Un îngeraș de numai trei ani a salvat două vieți, prin transplant

18 februarie 2023 | 0 comentarii |

La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală a fost efectuat, sâmbătă, primul transplant hepatic la un copil cu insuficienţă hepatică şi ciroză hepatică decompensată, iar la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon din Iași, un tânăr cu insuficiență renală a primit rinichii.

 

Sursa foto: ANT

Un îngeraş de numai 3 ani, victimă a unui grav accident rutier, a devenit, sâmbătă, salvator de vieţi. La Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, părintele fetiței decedată a găsit puterea de a face gestul suprem de a fi de acord ca organele copilului lui să salveze alte vieţi.

Suferinţa familiei lovită brusc de o asemenea dramă nu poate fi descrisă în cuvinte şi nu-i poţi găsi vreodată alinare. Ce cuvinte să aduni laolată pentru a exprima durerea sfâşietoare prin care trece un părinte într-un asemenea moment? Cum poţi mulţumi vreodată suficient unui astfel de OM care a reuşit, în cel mai dureros moment, să găsească puterea de a dărui altor părinţi bucuria să-şi vadă copiii trăind? Când destinul loveşte pe neaşteptate cu o asemenea suferinţă, a dărui altor semeni o rază de speranţă devine un gest divin, un simbol al umanităţii în forma sa cea mai pură”, este mesajul impresionant transmis de Agenția Națională de Transplant (ANT), care a anunțat că datorită îngerașului donator și efortului și dedicării echipelor de prelevare și transplant, un copil în vârstă de 11 ani și un tânăr aflați în suferinţă, pe listele de aşteptare, au primit şansa la o nouă viaţă, prin transplant.

 

Sursă foto: ANT

Misiunea delicată de a fi alături de familie în acest moment deosebit de greu a fost, iniţial, pe umerii echipei ATI și de coordonare a spitalului din Suceava, dr. Lavinia Ștreangă și dr. Ruslan Gorceag, alături de coordonatorul regional de transplant – dr. Raluca Neagu Movilă.

Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare și, împreună, au format o echipă care a făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar, iar resorturile speranţei să fie pornite și materializate, ulterior, în salavarea altor vieți. Ficatul a fost prelevat de echipa Institutului Clinic Fundeni – dr. Guenadiy Vatachki, as. Marius Păun, iar rinichii, de echipa chirurgicală a Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași – dr. Daniel Andone, dr. Marius Ivănuță, dr. Lucian Mutruc.

Misiunea de a dărui viață dincolo de moarte, prin transplant, a fost continuată de echipele de medici de la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală, unde a fost realizat primul trensplant hepatic al unui copil, în cadrul programului de transplant început de scurt timp în unitatea medicală, și de la Spitalul Clinic „Dr. C I Parhon” din Iași, unde s-a realizat cu succes transplantul renal.

 

Transplant ficat copil (foto arhiva SB)

La Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, o altă fetiță, în vârstă de 11 ani, care suferea de insuficienţă hepatică şi ciroză hepatică decompensată, a primit a doua şansă la viaţă prin transplant hepatic. O echipă complexă, formată din peste 20 de medici şi asistenţi medicali din două spitale a reușit, după 8 ore petrecute în sala de operație, să realizeze cu succes primul transplant hepatic în cadrul primului centrului de transplant la copil din România, acreditat recent.

Intervenţia a fost efectuată de o echipă de chirurgi a Spitalului «Grigore Alexandrescu», coordonată de conf. dr. Laura Bălănescu, şi o echipă de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formată din prof. univ. dr. Irinel Popescu şi medicul Doina Hrehoreţ. Această echipă mixtă a fost coordonată de profesor universitar doctor Irinel Popescu. Echipa de medici anestezişti a fost formată din doctor Ruxandra Fota din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi din medicii Florin Rusu şi Alexandru Baetu din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii «Grigore Alexandrescu», echipa de anestezie fiind coordonată de medicul Ruxandra Fota”, se menționează într-un comunicat al unității medicale, în care se menționează că starea postoperatorie a pacientului este stabilă.

Această intervenţie este o performanţă, efortul echipelor medicale implicate fiind unul deosebit, ţinând cont atât de vârstele donatorului şi receptorului, cât și de întreaga coordonare logistică și de reusrse umane”, trasmite ANT.

 

Sursa foto: ANT

În același timp, la Spitalul Clinic „Dr. C I Parhon” din Iași, un tânăr aflat în suferinţă pe listele de aşteptare a primit şansa la viaţă prin transplant. Acestuia i-au fost transplantaţi ambii rinichi. Totul a fost posibil prin implicarea și profesionalismul de care a dat dovadă echipa de chirurgi formată din dr. Cornel Moroşanu, dr. Adelina Miron, dr. Cătălin Constandache, care a făcut posibil ca gestul nepreţuit al familiei îngerașului donator să fie materializat într-o nouă viață salvată.

Mulţumim tuturor echipelor medicale implicate pentru profesionalismul lor, care au făcut ca gestul unei familii zdrobite de durere să nu fi fost în zadar. Transmitem din suflet sincere condoleanţe familiei greu încercate şi ne înclinăm cu profund respect şi recunoştinţă în faţa deciziei pe care a luat-o. Sperăm că vor găsi o minimă alinare la gândul că o parte din îngeraşul lor a salvat alte vieți”, este mesajul medicilor și al conducerii ANT care reamintește că „Transplantul înseamnă VIAȚĂ!”.

 

Sursa foto: ANT

Cu două zile în urmă, la Spitalul Judetean de Urgență „Dr Constantin Opriș” din Baia Mare a avut loc a treia intervenţie de prelevare organe din acest an. Bunăvoinţa unei familii care a fost de acord cu donarea de organe și echipele de medici implicate în prelevarea de organe și transplant au făcut ca trei oameni aflați în suferință să primiească șansa la o viață normală. „Mulţumim echipei de coordonare de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare – dr. Andrei Mureşan, dr. Adriana Stoicovici, as. Adela Mirela Botos, prima verigă în lungul lanţ de la suferinţă la speranţă, care a avut dificila şi emoționanta misiune de a fi alături de rudele îndurerate”, a transmis ANT.

Ficatul a fost prelevat de echipa Institutul Clinic Fundeni, condusă de dr. Guenadiy Vatachki, iar echipa de chirurgi condusă de dr. Doina Hrehoreţ, cu suportul indispensabil al echipei ATI, condusă de dr. Cristina Martac, a redat speranţa unui pacient critic, a cărui unică şansă la viaţă era un transplant hepatic. Rinichii au fost prelevaţi de echipa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, condusă de dr. Andrei Tomuţă, iar doi pacienţi aflaţi în suferinţă de mai mulţi ani au primit şansa la o viaţă mai bună prin transplant renal, în urma intervențiilor realizate de echipele conduse de dr. Silviu Moga şi dr. Dan Enache.

 


Adaugati un comentariu


 

*