Oul, „reabilitat” ca aliment esențial pentru sănătate

17 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Multă vreme s-a considerat ca acest aliment trebuie consumat mai rar, deoarece ar crește nivelul de colesterol, însă acest mit tinde să pălească în fața beneficiilor pe care le are consumul de ouă.

 

 Principala temere legată de consumul de ouă este legată de faptul că acest aliment favorizează creșterea nivelului de colesterol. Specialiștii susțin însă că la mijoc este o problmă de percepție, fiind vorba, de fapt, de colesterolul HDL, denumit și „colesterol bun”, și nu de colesterolul LDL„colesterolul rău”.

Nutriționiștii spun că oul este un aliment esențial pentru menținerea structurii membranei celulare și pentru producerea acizilor biliari necesari sistemului digestiv, conținutul său ce colesterol fiind de 210 miligrame, în timp ce limita zilnică admisă este de 300 de miligrame.

Pentru cei care doresc să consume doar proteinele din ou se recomandă numai albușul, care oferă 9 aminoacizi esențiali. Nutriționiștii susțin că proteina din ou este mai bună calitativ decât cea din carne sau din pește, deoarece este asimiliată în totalitate de organismul uman. Un ou conține 6 grame de proteine, dar și minerale importante pentru organism, precum fierul, zincul și fosforul, acestea fiind necesare pentru menținerea sănătății sistemului imunitar și a sistemului osos.

 

Sportivii profesioniști folosesc adesea în dietă albușurile proaspete de ou, în formă crudă, pentru a-și reface sau pentru a-și crește masa musculară, întrucât albușul conține 3 aminoacizi importanți pentru menținerea unei bune forme fizice, mai precis leucina, acidul glutamic și acidul aspartic. Aceștia ajută la sinteza proteinelor care cresc volumul mușchilor și la combaterea atrofierii musculare.

Ouăle consumate în stare crudă pot conține însă Salmonella, și din această cauză trebuie procurate dintr-o sursă sigură.

Având și un indice de sațietate mai ridicat cu 50% decât cerealele, ouăle pot ajuta și în curele de slabire. Astfel, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Obezitate Rochester din SUA, un ou consumat la micul dejun va reduce aportul zilnic de calorii, ceea ce înseamnă că cei care apelează la această dietă pot scăpa mai repede de kilogramele nedorite.

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*