Buzoienii, invitați la Târgul de Mărțișor de la Centrul Muzeal „I. C. Brătianu”

19 februarie 2024 | 0 comentarii |

Cu aproape două săptămâni înaintea sosirii lunii mărțișorului, buzoienii își pot procura din timp aceste mici simboluri ale primăverii pe care să le ofere mamelor, bunicilor și prietenelor, în ziua de 1 Martie.

 

Goana după mărțișoare este gata-gata să ia startul, iar bărbații au început deja să caute cel mai original și mai frumos cadou pe care să-l ofere femeilor dragi din viața lor, de 1 și 8 Martie. La Buzău, primul târg de mărțișoare și-a deschis deja porțile, în acest week-end, la Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”. Aici, meșterii populari și artiștii plastici buzoieni și-au etalat oferta de primăvară, în cadrul Târgului de Mărțișor organizat, în perioada 17 februarie-8 martie, de Consiliul Județean Buzău. Micile suveniruri pot fi cumpărate la prețuri pentru toate buzunarele, între 5 lei și 50 de lei, în funcție de calitate și complexitate.

Fie că preferă mărțișoarele tradiționale sau unele mai deosebite, buzoienii au de unde alege. Nu lipsesc tradiționalii ghiocei, buchețelele de flori, fluturașii, buburuzele sau coșarii, obiectele decorative sau chiar mărțișoarele croșetate, toate realizate cu multă migală și pasiune și etalate pentru a fi achiziționate și dăruite ființelor dragi, dar „vizitatorii vor putea găsi și obiecte ce pot reprezenta un cadou minunat, în orice perioadă a anului, cum ar fi lumânări parfumate, păpuși, obiecte vestimentare, aranjamente florale, sau bijuterii”, spun organizatorii.

Târgul de mărțișoare de la Centrul Muzeal „I.C. Brătianu” este deschis, în fiecare zi, între orele 10.00 la 19.00, până pe data de 8 Martie.

 

Tot la Galeriile de Artă din Buzău poate fi admirată expoziţia tematicăPoveşti de dragoste din satul buzoian”, organizată de Consiliul Județean Buzău în colaborare cu Centrul Judeţean de Cultură şi Artă. Mărţişorul va fi celebrat aici de trei școli din județ, care vor realiza, din 16 kilograme de fire de lână, un şnur împletit în alb şi roşu, care ulterior va fi dăruit buzoienilor, ca Mărţişor tradiţional, în cadrul unor evenimente de tip flash mob care vor desfăşura pe 1 martie, în incinta şcolilor participante. „Simbol al noilor începuturi, al renașterii, al dragostei, tradiţia Mărţişorului vine din vremuri străvechi, ca parte a universului feminin. Tradiția Mărțișorului a fost inclusă în 2017, pe lista patrimoniului imaterial UNESCO”, a explicat Cristina Partal, inspector, Consiliul Județean Buzău.

În funcţie de zonă, tradiţia spune că Mărţişorul se poartă pe toată durata lunii martie, atât cât durează zilele Babelor sau până la Florii, după care se scoate şi se agaţă de crengile unui pom roditor. În comuna Odăile, localnicii pun mărţişorul într-un măceş, pentru ca spinii să le protejeze dragostea şi să înlăture farmecele.

 

Un alt loc de unde buzoienii își vor putea face cumpărăturile de Mărțișor este Centrul Iazul Morilor, unde Primăria Buzău, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” și Asociatia Meșterilor Populari și Artiștilor din Buzău organizează a doua ediție a Târgului de mărțișoare, în perioada 26 februarie – 8 martie, în intervalul orar 14.00 – 20.00.

Aici, pe lângă Târgul de mărțișoare al Asociației Meșterilor Populari și Artiștilor din Buzău, va avea loc un Târg de mărțișoare cu scop caritabil, pentru care cadre didactice și elevi de la mai multe școli din Buzău s-au oferit să participe, în perioada 5-9 februarie, la atelierele organizate de meșterii populari, care le-au împărtășit tainele meșteșugului popular de confecționare a mărțișoarelor tradiționale. Mărțișoarele confecționate în cadrul acestor ateliere vor fi puse în vânzare, iar suma strânsă va fi donată unui caz social.

 


Adaugati un comentariu


 

*