Maraton de vieți salvate prin transplant. La I.C. Fundeni s-a realizat al 40-lea transplant hepatic din acest an
Organele a cinci îngeri donatori din Timișoara, Oradea și Iași au salvat viețile altor 15 semeni aflați în suferință prin transplant de ficat și rinichi și au oferit șansa la o viață mai bună mai multor semeni necunoscuți prin transplant de țesuturi.
Zilnic sunt salvate vieți în spitalele din România, iar uneori medicii noștri fac adevărate minuni pe care, de multe ori, atât noi, cât și autoritățile le considerăm firești, chiar dacă știm cu toții că multe dintre spitalele din România sunt departe de a avea tot ce ar trebui pentru desfășurarea unui act medical de calitate.
Atrag însă atenția minunile realizate prin transplant, cazuri în care vorbim de viață dăruită unor oameni aflați la limita supraviețuirii, de generozitatea unor familii care acceptă donarea organelor unei fiine dragi pe care medicina nu le-a putut salva, dublată de priceperea și dedicarea medicilor extraordinari. Şansa la viaţă pentru unii dintre semenii noştri depinde, astfel, de decizia altor oameni de a fi de acord să le ofere această şansă, iar în ultimele zile a avut loc un maraton al vieții dăruite dincolo de moarte.
La sfârșitul săptămânii, gestul de mărinimie al unei familii, alături de efortul echipelor medicale, a adus speranța pentru 3 români a căror unică șansă la o viață normală este un transplant de ficat sau rinichi.
La Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, vineri, 29 iulie, s-a realizat prima prelevare de organe din acest an, de la un pacient de 37 ani, aflat în moarte cerebrală. „Ne înclinăm cu profund respect și recunoștință în fața familiei îndurerate, care a acceptat să treacă peste propria suferință și să dea o șansă la viață semenilor aflați în suferință. În spatele fiecărui acord, care duce la vieţi salvate prin transplant, se află efortul personalului medical implicat în activitatea de declarare şi donare, în general personalul secţiei ATI şi coordonatorul de transplant. Mulţumim colectivului ATI și echipei de coordonare de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timișoara, formată din Dr. Cristian Isoc– kdp, Dr. Giorgiana Bobouteanu – coordonator transplant, Dr. Andreea Rata, Dr. Marius Bente, Dr. Adelina Voiculescu, Dr. Mihaela Chira, care au facut posibil să apară speranţa în sufletul altor 3 oameni. De asemenea, mulțumim conducerii unităţiii sanitare, domnului manager Dr. Sorin Barac, pentru susţinerea și relansarea Programului Naţional de Transplant la Timișoara”, transmite conducerea Agenției Naționale de Transplant (ANT).
Alături de echipa de prelevare și transplant de la Timișoara au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni, condusă de dr. Guenadiy Vatachki – pentru ficat și Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj Napoca, condusă de dr. Andrei Tomuța – pentru rinichi, au încheiat o săptămână prolifică pentru activitatea de transplant din România, care anul acesta înregistrează o revigorare demnă de apreciat, tot mai mulți români conștientizând că acceptând donarea de organe transformă suferința într-un triumf al vieții.
Efortul lor a fost continuat de echipele centrelor de transplant. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni, coordonat de prof. dr. Irinel Popescu, un pacient de 40 de ani a beneficiat de un transplant de ficat realizat cu succes de echipa de chirurgi condusă de prof. dr. Vlad Braşoveanu, alături de echipa ATI – Dr. Alexandra Marcu și dr. Mara Ștefan. A fost cel de-al 40-lea transplant hepatic realizat anul acesta la IC Fundeni.
În acelaşi timp, la ICUTR Cluj, alte două paciente au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant de rinichi, intervenţiile salvatoare fiind realizate de echipele de transplant conduse de dr. Dan Enache şi dr. Liviu Constantin.
În doar câteva zile, profesioniștii de la ICUTR Cluj au realizat 6 intervenții de transplant renal cu organe de la donatori decedați și un transplant renal cu donator în viață. Mulțumirile medicilor și ale pacienților salvați față de gestul suprem făcut de familiile donatorilor, ca și mulțumirile pacienților care au primit a doua șansă la viață prin transplant și ale familiilor acestora față de echipele medicale cu mâini de aur sunt mai presus de cuvinte. „Mulţumim din suflet familiei tânărului donator pentru decizia dificilă pe care a avut puterea să o ia, precum şi tuturor echipelor de medici şi asistenţi care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă”, transmite și ANT.
Alți pacienți aflați pe listele de așteptare, a căror viață depinde de un transplant de ficat, rinichi, cornee sau ţesuturi osoase, au primit o nouă șansă la viață datorită oamenilor care înţeleg că donarea de organe este un gest suprem, fără alt beneficiu în afară de gândul că, undeva, un om pe care nu îl cunosc prinde puteri şi trăieşte. Generozitatea unor familii cu suflet mare şi efortul colectiv al echipelor medicale au făcut posibil ca viaţa să triumfe dincolo de moarte.
