15 spitale CFR vor fi lansate în operare prin parteneriat public-privat

Va fi pentru prima dată când prin intermediul unui astfel de parteniat vor putea fi operate și servicii publice.

 

Viorel Stefan

Vicepremierul Viorel Ștefan a anunțat că a fost adoptată noua legislație care reglementează parteneriatul public-privat, iar în baza noilor prevederi vor putea fi demarate o serie de lucrări de amploare prin astfel de parteneriate, cum ar fi construcția de autostrăzi, construiea Spitalului Republican sau lansarea în operare a unor spitale CFR.

Mai precis, este vorba de 15 spitale din rețeaua CFR din întreaga țară, care se află în subordinea Ministerului Transporturilor, și a căror activitate urmează a fi revigorată prin astfel de parteneriate, încheiate între autoritățile publice și operatori privați.

Lansarea în operare a celor 15 spitale va constitui o premieră, întrucât până acum, vechea legislație permitea derularea de parteneriate public-private doar în sectorul construcțiilor și cel al infrastructurii.

 

Vicepremierul a precizat că noile prevederi legislative permit derularea acestor parteneriate și în sectorul operării de servicii publice, iar această măsură va fi pentru prima dată pusă în practică în cazul celor 15 spitale CFR.

Spitalul CFR din Buzău nu se află însă pe lista prezentată de oficialul de la Guvern, aceasta incluzând spitalele din Craiova, Sibiu, spitalele Witing 1 și Witing 2 din București, spitalul CFR din Constanța, cel din Ploiești, Galați (în subordinea căruia funcționează și secția exterioară Buzău), Brașov, Iași, Pașcani, Cluj, Oradea, Simeria, Timișoara și Drobeta Turnu-Severin.

În total, cele 15 spitale au 3.899 de angajați, operarea acestora urmând a fi preluată de un investitor privat, care va investi în modernizarea lor și va prelua veniturile de la CNAS pentru o perioadă de timp agreată de comun acord în cadrul parteneriatului public-privat.

 

Un alt proiect important care se va derula în cadrul unui parteneriat public-privat este cel al construirii viitorului Spital Republican, în zona Mogoșoaia, în apropierea șoselei București-Târgoviște.

De fapt, este vorba de un adevărat complex medical, care, pe lângă Spitalul Republican, va include și un heliport, o cladire în care își va desfășura activitatea UMF Carol Davila, zonă rezidențială pentru personalul medical, un complex comercial și de servicii, un hotel pentru aparținătorii pacienților, camine pentru studenții mediciniști, creșă și grădiniță pentru copiii personalului medical, o parcare, un parc de agrement și un spațiu de recuperare și activități sportive.

Totodată, complexul va include și un centru de cercetare de nivel european, suprafața totală fiind de 130.000 de metri pătrați.

Hotelul pentru aparținători va avea o capacitate de cel puțin 2.000 de locuri, iar spitalul va permite relocarea unor unități medicale din Capitală, aflate în clădiri care nu permit modernizarea sau extinderea.

(Sursă foto: gov.ro)


Adaugati un comentariu


 

*