De Ziua Internațională de conștientizare a HPV, ministrul Sănătății a anunțat extinderea programului de vaccinare

4 martie 2023 | 0 comentarii |

Pe lângă fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, în programul de vaccinare HPV, asigurat de Ministerul Sănătății, se vor include și femeile până la 45 de ani, dar și băieții. 

 

În ziua de 4 martie, Asociația Internațională Papillomavirus marchează, la nivel global, Ziua Internațională de Conștientizare privind HPV (virusul papilloma uman) pentru a atrage atenția asupra riscurilor asociate infecției cu acest virus și a modalităților prin care pot fi prevenite bolile cauzate de acesta.

În contextul  Zilei Internaționale de Conștientizare a HPV, Ministerul Sănătății, societățile medicale și societatea civilă și-au unit eforturile pentru eliminarea cancerelor determinate de HPV. Vaccinul anti-HPV se administrează doar la cerere, cu vaccin achiziționat de Ministerul Sănătății.

Progresele înregistrate în cadrul programului de vaccinare anti-HPV au fost trecute în revistă în cadrul unei mesei rotunde cu temaCombaterea cancerului de col uterin – Accelerarea progresului și eliminarea acestuia ca problemă de sănătate publică, organizată de Fundația Renașterea și găzduită de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București. Cu acest prilej, societăți medicale de referință și organizații non-guvernamentale active în domeniul sănătății au identificat o serie de soluții și recomandări menite să crească rata de acoperire vaccinală în rândul populației, astfel încât să se elimine în viitor cancerele determinate de infecția cu HPV (Human Papilloma Virus), transmite Fundația Renașterea, printr-un comunicat.

 

Alexandru Rafila, Kathleen Kavalec

În 2021, Ministerul Sănătății a achiziționat 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, în cadrul unui acord-cadru încheiat cu o companie farmaceutică, iar programul de vaccinare gratuită anti-HPV din România a fost extinsă de la fetele din grupa de vârstă 11-14 ani și la cele de 15-18 ani.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec a subliniat în cadrul mesei rotunde căpentru eliminarea cancerelor determinate de HPV este nevoie de parteneriat și de dialog deschis. Nicio entitate nu poate controla de una singură această provocare majoră de sănătate publică, fiind nevoie de sinergie între societatea civilă, autorități, profesioniștii din domeniul sănătății. Vă felicit cu acest prilej prentru eforturile pe care le depuneți pentru a construi o Românie mai sănătoasă, pentru generațiile de azi și cele viitoare. Angajamentul sectorului privat a fost și este esențial pentru obținerea de rezultate și felicit compania MSD pentru eforturile sale și pentru că transformă sănătatea femeilor într-o prioritate pe termen lung”.

 

Mihaela Geoana, Alexandru Rafila

Prezent la eveniment, ministrul Alexandru Rafila a amintit că, în 2021, Ministerul Sănătății a reluat programul de vaccinare anti-HPV, disponibil în prezent pentru fetele cu vârste între 11 și 18 ani, dar intenționează să extindă vaccinarea care reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer de col uterin și la alte categorii de populație.

Am vaccinat peste 100.000 de fete în cadrul programului de vaccinare anti-HPV. Acum este momentul pentru o nouă abordare. După ani de discuții, am hotărât că putem să compensăm vaccinurile și să creștem foarte mult accesul la vaccinare, nu doar pentru fetele deja eligibile, ci și pentru femeile cu vârstă cuprinsă între 18 și 45 de ani, și chiar și pentru băieți. Resursele financiare utilizate pentru compensarea vaccinurilor într-un viitor apropiat sunt de la Ministerul Sănătății și vor fi transferate Casei Naționale pentru asigurări de Sănătate, astfel încât să putem include vaccinurile pe o listă care să permită vaccinarea adulților sau a pacienților cu boli cronice. Ne dorim în continuare să facilităm accesul pentru categoriile eligibile la momentul actual. Cu cât avem mai multe persoane vaccinate, cu atât problema de sănătate publică poate fi mai bine controlată”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