„La Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, în 3 zile s-au realizat 3 intervenții de prelevare organe şi ţesuturi. Ultima dintre acestea s-a încheiat în zorii zilei de vineri, 28 iulie. Mulţumim din suflet, cu respect şi recunoştinţă familiilor celor 3 donatori, care au fost de acord să dăruiască o şansă altor semeni necunoscuţi. Decizia de a ajuta alţi oameni necunoscuţi, care trebuie luată într-unul din cele mai grele momente din viaţă, este una dificilă şi încărcată de emoţii puternice”, a precizat dr. Carmen Pantiş, coordonator regional transplant.
Ca de fiecare dată, echipa ATI şi de coordonare transplant spitalului din Oradea – dr.Tudorel Florian Sabău, dr. Ştefan Pataki, dr. Yvonne Pop, dr. Oana Popa, dr. Ryan Bhageerutty, alături de asistenții medicali Petru Cotrău, Aurelia Cheregi, Otto Gergely, Emese Szabo și Mihaela Popovici au făcut dovada profesionalismului şi responsabilităţii, astfel încât gestul familiilor donatorilor îngeri să nu fi fost în zadar.
La Oradea au fost prezente echipele chirurgicale de prelevare ale I.C. Fundeni pentru ficat – conduse de dr. Vasile Lungu şi dr. Guenadiy Vatachki, ICUTR Cluj Napoca pentru rinichi – dr. Dan Pop, dr. Andrei Tomuţa, dr. Raluca Tibre, dr. Tudor Moisoiu, Spitalul Clinic Colentina – condusă de dr. Andrei Nica (directorul Agenției Naționale de Transplant) pentru ţesuturile osteotendinoase şi de la Spitalul Clinic de Oftalmologie Bucureşti – dr. Ioana Manole pentru cornee.
Doi pacienţi au primit astfel o nouă şansă la viață prin transplant hepatic, în urma intervenției realizată cu succes la Centrul de Transplant Hepatic al IC Fundeni coordonat de prof. dr. Irinel Popescu, iar alţi 4 pacienţi vor duce o viaţă mai bună după intrevenţiile de transplant renal, realizate la ICUTR Cluj Napoca, coordonat de conf. dr. Florin Elec.
La Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice București, alţi 4 pacienţi vor putea vedea din nou datorită transplantului de cornee, iar şi mai mulţi pacienţi vor beneficia de intervenţiile de transplant osteotendinos.
Şi la Iaşi, gestul altruist al unei familii a salvat alte vieți, prin transplant. Dr. Raluca Neagu Movilă, coordonator regional, a precizat că la Spitalul Clinic de Urgențe Neurochirurgie „Prof. N. Oblu” s-a realizat, săptămâna trecută, ce-a de-a 6-a intervenţie de prelevare de organe şi ţesuturi din acest an „prin bunăvoinţa familiei unui pacient de 49 de ani, decedat în urma unui traumatism craniocerebral sever. Echipa ATI şi de coordonare a spitalului Oblu (dr. Ecaterina Olaru, dr. Anca Rotaru), alături de echipele de prelevare ale Spitalului „Sf. Spiridon” și Spitalului „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi şi Spitalului Clinic Colentina au făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi”.
Echipa coorodnată de prof. dr. Cristian Lupaşcu a încheiat cu succes, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”, intervenţia de transplant hepatic, salvând viaţa unui pacient critic, iar la Spitalul Clinic „Dr. C I Parhon” din Iași, sub coordonarea prof. dr. Adrian Covic, alţi 2 pacienţi aflaţi de mai mulţi ani în dializă au primit şansa la o viaţă mai bună prin transplant renal.
„Dedicarea acestor oameni minunaţi demonstrează, prin rezultate, că transplantul este activitatea realizată la cel mai înalt grad de profesionalism şi responsabilitate. Mulțumim încă o dată familiilor donatorilor şi echipelor de medici şi asistenţi care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă!”, tranmite directorul ANT, dr. Andrei Nica.
Potrivit Agenției Naționale de Transplant, în anul 2021 au fost 47 de donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe şi ţesuturi în România, iar ca urmare a Acordului de colaborare în domeniul schimbului de organe cu Agenţia de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, au fost aduse la noi în țară încă 6 grefe renale (2 nu s-au putut transplanta) şi 1 grefă hepatică. În total, în România s-au realizat 42 transplanturi ficat, 88 transplanturi renale, 3 transplanturi cord, 1 transplant de plămân, 44 de transplanturi de cornee, 85 proceduri transplant ţesuturi osoase.
De asemenea, de la donator în viaţă au putut fi realizate 11 transplanturi de ficat (două dintre ele realizate într-o unitate sanitară privată) și 68 de transplanturi renale (11 dintre acestea fiind realizate într-o unitate sanitară privată).
Tot anul trecut, în cele 6 unităţi sanitare acreditate pentru activitatea de transplant celule stem hematopietice s-au realizat 310 proceduri de transplant.
La ora actuală, pe listele de așteptare pentru transplant sunt 33 de pacienți care au nevoie de o inimă nouă, 442 de pacienți care au nevoie de transplant de ficat, alți 3.309 pacienți speră că vor primi un rinichi salvator, 2 pacienți sunt în așteptarea unui plămân compatibil, 252 au nevoie de transplant de cornee, 108 necesită un transplant de os-tendon, 776 speră la un transplant de celule hematopoietice, iar 3.561 au nevoie de celule reproductive (EmbrioTransfer).