Castiga sanatate! Efectele benefice ale acizilor grasi Omega 3

11 februarie 2017 | 0 comentarii |

Consumul de alimente sau suplimente nutritive care contin aceste grasimi benefice reduce riscul aparitiei unor probleme cardiace, a depresiei, osteoporozei si a unor tulburari psihice.

 

Cosmin Nichitelea si Carmen CaloianAcizii grasi Omega 3, considerati acizi esentiali pentru sanatate, adevarati „arhitecti ai inteligentei superioare” si „cei mai buni doctori de inima”, nu pot fi produsi de organismul uman in mod natural. De aceea, ei trebuie furnizati prin intermediul alimentelor si/sau sau suplimentelor alimentare.

Tot mai multe persoane consuma capsule cu ulei de peste, pentru ca acestea sunt bogate in omega 3. „Cand spunem Omega 3 ne referim la un grup de acizi grasi nesa­turati, in care ultima legatura dubla se gaseste in asa-nu­mita pozitie n-3. Acidul eicosapen­taeonic (EPA) si docosahexaenoic (DHA) apartin grupu­lui omega 3. Exista insa si alti acizi grasi omega 3, cum ar fi  acidul alfa-linoleic, acidul ste­aric, importanti din punct de vedere nutritiv-fiziologic. Acizii grasi Omega 3 pot fi gasiti in anumite tipuri de peste cum ar fi somonul, tonul, halibut, fructe de mare, dar si in unele plante si legume. Daca stim ca din alimentatia noastra lipsesc aceste alimente si ca avem un deficit de acizii grasi Omega 3, este bine sa recurgem la suplimente nutritive, pentru ca fara acesti acizi, organismul nostru nu ar functiona asa cum trebuie. Trigliceridele ar creste foarte mult, la fel si nivelul inflamatiilor, iar pe vasele de sange ar putea aparea cheaguri, ori aceste vase s-ar putea subtia peste masura, asa cum s-a constatat in urma unor cercetari de laborator si a numeroase studii clinice. Persoanele care consuma alimente bogate in acesti acizi grasi au un nivel mai ridicat de colesterol bun HDL, care ajuta la mentinerea sanatatii inimii si la mentinerea unor valori mai scazute de trigliceride”, ne spune Carmen Caloian, asistent de farmacie in cadrul magazinului Bio Family, din centrul Buzaului.

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

La randul sau, medicul de familie Carmen Nistor subliniaza casistemul cardiovascular, dar si sistemul neuropsihic, muscular sau osteoarticular, bolile inflamatorii si chiar unele tipuri de cancer pot fi prevenite sau ameliorate printr-o dieta bogata in grasimi mononesaturate si polinesaturate. Dovezile clinice arata ca EPA si DHA (acidul eicosapentaenoic si acidul docosahexaenoic), tipurile de acizi grasi Omega-3 care se gasesc in uleiul de peste, ajuta la scaderea factorilor de risc specifici bolilor de inima. Este un fapt demonstrat ca uleiul de peste este util pentru scaderea trigliceridelor, scade riscul de deces, de infarct miocardic, de accident vascular cerebral si influenteaza pozitiv ritmurile anormale ale inimii la persoanele care au avut deja un atac de cord. Este util, totodata, in prevenirea si tratarea ateroscrelozei, prin incetinirea depunerii de placi de aterom in vasele de sange, care pot bloca arterele, ca si in scaderea hipertensiunii arteriale. Consumul a 2-3 portii de peste pe saptamana reduce cu peste 50% riscul de accident vascular. Este insa bine de stiut ca in anumite afectiuni nu se recomanda alimentele si suplimentele nutritive care contin acesti acizi bgrasi, dar si ca dozele mai prea mari de ulei de peste si acizi grasi Omega-3 pot creste riscul sangerarilor de diverse forme si chiar riscul de accident vascular cerebral hemoragic. De aceea este obligatoriu ca inainte de administrarea unor astfel de suplimente sa fie consultat un medic si sa se respecte dozajul prescris”, ne explica medicul, atragand atentia, de asemenea, ca in cazul in care avem deja un diagnostic pentru afectiunile mentionate, aceste suplimente nu inlocuiesc tratamentul, ci pot fi doar asociate cu terapiile conventionale, carora le pot creste eficienta.

