13 inimioare bolnave, salvate la o clinica privată din Sibiu

17 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Echipa inimii de la Polisano, împreună cu o echipă de specialiști britanici au reparat, în această săptămână, inimioarele bolnave ale unor copii cu vârste cuprinse între șapte luni și 15 ani.

 

Când ne strângem copilul în brațe, ne simțim copleșiți de bucuria de a-i simți inimioara bătând ca aripile unui fluturaș gata să-și ia zborul, să se bucure de viață. Nu este bucurie mai mare pentru un părinte decât să-și știe copilul sănătos și în siguranță…

Există însă parinți care se tem să-și strângă pruncii la piept, de teamă să nu le strivescă inimioara bolnavă. Și suferă alături de ei, neputincioși, pentru că sistemul de sănătate românesc nu le oferă posibilitatea să-și vindece copiii, iar posibilitățile lor financiare nu le permit să se adreseze unei clinici private sau să meargă în străinătate.

Unul din zece copii din lume se naște cu o malformație cardiacă. În România sunt însă mai mulți copii cu probleme ale inimii. Din cauza lipsei specialiștilor, mulți dintre ei sunt diagnosticați prea târziu. Dar nici parinții care află la timp despre problemele copiilor lor nu sunt prea fericiți, pentru că doar o treime dintre copiii bolnavi ajung să fie operați în cele trei centre specializate din țară. „Practic, în România avem un necesar de 1.600 de intervenții pe an și sunt realizate aproximativ 400”, a punctat medicul cardiolog Victor Costache, coordonatorul „Echipei inimii” de la Polisano, subliniind că ceilalți copii rămân cu problemele cardiace grave, care le amenință viața.

Dacă nu faci operația și tratamentul la timpul potrivit, mulți dintre copii vor suferi afecțiuni ireparabile”, atrage atenția dr. Robin Martin, președintele Societății Britanice de Cardiologie Pediatrică, coordonatorul unei echipe medicale britanice aflată săptămâna acesata la Sibiu, pentru a opera copii cu inimioare bolnave.

 

Conferinta de presa Polisano

Fundația Polisano a strâns fondurile pentru a se putea opera, gratuit, copiii selectați cu probleme grave și care necesitau intervenție chirurgicală urgentă. 40 de specialiști din Marea Britanie și din România au operat, la Clinica Polisano din Sibiu, 13 copii cu vârste între 7 luni și 15 ani. Casa de Sănătate a decontat doar materialele necesare, iar medicii români și englezi au lucrat gratuit.

Părinții micuților salvați spun că dacă nu s-ar fi ivit această șansă, nu ar fi avut cei 10.000 de euro necesari pentru a-și opera copiii la clinca particulară. Iar la stat, listele de așteptare sunt foarte lungi. În ceea ce privește șansa de a merge cu copiii în străinătate, unde statul decontează pentru o astfel de intervenție 40.000 de euro, speranțele lor erau erau aproape inexistente.

Medicul pediatru Viorela Cotârlă consideră însă că statul român este incapabil să valorifice banii pe care-i are la dispoziție. „Mai facem din când în când câte un act E112, care este plătit de către stat cu 40.000 de euro, pentru ceea ce am putea să facem noi aici, în România, unde am putea să împărțim acești bani pentru patru copii și să-i ajutam”, spune medicul.

La rândul său, dr. Adrian Lăcătușu, medic primar cardiologie pediatrică, spune că „dacă discutăm punctual, putem fi fericiți, pentru că fiecare viață salvată e un bun neprețuit. Dacă discutăm strategic, avem destul de multe motive de nefericire. Operăm unul din trei copii care au nevoie de această intervenție. Suntem departe de necesar”.

 

Doctorii din Marea Britanie vin întotdeauna la Sibiu și operează împreună cu medicii români, atunci când li se solicită ajutorul. Așa au făcut și săptămâna acesta. Spun însă că sunt dezamăgiți de cât de puțin se face cu adevărat în România pentru acești copii bolnavi. „Ne-a făcut plăcere să colaborăm cu Polisano și este foarte important să continuăm să încercăm să facilităm accesul copiilor cu astfel de probleme în România la un tratament adecvat. Sunt însă dezamăgit că mulți copii care ar putea fi operați aici merg în alte țări să se trateze, în condițiile în care dacă s-ar dezvolta acest palier aici, copiii nu ar mai trebui transportați în afară. Noi avem un program național în Marea Britanie și 20 centre care oferă tratament. Am întalnit aici copii care au trecut de mult de perioada în care încă mai puteau fi ajutați și sunt dezamăgit de puținul ajutor pe care am putut sa îl oferim. Copiii aceștia merită mai mult și merită un tratament adecvat”, a spus dr. Robin Martin.

