CJAS Buzău anunță angajatorii că au obligația să elibereze adeverințe noilor angajați

18 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Angajatorul are obligația să-i elibereze noului angajat o adeverință de salariat, cu care acesta se va prezenta la CJAS, pentru a i se activa statutul de asigurat în sistemul informatic, astfel încât să poată beneficia chiar din primle zile după angajare, de servicii medicale. 

 

Radu Vîlculescu

Persoanele nou angajate pot beneficia de servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate imediat după angajare, anunță CJAS Buzău. Dacă până acum, ca să beneficieze de statutul de asigurat, un nou angajat trebuia să aștepte până când angajatorul depunea la organul fiscal competent de care aparține prima declarație lunară D112, începând din 6 decembrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului CNAS nr. 1549/2018, orice persoană devine asigurată imediat după angajare. Pentru a beneficia de statutul de asigurat, angajatorul este obligat să-i elibereze persoanei respective o adeverință, cu care aceasta se va prezenta la CJAS.

Prin Ordinul CNAS nr. 1549/29.11.2018 de aporbare a Normelor Metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calitătii de asigurat, publicat în MO nr. 1036/6.12.2018, a fost stabilit noul model al adeverinței de salariat, conform anexei nr. 2 la normele metodologice. Astfel, dacă până la emiterea acestui ordin, un angajat nou încadrat putea beneficia de asigurarea de sănătate doar după depunerea primei declarații lunare a angajatorului, începând cu această lună, angajatorii au obligația să elibereze adeverințe și salariaților nou încadrați, până la depunerea primei declarații lunare D112”, explică jr. Radu Vîlculescu, purtătorul de cuvânt al CJAS Buzău.

 

Vîlculescu menționează că această adeverință poate fi eliberată angajatului în primele zile după semnarea contractului de muncă. „Persoana nou angajată se va prezenta cu această adeverință la sediul CJAS, unde va fi luată în evidență și inclusă în sistemul informatic, eliberându-i-se totodată adeverința de asigurat care va fi valabilă 30 de zile (dacă nu are card), iar dacă persoana respectivă are deja un card de asigurat, îl va putea folosi la orice furnizor de servicii medicale, pentru a putea beneficia de serviciile medicale de care are nevoie, în sistemul asigurărilor spcale de sănătate”, a subliniat purtătorul de cuvânt al CJAS Buzău.

Reprezentantul CJAS reamintește, totodată, angajatorilor, că au obligația să înscrie în cuprinsul declarației lunare D112, atât salariații proprii cât și coasigurații acestora, în baza documentelor prevazute la art. 11 alin. 1 lit. e) din Normele Metodologice aprobate prin Ordinul CNAS nr. 1549/29.11.2018.

Noul model al adeverinței de salariat, conform ordin CNAS nr. 1549/29.11.2018 – Norme Metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat, publicat în MO nr. 1036/6.12.2018, poate fi vizualizat/descărcat de aici (click)

 

 


Categorii: Actual, C.A.S., Jobs, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*