Miniștrii sănătății din Europa se întâlnesc la București

15 martie 2023 | 0 comentarii |

Biroul Regional al OMS Europa organizează, săptămâna viitoare, la București, împreună cu Ministerul Sănătății din România, o reuniune regională la nivel înalt referitoare la problematica resurselor umane din sănătate.

 

Reuniunea la nivel înalt a statelor membre ale Biroului Regional OMS Europa referitoare la problematica resurselor umane din sănătate va fi organizată săptămâna viitoare, la București. „În perioada 22-23 martie vor fi discutate modalitățile de asigurare a resurselor umane din sănătate în cadrul Reuniunii la nivel înalt organizată de Biroul Regional OMS pentru Europa si Ministerul Sănătății din România”, transmite Ministerul Sănătății.

OMS/Europa a avertizat recent cu privire la o «bombă cu ceas» care amenință sistemele de sănătate din Europa din cauza îmbătrânirii forței de muncă, a sprijinului deficitar pentru sănătatea mintală și a dificultăților de a atrage și de a păstra tinerii în sectorul sănătății. În raportul său emblematic, intitulat «Forța de muncă din domeniul sănătății și al asistenței medicale în Europa: este timpul să acționăm», OMS/Europa a solicitat țărilor să facă mai mult pentru a-și proteja lucrătorii din domeniul sănătății și al asistenței medicale, prezentând o serie de recomandări concrete pentru a transforma această viziune în realitate, se arată într-un comunicat al OMS.

 

Reuniunea va fi o oportunitate pentru statele membre să dezvolte strategiile în domeniul resurselor umane care să asigure sustenabilitatea sistemelor de sănătate, în condițiile care bolile netransmisibile și îmbătrânirea populației necesită tot mai multe resurse.

Pe baza avertismentelor raportului și luând în considerare apelurile recente ale lucrătorilor din domeniul sănătății din Regiunea Europeană a OMS pentru ca guvernele să facă mai mult în acest domeniu, se așteaptă ca reuniunea regională să culmineze cu adoptarea Declarației de la București privind forța de muncă în sănătate și îngrijire. Cu  probabilitatea de a fi susținută de toate cele 53 de țări din regiune, declarația va îndemna la acțiune politică și angajament pentru a consolida forța de muncă din domeniul sănătății, subliniind pași concreti pentru a face acest lucru în mai multe domenii de politică”, arată MS.

 

Ieri, la reuniunea Consiliului ministerial formal „Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Protecţia Consumatorilor” (EPSCO), oficialii UE au discutat despre Strategia Uniunii Europene pentru Sănătate Globală, coordonarea și colaborarea post COVID-19 și lipsa medicamentelor cu care se confruntă țările Uniunii Europene.

Accesul la medicamente este una din componentele principale ale asigurării accesului la sănătate, iar limitările cu care s-au confruntat toate statele UE în ultima perioadă pentru anumite categorii de produse farmaceutice au avut drept cauză nu lipsa capacității de producție din Uniunea Europeană, ci lipsa de materii prime care, în cea mai mare parte, sunt procurate în continuare din China și India. România sprijină inițiativele care pot să asigure independența, din acest punct de vedere, statelor membre din UE și, de asemenea, sprijină colaborarea în vederea producerii substanțelor care stau la baza fabricării medicamentelor generice“, a declarat la EPSCO, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

 

În cadrul sesiunii de marți a reuniunii, ministrul român al Sănătății a subliniat că „emergența și re-emergența bolilor transmisibile, rezistența la antimicrobiene dar și alte probleme legate de bolile netransmisibile, de exemplu, cancerul, trebuie să fie corelate cu strategiile globale promovate de către Organizația Mondială a Sănătății”, iar toate acestea sunt posibile dacă sunt corelate cu rezolvarea problemei resurselor umane calificate în Sănătate.

Având în vedere faptul că atât Uniunea Europeană cât și regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății se confruntă cu probleme din acest punct de vedere, săptămâna viitoare va fi organizată, la București, reuniunea la nivel înalt pe această temă a celor 53 state membre ale OMS Europa”, a subliniat Rafila.

La întâlnire vor participa miniştri, secretari de stat, şefi ai departamentelor de resurse umane şi experți în domeniu din Regiunea Europeană a OMS, iar la sesiunea de deschidere vor fi prezenți premierul Nicolae Ciucǎ, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, directorul regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Henri P. Kluge.

 

Potrivit Ministerului Sănătății, pe parcursul celor două zile se va discuta despre acțiuni pentru:

• reținerea și recrutarea lucrătorilor din domeniul sănătății și al asistenței medicale, în special în zonele rurale și îndepărtate;

• îmbunătățirea condițiilor de muncă, inclusiv un echilibru sănătos între viața profesională și cea privată;

• protejarea sănătății mintale și bunăstarea lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale;

• promovarea competențelor digitale ale lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale;

• îmbunătățirea guvernanței și a planificării forței de muncă din domeniul sănătății;

• promovarea practicilor etice în materie de migrație;

• abordarea diferențelor de gen în cadrul forței de muncă din domeniul sănătății și al asistenței medicale.

 


Adaugati un comentariu


 

*