 

În cadrul întâlnirii, reprezentanții Fundației Renașterea au pus accentul pe acțiunile de informare și conștientizare în rândul părinților, ca intervenții suport extrem de importante în susținerea programului de vaccinare anti-HPV. Activitățile din cadrul Campaniei de promovare a programului de vaccinare anti-HPV#HotărăștePentruViitordesfășurate în județele Constanța, Bacau, Iași și Vrancea au fost apreciate de către părinți ca binevenite și utile. Peste 80% dintre părinții care au participat la un sondaj realizat în urma participării la atelierele informative despre vaccinarea anti-HPV au precizat că și-au îmbunătățit cunoștințele privind infecția HPV și rolul vaccinului, 75% consideră că intervenția i-a ajutat să decidă vaccinarea copiilor lor, iar 56% au raportat că intenționează să își vaccineze anti-HPV copilul.

Subliniind importanța implicării instituțiilor și a medicilor de familie în eficientizarea campaniei de vaccinare și a screeningurilor, precedate de campanii de informare documentate și adaptate publicului țintă, Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea a remarcat că „ne aflăm într-un punct fără precedent în istoria imunizării în România, în care cererea din partea părinților este într-un trend pozitiv, pornind de la lansarea programului din 2020. Această campanie a permis întâlnirea medicilor cu părinții, față în față, și, creșterea gradului de informare și acceptanței imunizării anti-HPV”.

 

Tot sub patronajul Ministerului Sănătății, Societatea Națională de Medicina Familiei și Societatea Română de HPV au implementat o campanie de informare – educare țintită pe furnizorii de servicii din prima linie – medici de familie, asistenți medicali și asistenți medicali comunitari. Discuțiile purtate au condus la identificarea unor soluții de optimizare a programului național de vaccinare, comunicate de dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul SNMF. „Un prim aspect care necesită optimizarea pentru Programul Național de Vacinare anti-HPV este eliminarea cererii. Cererea, în acest moment, este un instrument util pentru Ministerul Sănătății, care era perfect justificat în 2017. Dar pentru rostogolirea acestui bulgăre de încredere, ar trebui să renunțăm la ea. A doua nevoie pentru îmbunătățirea vaccinării este extinderea elegibilității și la băieți și salutăm inițiativa domnului ministru Rafila și interesul acordat pentru a permite această extindere. Ne dorim să ajungem de la un grad de vaccinare al băieților similar celor din alte țări”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, care și-a exprimat intenția de a continua Caravana pentru medici și în alte județe unde rata de vaccinare este scăzută.

 

Reprezentanții societăților profesionale și structurilor guvernamentale, ai organizațiilor noguvernamentale și ai industriei farmaceutice – Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Direcții de Sănătate Publică Județene, Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Națională de Epidemiologie, Asociaţia Medicilor de Familie București-Ilfov, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie,  Fundația Renașterea, Asociația Mame pentru Mame și MSD România – au recunoscut progresele în domeniul vaccinării anti-HPV, exprinându-și disponibilitatea de a susține dezvoltarea programului.

Totodată, a fost subliniată importanța asigurării unui finanțări adecvate a intervențiilor cu caracter preventiv, ce trebuie văzute nu ca o cheltuială cu sănătatea, ci ca investiție în sănătatea societății românești.

De Ziua Internațională de Conștientizare a HPV, craiovenii sau fost invitați la la Mall, pentru a se întâlni cu studenții UMF Craiova care, alături de profesorii lor, s-au pregătit să le ofere informații noi despre infecția HPV și căile prin care se poate ajunge la ZERO cazuri de cancer cauzat de această infecție.

 

Pentru a preveni bolile favorizate de infectarea cu HPV, medicii recomandă efectuarea examenelor citologice (test Babeș Papanicolau sau examen citologic în mediu lichid), colposcopie/ inspecția vizuală cu acid acetic (IVA), screeningul tipurilor HPV cu risc oncogenic înalt. Cel mai important, copiii pot fi protejați și prin vaccinarea împotriva HPV, inclusiv băieții, care pot fi surse de infecție HPV pentru femei, dar și pentru prevenirea unor tipuri de cancere la sexul masculin precum cancerul penian, laringian, faringian. Vaccinarea băieților va contribui la reducerea substanțială a acestor tipuri de cancere la persoanele de sex masculin vaccinate.

