Doctorița Alina Iordache, medicul pediatru la care copiii merg fără emoții

3 martie 2023 | 0 comentarii |

Cunoscută pentru profesionalism, dedicare și empatie, medicul buzoian s-a remarcat prin felul în care știe să-și facă „prieteni” micii pacienți, dar și pentru implicarea în numeroase acțiuni civice, din grija pentru o comunitate bine informată. 

 

Pe doctorița Alina Iordache, buzoienii o știu mai ales de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, unde a profesat și a condus secția de Pediatrie câțiva ani. Aici, în colaborare cu câteva asociații neguvernamentale, firme private, conducerea spitalului și a Consiliului Județean a reușit să realizeze câteva renovări și dotări la nivelul secției de pediatrie, care consideră că „au avut un impact pozitiv asupra condițiilor de cazare și tratament pentru copii”.

De ceva timp oferă servicii medicale în sistemul privat, dar medicul pediatru buzoian s-a făcut cunoscut și apreciat și în campaniile de educație și prevenție pentru sănătate pe care le-a susținut indivdual sau în colaborare cu alți profesioniști din domeniul medical. Își face timp și oferă, în momente cheie, consiliere gratuită părinților, bunicilor și copiilor vor să afle mai multe despre creșterea copiilor și bolile copilăriei, despre afecțiunile sezonului rece, despre imunitate și pregătirea pentru intrarea în colectivitate în prag de an școlar, despre vacanță și despre tot ce e important pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor.

Inclusiv în perioada pandemiei, în contextul în care exista riscul suprapunerii afecțiunilor respiratorii cu virusul SARS-CoV-2, Alina Iordache le-a liniștit temerile părinților și bunicilor, spunându-le că dacă sunt respectate cele trei reguli de bază – igiena mâinilor, purtarea măștii și distanța fizică, riscurile infectării (ca în orice boală contagioasă) se reduc semnificativ.

 

În ultimii ani, Alina Iordache s-a implicat în diverse campanii de sănătate publică, cu acces liber, în cadrul cărora spune că a încercat să ofere mămicilor din Buzău „sfaturi legate de îngrijirea copiilor. Au fost abordate atât teme de îngrijire generală, de abordare a anumitor boli specifice copilăriei, de prevenție medicală”.

În colaborare cu alți medici, Alina Iordache a participat și la diverse întâlniri pe teme de sănătate organizate de Fundația Comunitară Buzău, în cadrul cărora a fost la fel de apreciată pentru „dedicare și implicarea manifestată din grijă pentru de o comunitate bine informată”, după cum spun reprezentanții organizației. De aceea, dar și din multe alte motive, a fost aleasă ca un model de spirit civic, de filantropie și de implicare în dezvoltarea comunității, în campania în „Luna femeii”, derulată pe parcursul lunii martie, de Fundația Comunitară Buzău, prin care sunt evidențiate femeile cu spirit de inițiativă, cu care comunitatea buzoiană se mândrește și care contribuie la dezvoltarea potențialului comunității buzoiene în domenii precum sănătate, educație, sectorul civic, administrație publică sau business.

 

Părinții care i-au cerut ajutorul pentru copiii lor spun că este medicul pe care și l-ar dori oricine, pentru că este pe cât de bine pregătită și grijulie față de copii, pe atât de empatică și disponibilă față de părinți, cărora știe să le liniștească temerile, îi încurajează să pună întrebări și le oferă sfaturi pertinente.

Dar poate cel mai important este faptul că medicul pediatru Alina Iordache știe cum să-și apropie copiii, care văd în ea un prieten, o iubesc și merg fără teamă la consultații și respectă cu bucurie sfaturile pe care li le dă.

Alina Iordache a ales să devină medic îndrumată de tatăl său către facultatea de Medicină, dar spune că pediatria a ales-o „în anul 5 de facultate, când am făcut stagiul de pediatrie. Atunci m-am hotărât că asta este ceea ce vreau sa fac în viață și n-aș schimba cu nimic altceva”.

Părinții au susținut-o în facultate, iar soțul în rezidențiat, după care a venit la Buzău, în sistemul public de sănătate, dar de câtva timp a optat pentru sistemul privat, pentru a le putea oferi mai mult timp și copiilor săi, pentru că activitatea în spital, cu multe gărzi, îi răpea o mare parte din timp.

 

A continuat să se implice însă în proiecte de educație pentru sănătate și de prevenție, pentru că știe că „majoritatea suntem prinși într-o buclă (cunoaștem doar o mică parte din ceea ce se întâmpla în jurul nostru)” și crede că „ar trebui să comunicam mai bine. Pentru a fi implicați și a putea rezolva problemele, ar trebui să le cunoaștem în primul rând”.

La nivel de comunitate, spune că îi place cum funcționează aplicația „Buzău city report” și crede că cei care o gestionează „sunt foarte eficienți. Este un mod de comunicare foarte bun între cetățeni și Primăria Municipiului Buzău. De altfel, medicul buzoian spune că îi plac toate „activitățile susținute de elevii și profesorii din școlile din Buzău, sunt persoane foarte implicate în activitățile desfășurare în școli și pentru școli”.

 

Gina Anica, Luminita Turcu

În ceea ce privește implicarea în comunitate și spiritul de inițiativă, dr. Alina Iordache ar recomanda-o pe fosta sa colegă, medicul pediatru Gina Anica. „Este foarte greu să coordonezi secția Pediatrie a Spitalului Județean, este o secție mare, cu multe probleme, iar ea o face bine. Volumul de muncă este foarte mare în secție, dar în camera de gardă este imens. Sunt perioade din an extrem de grele pentru medicii din secția de pediatrie”, spune dr. Iordache, care știe bine cu ce se confruntă cea care a preluat conducerea secției  Pediatrie a Spitalului Județean și nu numai că reușește să facă față multelor provocări inerente secției pe care o conduce, dar se implică și în alte activități care vin în sprijinul sănătății comunității.

Luminița Turcu, asistent medical, fostă asistentă șefă a secției UPU, în prezent director de îngrijiri la Spitalul Județean, este o altă femeie pe care o consideră „extrem de implicată, extrem de muncitoare, care a dat imens de multe pentru comunitatea buzoiană. Este un om care coordonează și a coordonat, în perioade extrem de grele, activitatea medicală. Din punctul meu de vedere este unul dintre cei mai importanți oameni din sistemul de sănătate din Buzău”.

 


Adaugati un comentariu


 

*