexă la nivel cardiac, pentru care singura soluție terapeutică practicată era intervenția chirurgicală clasică, ce presupune deschiderea sternului. Premiera mondială a avut loc în urmă cu două săptămâni, însă reprezentanții clinicii au făcut anunțul oficial abia ieri, după ce echipa medicală a avut certitudinea că pacienta operată a trecut cu bine peste această intervenție. Chirurgul Victor Costache, cel care a coordonat echipa de specialiști care a realizat operația, a precizat că este vorba de o tânără de 21 de ani, care practică handbal de performanță, fiind componentă a unei echipe din Vâlcea care joacă în Liga I și a reprezentat România în cupele europene. În urma unor controale cardiologice, medicii au descoperit că aceasta avea un defect septal atrial de tip sinus venosus, asociat cu retur venos pulmonar anormal. Mai precis, era vorba de doua malformații congenitale cardiace, prima cauzând o trecere anormală a sângelui din atriul stâng în cel drept, iar cea de-a doua fiind o malformație rară care constă în conectarea anormală a vaselor care transportă sângele oxigenat de la plămâni la inimă.

Cazul său nu era unic, însă pacienții tratați pentru o astfel de problemă, atât în țară, cât și peste hotare, fuseseră operați pe cord deschis, intervenție ce presupune tăierea sternului deschiderea totală a cavității toracice.

 

Pentru tânăra de 21 de ani, o astfel de intervenție ar fi însemnat sfârșitul carierei sportive, aceasta precizând că era îngrozită și de perspectiva de a nu mai putea avea un copil și, nu în ultimul rând, aceea de a rămâne cu o cicatrice de mari dimensiuni pentru tot restul vieții. „Mulți mi-au spus că șansele mele de a face handbal sunt spulberate, șansele de a face un copil în viitor sunt reduse, iar mai mult decât atât, mă îngrozea faptul că trebuia să mi se facă o operație prin care trebuia să mi se deschidă sternul și să rămân cu o cicatrice destul de mare toată viața. Săptămâna viitoare încep recuperarea fizică, o să merg la un program de kinetoterapie, iar în curând o să încep și alergarea. Domnul doctor îmi spune că am o inimă turbo acum, în ianuarie o sa încep și antrenamentele la handbal” a declarat pacienta după controlul făcut ieri, la scurt timp după externare.

Ținând cont de toate aceste aspecte, echipa coordonată de medicul Victor Costache a decis să realizeze pe cale endoscopică intervenția chirurgicală necesară corectării malformației congenitale complexe, deși o astfel de intervenție minim invazivă nu mai fusese realizată nicăieri în lume, în cazul uni astfel de diagnostic.

 

Dr. Victor Costache

Incizia făcută pentru realizarea acestei intervenții a avut doar 4 centimetri, suficient pentru ca medicii să introducă instrumentele specifice folosite în cazul unei intervenții minim invazive. Dr. Victor Costache a explicat că intervenția pe cale endoscopică s-a realizat în două etape, prima constând în  închiderea defectului septal, urmată apoi realinierea venelor pulmonare, astfel ca acestea să nu se mai deschidă în partea dreaptă a inimii, ci în partea stângă. „Este o premieră în lume, deoarece aceste cazuri se realizează numai prin deschiderea integrală a cavității toracice. Dacă se întâmpla astfel, această tânără nu ar mai fi putut niciodată juca handbal la nivel înalt. Împreună cu echipa de la Polisano, am studiat cazul în detaliu și toate aspectele lui și am decis să facem această intervenție de chirurgie cardiovasculară endoscopică. Bucuria noastră este infinită când o vedem acum gata să-și reia antrenamentele. Sper să ajungă în echipa naţională;  dacă a ajuns la 21 de ani să joace în cupele europene şi în Liga întâi cu o malformaţie cardiacă complexă, acum, după ce i-am reparat inima, sper să joace bine. În loc să-i deschidem sternul fetei, cum se face peste tot în lume, i-am făcut o mică incizie video asistată, sub sân, de patru centimetri, care îi permite acum să facă orice”, a mai declarat acesta.

Din echipa coordonată de dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, toracică și pulmonară, au mai făcut parte dr. Felix Farcaș și dr. Anca Mandache, chirurgi cardiovasculari, precum  și dr. Ovidiu Lazăr și dr. Constantin Condac, medici primari ATI.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*