Echipa medicală britanică, coordonată de prof. dr. Robin Martin, Preşedintele Societăţii Britanice de Cardiologie Pediatrică și de dr. Şerban Stoica, medic primar chirurgie cardiovasculară pediatrică la Spitalul Universitar din Bristol, a fost formată din 12 medici și asistenți specializați în chirurgie cardiovasculară, cardiologie intervențională și anestezie terapie intensiv pediatrică.

 

Directorul Fundației Polisano, Cătălina Costache, spune că a trăit în Franța timp de 14 ani și a văzut ce înseamnă un sistem medical care funcționează, iar când s-a întors în România a fost șocată când a cunoscut cu ce probleme se confruntă, la noi în țară, copiii cu probleme cardiace. „Este o problemă foarte mare, mai ales în zonele rurale. Mai mult de unul din zece copii (media europeană) suferă de acest gen de afecțiune în România, unde există un deficit strigător la cer de resurse umane și de dotări, respectiv de spitale specializate, dar mai ales de finanțare. Nu este normal – operații vitale pentru mulți copii sunt finanțate din mila publică. Este nevoie de un sistem instituționalizat, mai mulți bani de la casa de asigurări în primul rând, pentru ca acești micuți să aibă parte de dreptul fundamental la viață”, a subliniat Cătălina Costache.

În ultima zi în care s-au efectuat operațiile, Cătălina Costache a postat pe pagina sa de socializare urmatorul mesaj: Pana la urmă, tot ce rămane după noi sunt emoțiile, frânturi de fraze și sentimentul datoriei împlinite. În special pentru echipele medicale. Câteva jucării risipite pe pat aduc aminte că acolo a primit o șansă la viață un copil. Happy end: toti micuții operați -și sunt 13!- sunt ok. Unii se plimbă deja pe culoarele spitalului”…

 

Dr. Victor Costache

În parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în cadrul Spitalului Polisano funcționează, de patru ani, Institutul de boli cardiovasculareHearth Team”, care tratează toată gama de afecțiuni crdiace ale adultului. În colaborare cu echipele Universității din Bristol (Marea Britanie), aceste terapii s-au extins și către copiii care suferă de afecțiuni cardiovasculare congenitale.

Echipa „Heart Team” a spitalului din Sibiu este compusă din conf. dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică a unității medicale, dr. Constantin Condacdr. Cristina Leațudr. Nicolae Florescudr. Emanuela Ciobanudr. Viorela Cotârlă, căreia i se alătură dr. Adrian Lăcătușu din Timișoara, secretarul Societății Române de Cardiologie Pediatrică.

Copiii operați prin Fundația Polisano sunt de pe întreg teritoriul României. Singurul criteriu de selectare este cel social. Copiii trebuie să provină din familii care nu au posibilități financiare și nici nu pot strânge bani pentru astfel de operații.

Pentru prima dată în proiectul „Salvați Inimile Copiilor Români”, inițiat în urma cu doi ani, de Fundația Polisano, în colaborare cu Spitalului European Polisano, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Societatea Română de Chirurgie Endovasculară, Fundația „Healing Little Hearts” (Marea Britanie) și Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, echipa inimii a avut un ajutor financiar din partea Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu.

 

Catalina Costache

*Fundația Polisano are ca obiectiv principal sprijinul copiilor cu malformații cardiac: aduce medici din străinătate, care alături de medici români îi oprerează în mod gratuit și le redau viața 100%. Fundația Polisano are încheiate parteneriate informale cu medici chirurgi din Anglia, specializați în chirurgie pe cord deschis, și din Suedia, specializați pe chirurgia minim invazivă.

Cei de la Spitalul European Polisano pun la dispoziție logistica pentru efectuarea acestor operații și resurse umane, când este cazul. Operațiile sunt gratuite, însă fundația trebuie să plătească materialele care sunt folosite în intervenții, drumul și cazarea medicilor și a echipei acestora, veniți din străinătate, odată la 3-4 luni.

Pentru a strânge acești bani, persoanele fizice în Sibiu au la dispoziție două urne, amplasate la farmacia Polisano de pe strada Nicolae Bălcescu și la Radio Vocea Evangheliei, pe strada Oștirii.

Viramentele bancare se pot face în contul:RO04BRDE330SV97331943300

Companiile care vor să se implice pot lua legătura cu Cătălina Cosctache, la numărul de telefon 0799.767.907 sau pe adresa de e-mail fundația@polisano.ro.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*