100 de milioane de euro pentru pentru digitalizarea CNAS-PIAS

19 februarie 2024 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății anunță că a aprobat finanțarea digitalizării PIAS, care include elemente importante de securitate cibernetică, iar până la finele anului viitor, sistemul digital al CNAS va fi reformat.

 

După ani întregi în care sistemul informatic al CNAS a funcționat mai mult pe poticneli și după atacul cibernetic masiv al unităților medicale din ultima perioadă, pare să fi venit, în sfârșit, vremea ca autotățile să conștientizeze cât de necesară este modernizarea și eficientizarea sistemelor informatice ale CNAS și ale unităților medicale din țara noastră.

Ministerul Sănătății transmite că a aprobat și chiar a majorat finanțarea inițială, de 70 la 100 de milioane de euro fără TVA, exclusiv pentru digitalizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și optimizarea Platformei Informatice pentru Asigurările din Sănătate (PIAS), având ca termen limită pentru transformarea digitală a sistemului asigurărilor de sănătate Trimestrul 3 al anului 2025.

„Peste 25.000 de furnizori de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate, laboratoare, medici de familie, farmacii, furnizori de dispozitive medicale, furnizori de îngrijire la domiciliu) vor fi conectați la noua platformă PIAS. Este foarte important de subliniat că sistemul actual nu va fi afectat. Modificările la PIAS vor asigura un mediu prietenos și accesibil pentru utilizatori, inclusiv pentru cei cu dizabilități, și vor îmbunătăți interconectarea și interoperabilitatea sistemului”, menționează MS, într-un comunicat remis presei.

 

Alte obiective cuprinse în programul de finanțare sunt: funcționalități noi (ex. digitalizarea unor documente conexe actului medical); optimizarea fluxurilor de date, monitorizarea electronică a obiectivelor generale, obiectivelor specifice, activităților și indicatorilor de performanță asumați la nivelul CNAS/ CAS/ furnizor de servicii medicale; interoperabilitatea sistemelor informatice la nivelul administrației publice inter instituțional, utilizarea datelor organizaționale încrucișate și a resurselor existente la nivel național (în linie cu celelalte investiții planificate la acest nivel), mai precizează MS.

„Peste 400 de milioane de euro sunt investite în digitalizarea sistemului de sănătate din România, prin PNRR și fonduri europene. Finanțarea aprobată astăzi ridică investițiile directe în digitalizarea sănătății prin Componenta 7 din PNRR la 200 de milioane de euro, după ce la finalul lunii ianuarie a.c., Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea pentru digitalizarea instituțiilor în domeniul sanitar aflate în subordinea MS, dar și digitalizarea proprie a aparatului ministerial”, susține ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.


Adaugati un comentariu


 

*