Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lâgă tine!

22 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Timp de trei luni, buzoienii sunt invitați să descopere patrimoniul natural și cultural al județului, la Galeriile de Artă Buzău, în cadrul expoziției „Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine”, adaptatată și pentru persoanele cu deficiențe de auz. 

 

Buzoienii vor avea ocazia să descopere patrimoniul natural și cultural al județului, în cadrul Expoziției „Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine, cu prezentarea Punctelor Gastronomice Locale ale județului – Expoziție accesibilizată pentru persoanele cu deficiențe de auz, care va fi accesibilă publicului larg, în perioada 23 noiembrie 2023 – 23 februarie 2024, de luni până vineri, în intervalul orar 09.00 – 16.00.

Expoziția este organizată de Consiliul Județean Buzău, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară A.D.I Ținutul Buzăului” și al Asociației Meșterilor Populari și Artiștilor Buzău (AMPA).

Pe lângă prezentarea în imagini a obiectivelor naturale, a celor culturale și a principalelor ocupații ale oamenilor din zona rurală buzoiană, luna decembrie va fi dedicată prezentării calendarului creștin și a tradițiilor specifice acestei perioade.

 

În credința populară, iarna începea odată cu Sfântul Andrei sau Moș Andrei, prilej cu care se deschidea oficial sezonul sărbătorilor de iarnă. În acest sens, vor fi expuse o serie de obiecte ce evocă sărbătorile calendarului creștin până la Anul Nou, precum și cetele de colindători din mai multe zone ale județului: capră și măști de iarnă confecționate la câmpie (Brădeanu), bici și clopot de la deal (Merei), buhai, stea și sorcovă realizate la munte (Bisoca).

Plugul bisocenilor sau Plugul lui Cuza, considerat unic în plan național, este redactat și promovat în cadrul expoziției pentru toți cei care doresc să ducă mai departe cetele de colindători, un element ce unește satele buzoiene.

În lunile ianuarie și februarie, obiectele expuse la secțiunea calendarului creștin vor continua să vorbească vizitatorilor despre tradițiile și obiceiurile de la Bobotează și până de Dragobete.

 

Magia sărbătorilor de iarnă a fost creată dintotdeauna și de mame, astfel că expoziția pune în evidență și universul feminin. În acest context, sunt aduse în prim-plan obiecte din gospodărie, regăsite în colecții private din Dealul Viei (Merei) și Aldeni (Cernătești) precum și o colecție de ștergare de la câmpie, din zonele Brădeanu și Smeeni.

În plus, pentru că sărbătorile de iarnă la români se regăsesc în memoria colectivă cu o serie de preparate specifice, expoziția aduce în prim-plan un preparat buzoian care se regăsește pe masa de sărbătoare a comunităților de la deal și din zona de munte, respectiv Tăițeii cu Carne, meșteșugiți la Brăești.

Cu această ocazie va fi promovat și patrimoniul gastronomic al județului, prin intermediul Punctelor Gastronomice Locale, la vernisajul expoziției urmând a fi prezentată oferta gastronomică a 5 puncte gastronomice înregistrate la această dată pe teritoriul județului.

În premieră, expoziția este accesibilizată pentru persoanele cu deficiențe de auz, prin etichetarea obiectelor expuse și în limba semnelor române, astfel încât informațiile referitoare la patrimoniu, precum și oferta cultural-turistică să fie transmise mai facil către această categorie de public vizitator.

 


Adaugati un comentariu


 

*