Specialiștii cer demararea unui program de screening pentru neuropatia diabetică

18 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Societatea de Neuropatie Diabetică sugerează necesitatea unui astfel de program, dat fiind că mai mult de jumătate de pacienții cu diabet suferă de această complicație, iar mulți nu au cunoștință de acest fapt.

 

Membrii Societății de Neuropatie Diabetică din RomâniaNeurodiab au lansat un nou apel cu privire la necesitatea demarării unui program național de screening pentru depistarea la timp a acestei complicații care afectează 66% dintre pacienții cu diabet, și care, netratată corespunzător, poate duce la complicații grave. Apelul specialiștilor vine în condițiile în care diabetul a ajuns să afecteze la nivel mondial una din 11 persoane, în timp ce în România, prevalența este mai ridicată, iar până în 2045 se estimează că numărul total al diabeticilor va crește cu 50%.

Medicul Gabriela Radulian, președintele Neurodiab, a precizat că cea mai frecventă complicație cu care se confruntă pacienții cu diabet este neuopatia diabetică, care, nedescoperită și netratată la timp, poate duce la apariția ulcerațiilor, fiind afectată astfel mobilitatea pacientului și putându-se ajunge chiar la amputația membrelor inferioare. Deși mai mult de jumătate dintre pacienții cu diabet ajung să dezvolte această complicație cronică, în multe cazuri, aceștia nu au cunoștință de acest fapt, și află abia atunci când neuropatia diabetică se află deja în stadiu mai avansat, iar riscurile sunt mai mari și mai greu de evitat.

 

Specialiștii Neurodiab spun că această situație ar putea fi evitată daca ar exista un program de screening, prin intermediul căruia toți pacienții cu diabet să fie monitorizați, creându-se astfel posibilitatea ca neuropatia diabetică să fie depistată din stadiul incipient și să fie tratată corespunzător, astfel încât să nu se ajungă la complicațiile enumerate mai sus.

Președintele Neurodiab a mai explicat că screeningul pentru neuropatie diabetică presupune anamneza pacientului și o serie de teste clinice. Potrivit specialistului, screeningul ar trebui efectuat imediat după diagnosticarea diabetului zaharat de tip 2 și la cinci ani de la diagnosticul diabetului zaharat de tip 1, după care, este recomandat să fie repetat anual.

 

Dr. Gabriela Radulian

Dr. Gabriela Radulian mai spune că 10% dintre pacienți prezintă simptomatologie evidentă de neuropatie diabetică atunci când li se pune diagnosticul de diabet zaharat, în timp ce, după 25 de ani de la depistarea diabetului, aproximativ unul din doi pacienți are semne clinice de neuropatie.

„Această evoluție se explică prin faptul că neuropatia diabetică – la fel ca multe alte complicații ale diabetului zaharat – se dezvoltă în timp. Cu cât creşte durata de evoluţie a diabetului, mai ales în condiţiile unor valori glicemice necontrolate, cu atât este mai mare riscul de complicaţii cronice. Din acest motiv, asigurarea unui control glicemic eficient este crucială pentru reducerea riscului de dezvoltare a neuropatiei diabetice. De altfel, Federația Internațională de Diabet atrage atenția că un management strict al nivelului glucozei din sânge, caracterizat prin valori ale hemoglobinei A1c sub 7%, poate conduce la o scădere cu 35% a riscului de amputații la nivelul piciorului”, a mai adăugat președintele Neurodiab.


Adaugati un comentariu


 

*