România este țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență (de 2,5 ori mai mare) și mortalitate (de peste 4 ori) prin cancerul de col uterin. Anual, în România, infecțiile cu HPV sunt responsabile de apariția a peste 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin, iar peste 1.500 de femei își pierd viața din cauza acestui tip de cancer, deși cele circa 4 – 5 decese survenite în medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare și screening.

Jumătate din femeile ce primesc acest diagnostic au sub 55 de ani, iar în 75% din cazurile noi de îmbolnăviri este vorba de femei aflate la vârsta activă, de pâna în 65 ani.

 

Vaccinarea anti-HPV este sigură și poate preveni șase forme de cancer, inclusiv 90% din numărul de cazuri de cancer de col uterin, spun specialiștii. Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt provocate de virusul HPV (human papilloma virus), atât de răspândit încât aproape toți bărbații și femeile active sexual se vor infecta cu cel puțin un tip HPV pe parcursul vieții. „Vestea bună este că există o cale sigură și eficientă pentru prevenirea infecției cu HPV: vaccinarea. Vestea și mai bună este că vaccinul asigură un grad foarte ridicat de protecție, de peste 90%, dacă este administrat în adolescență. Iar cea mai bună veste este ca statul român asigură gratuit vaccinul pentru toate fetele între 11 și 18 ani. Asta înseamnă 7 ani de oportunitate pentru a ne proteja de infecția cu HPV și cancerele pe care aceasta le poate cauza! Vestea mai puțin bună este că la momentul actual doar 10% din părinții de fete știu și cer acest vaccin gratuit pentru copii lor. Pe 4 martie facem încă o dată un gest public pentru ca un număr cât mai mare de părinți de fete să afle despre prevenția infecției cu HPV, vaccin de care pot beneficia gratuit’’, a transmis Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame.

Pentru a marca Ziua HPV, în parteneriat cu Spitalul Colțea din București și cu sprijinul MSD România, Mame pentru Mame va prezenta o instalație florală urbană menită să avertizeze asupra infecției cu HPV ca factor ce accentuează efectele fragilității la femeile din România, atât de împovărate de cancerele provocate de HPV, iar seara, clădirea spitalului va fi iluminată în turcoaz.

 

Australia și-a propus să elimine până în 2028 cancerul de col uterin ca ameninţare a sănătăţii publice. Iar vaccinarea adolescenţilor în școli joacă un rol important în acest proces. În 2020, în rândul tinerilor australieni de 15 ani, rata vaccinării anti-HPV era de 81,5% pentru fete și de 76,8% pentru băieţi. De la 6 februarie a.c., autorităţile administrează o singură doză de vaccin HPV (nonavalent), întrucât studiile arată că protecţia oferită este similară celei obţinute prin două doze. Persoanele imunocompromise vor avea nevoie de trei doze. Cei care au ratat vaccinarea își pot face vaccinul gratuit până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

Virusul HPV provoacă peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin, precum și mare parte dintre cancerele anogenitale și orofaringiene. Se cunosc peste 100 de tulpini HPV, dintre care tulpinile 16 și 18 se află la originea a aproape 50% dintre leziunile precanceroase ale cervixului. Instrumentele medicale de prevenire a cancerului de col uterin sunt: vaccinarea împotriva HPV; screeningul prin testarea HPV – în funcţie de rezultatul testării, urmează investigaţii ce vizează detectarea leziunilor precanceroase induse de virus (testare Babeș-Papanicolau, colposcopie), precum și investigații care evaluează riscul de malignizare, precum dubla coloraţie citologică; tratarea leziunilor precanceroase.

 

Sursa foto: Ambasada SUA la Bucuresti/Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*