Cinci inimioare au fost „reparate” la Spitalul European Polisano

27 aprilie 2016 | 0 comentarii |

Prin Fundatia Polisano, cu ajutorul unor sponsori locali si a unor medici veniti din strainatate, cinci copii cu varste intre 11 luni si 16 ani au fost operati gratuit, la Sibiu.

 

operatii cardiochirurgie cardiaca PolisanoCinci copii, cu varste intre 11 luni si 16 ani, nascuti cu grave malformatii cardiace, proveniti din familii cu resurse financiare limitate, au fost operati in perioada 22-23 aprilie la Sibiu, de echipe internationale de medici. Inimioarele lor au fost reparate si de acum inainte vor putea avea o viata normala. Costurile au fost acoperite de Fundatia Polisano, cu ajutorul partenerilor sai, se anunta printr-un comunicat de presa al Fundatiei ai carei reprezentanti au tinut sa aduca multumiri publice medicilor si sponsorilor care s-au implicat in proiect, in cadrul unui eveniment organizat chiar in timp ce unul dintre copii era in sala de operatie.

 „Trei medici de renume mondial, dr. Serban Stoica din Anglia, dr. Sune Johansson si dr. Petru Liuba din Suedia au acceptat invitatia noastra de a participa pro-bono la aceste interventii. Copiii nu au putut fi tratati in putinele centre de specialitate din tara din cauza complexitatii malformatiilor si nu au avut posibilitatea sa acceseze servicii medicale in tarile vestice, unde costurile s-ar ridica la peste 40.000 de euro per interventie. Fundatia Polisano a suportat toate cheltuielile, astfel incat copiii sa fie tratati aproape de casa si de cei dragi, intr-un spital cu un nivel de dotare superior si de catre medici cu inalta expertiza”, a declarat Catalina Costache, director executiv al Fundatiei Polisano, care promite ca in aceasta vara vor fi operati si alti copii cu malformatii cardiace grave, tot gratuit.

 

operatie-polisanoDoi dintre pacienti, un baietel de numai 11 luni si o fetita de opt ani, cu insuficienta cardiaca severa, au fost operati de Echipa Inimii din cadrul Spitalului European Polisano, coordonata de dr. Victor Costache, careia i s-a alaturat dr. Serban Stoica, medic primar in chirurgie cardiovasculara pediatrica la Spitalul Universitar din Bristol. La aceste interventii a asistat si dr. Sune Johansson, care are o experienta de peste 40 de ani in operarea malformatiilor cardiace complexe la copii.

Celelalte trei cazuri, copii cu varste de la un an la 16 ani, au fost solutionate prin metode minim-invazive, cu sprijinul dr. Petru Liuba, profesor asociat al Universitatii din Lund, Suedia, si medic primar cardiologie congenitala interventionala pediatrica, se mai mentioneaza in comunicat.

Daniel, un baietel de opt ani, provenit dintr-o familie cu sase frati, crescuti doar de mama si diagnosticat cu stenoza aortica avansata, se va bucura in sfarsit de o copilarie normala. Acesta va putea sa parcurga fara probleme, drumul zilnic, de o ora, catre scoala. In mod similar, un baietel de numai un an, suspect de deficit septal ventricular, abandonat de parinti in spital, dupa nastere, din cauza complexitatii malformatiei, va putea fi reintegrat in familie. Crescut fara afectiunea si grija parintilor, acesta nu a putut fi operat pana acum, deoarece nu atingea o greutate optima pentru realizarea unei interventii de asemenea amploare”, a explicat directorul executiv al Fundatiei.

 

Dr. Victor Costache

Dr. Victor Costache

Medicul  Victor Costache, seful sectiei Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Spitalului European Polisano, a evidentiat faptul ca cei patru chirurgi care au operat pro bono sunt doar o parte dintre medicii care s-au implicat in aceasta actiune, multi alti specialisti lucrand la etapele premergatoare acestor interventii chirurgicale complexe.

In seara asta ma simt foarte umil. Cea mai dificila chirurgie este cea cardiovasculara congenitala, iar chiar in acest domeniu Statul Roman nu se implica. In Romania se intampla o tragedie si un genocid in fiecare zi: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate isi continua politica de a nu deconta astfel de interventii la noi in tara. Asa am ajuns sa putem rezolva astfel de cazuri numai prin intermediul sprijinului financiar colectat de astfel de fundatii. Asta, in conditiile in care Casa de Asigurari trimite anual cate 300 – 400 de cazuri in strainatate, acolo unde astfel de interventii au costuri de 40.000 de euro. Iar la noi, in Romania, ar costa 6.000 – 7.000 de euro. Pentru cazurile trimise in afara, Romania a ajuns la datorii de 320 de milioane de euro, suntem cei mai mari datornici din Europa”, a aratat dr. Victor Costache, citat de reporterii sibieni prezenti la eveniment.

 

*Fundatia Polisano ofera, in special persoanelor cu o situatie sociala precara, accesul la resursele necesare pentru imbunatatirea sanatatii. De la inceputul anului a finantat 12 interventii chirurgicale complexe, care nu puteau fi realizate in sistemul public, din lipsa specialistilor in patologiile respective sau a lipsei echipamentelor necesare.

Conform unui raport al Bancii Mondiale, anual, peste 3000 de copii din Romania ar avea nevoie de interventii chirurgicale cardiace, dar in putinele centre de profil din tara ajung sa fie realizate doar 600 operatii.

Pentru ca un numar cat mai mare de pacienti sa poata beneficia de astfel de interventii, persoanele fizice si juridice care vor sa sprijine activitatea fundatiei pot dona 2% din impozitul pe venit sau 20% din impozitul pe profit al firmei.

Mai multe detalii pe www.fundatiapolisano.ro.

 


Adaugati un comentariu


 

*