 

sardine pesteCercetari efectuate de un grup de oameni de stiinta americani au stabilit ca acizii grasi de tip Omega 3 continuti in special in peste, dar si in anumite suplimente alimentare, contribuie semnificativ la reducerea riscurilor aparitiei unor afectiuni cardiace, chiar si in cazul persoanelor care au in sange un nivel crescut de colesterol LDL, asa numitul colesterol rau”, care se depune pe peretii vaselor de sange si le ingusteaza.

Pe baza resultatelor acestui studiu, Asociatia Americana a Inimii recomanda consumul a cel putin doua portii de peste pe saptamana sau, cand acest lucru nu este posibil, consumul suplimentelor cu acizi grasi Omega 3. Cercetari anterioare au demonstrat ca acizii grasi Omega 3 contribuie la scaderea concentratiei de grasimi din sange, a formarii de depozite de grasimi pe artere si a riscului de aritmie, dar si la o usoara diminuare a tensiunii arteriale.

In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta americani au examinat studii publicate anterior cu privire la doi acizi grasi Omega 3 si au concluzionat ca prezenta alimentelor bogate in acestia, sau administrarea de suplimente cu Omega 3, a dus la reducerea cu 18 la suta a riscului de boli de inima.

 

supliment omega 3De asemenea, s-a observat scaderea cu 16 la suta a riscului de boli de inima in cazul persoanelor cu niveluri ridicate de trigliceride in sange si cu 14 la suta in cazul pacientilor cu un nivel crescut al LDL, supranumit si „colesterol rau”.

Pentru a stabili conexiunea dintre acizii grasi Omega 3 si bolile de inima, oamenii de stiinta au analizat informatii din cadrul a 18 teste, in care 93.000 de persoane au primit, in mod aleator, anumite cantitati din acesti compusi, dar si de la alte 17 teste in care au fost implicate 732.000 de persoane, pe perioade lungi. In tot acest timp, subiectii si-au mentinut alimentatia obisnuita. Dovezile acumulate din toate studiile sustin rolul benefic al acizilor Omega 3 in cazul bolilor coronariene, iar cele mai importante efecte au fost observate printre cei care pot beneficia considerabil de pe urma lor, cum sunt persoanele cu niveluri ridicate ale trigliceridelor si cele cu niveluri ridicate de colesterol rau (LDL).

 

Bio Family ShopIn concluzie, specialistii sunt de acord ca uleiurile de peste, vegetale, nuci sunt sursa principala dietetica de acizi grasi Omega 3. Acidul eicosapentaenoic si cel docosahexaenoic (EPA si DHA) se gasesc in pestii de apa rece, cum ar fi somon, macrou, halibut, sardine, ton si hering, care pot fi adminstrate si sub forma de capsule de ulei de peste.

Acizii grasi Omega-3 se gasesc si in semintele de in, de ulei de in, canola (rapita), ulei de soia, seminte de dovleac, ulei din seminte de dovleac, ulei din seminte de susan, nuci, ulei de nuci, krill (un tip de crevete) si alge.

Carmen Caloian mai spune ca „uleiurile de peste, din seminte de in si krill ar trebui pastrate in frigider, pentru a-si pastra ingredientele active. Este important, de asemenea, ca fiecare persoana sa fie sigura de sursa de unde achizitioneaza suplimente de acizi grasi Omega-3, pentru ca acestea sa nu contina mercur, plumb, cadmiu si alte metale grele”.

In ceea ce priveste dozajul suplimentelor de ulei de peste, reprezentanta Bio Family mentioneaza ca acesta trebuie sa se bazeze pe cantitatea de acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA) continut, nu pe cantitatea totala de ulei de peste, intrucat diferite tipuri de peste contin cantitati variabile de acizi grasi Omega-3, la fel cum diferite tipuri de nuci sau ulei din nuci contin cantitati variabile de LNA.

Din cauza potentialelor reactii adverse si interactiuni cu alte medicamente, suplimentele alimentare trebuie administrate doar la recomandarea si sub supravegherea unui specialist. Acizii grasi omega-3 trebuie utilizati cu prudenta de persoanele care fac cu usurinta vanatai, sufera de tulburari de coagulare sau utilizeaza medicamente anticoagulante.

 


Adaugati un comentariu


 

*