Un medic radiolog s-a alăturat echipei Spitalului de Psihiatrie Săpoca

29 iulie 2022 | 0 comentarii |

Tânărul medic este rezident în anul V, iar la concursul organizat de unitatea medicală a obținut un punctaj frumos, demonstrând astfel că este bine pregătit să profeseze în specialitatea pe care și-a ales-o. 

 

Alina Ungureanu, Gabriela Pîrîu

Echipa managerială a Spitalului de Psihiatrie pentru Măsuri de Siguranță (SPMS) Săpoca reușește, în fiecare lună, să atragă noi medici, de diferite specialități, astfel că la ora actuală, în ciuda penuriei de specialiști cu care se confruntă aproape toate spitalele publice din țară, unitatea medicală și-a completat majoritatea posturilor vacante.

Doi noi medici psihiatri și un radiolog s-au alăturat luna aceasta echipei Spitalului Săpoca, iar „ultima acghiziție” este un rezident anul V în specialitatea Radiologie și imagistică medicală, care a trecut cu brio de examenul care-i confirmă abilitățile și pregătirea necesară pentru a profesa cu succes în specialitatea aleasă. Și nu e de mirare că a optat pentru Spitalul Săpoca, având în vedere că Laboratorul de Radiologie și imagistică al unității medicale a fost recent modernizat și dotat cu aparatură de înaltă performanță.

Ne bucurăm să primim în familia noastră și un tânăr medic radiolog, de care chiar aveam nevoie. Sperăm să se integreze bine în echipă și să rămână la noi și după promovarea examenului de specialist. Aici i se oferă multiple oportunități de a-și valorifica pregătirea și de a avansa în carieră, alături de o echipă de profesioniști tineri dar cu experiență și o echipă managerială deschisă ideilor de progres și e valorificare a tuturor oportunităților de îmbunătățire a actului medical”, spun managerul și directorul medical al SPMS Săpoca, medicii Gabriela Pîrîu și Alina Ungureanu.

 

As Gabriela Pahontu

Laboratul de Radiologie și imagistică al unității medicale a fost modernizat și dotat, în ultimii doi ani, cu un aparat de radiologie digital și computer-tomograf (CT) de ultimă generație, astfel că în perioada pandemiei, pacienții proprii au beneficiat de investigațiile necesare fără a mai fi transportați la alte unități medicale. S-a reușit astfel să se limiteze transmiterea infecției cu SARS-CoV-2 și în același timp s-au putut lua cele mai bune decizii de tratament al celor infectați cu noul coronavirus.

Laboratorul de radiologie și imagistică ne-a fost de mare folos în perioada pandemiei. Dispunând de aparate performante, de ultimă generație, dar și de o echipă de profesoniști care efectuează aceste investigații, ne-a fost foarte ușor să valorificăm oportunitățile oferite de telemedicină. Asistenta noastră de la Radiologie, Gabriela Pahonțu, realizează radiografii și investigații CT de mare acuratețe. Medicilor infecționiști și pneumologi ai Spitalului Județean de Urgență Buzău, cu care colaborăm și care au analizat rezultatele de laborator și radiologice efectuate la noi și transmise online, ne-au putut indica imediat tratamentele adecvate fiecărui pacient. În acest fel, pacienții noștri au putut fi tratați eficient împotriva infecției și în același timp au putut fi supravegheați și monitorizați de medicii psihiatri. Extrem de utilă s-a dovedit radiologia și în cazul pacienților care au trecut prin boală și necesită monitorizare și recuperare post-COVID”, a explicat dr. Gabriela Pîrîu, managerul SPMS Săpoca.

 

Dr Diana Sararu

Medicul radiolog Diana Săraru consideră că având la dispoziție aparatură modernă și performantă este confortabil și pentru echipa medicală, pentru că are astfel posibilitatea să evalueze eficient pacientul, în vederea stabilirii unui dagnostic corect. „Noile aparate de radiologie și CT sunt extrem de utile în orice unitate medicală în care se dorește o abordare integrată a pacientului și intervenția cât mai eficientă în tratarea individualizată a acestuia. Identificarea și tratarea la timp a afecțiunilor pulmonare identificate radiologic sau a unor probleme de medicină internă depistate ecografic scutesc pacientul și medicii de multe neplăceri. Gândiți-vă cât de util este faptul că noul CT, spre exemplu, ne ajută să vizualizăm, atunci când folosim și substanță de contrast, orice tumoră, malformație, anevrisme, ciroze și alte afecțiuni grave… care descoperite și tratate la timp – evident, apelând la specialiștii Spitalului Județean sau ai altor spitale specializate în astfel de tratamente -, pot salva bolnavul de la complicații grave și uneori chiar îl pot salva de ce e mai rău”, spune medicul radiolog.

 

Dr. Alina Ungureanu, directorul medical al spitalului, spune că laboratoarele de analize medicale și de investigații, foarte utile în perioada pandemiei, sunt la fel de necesare și eficiente în activitatea curentă a unității medicale, pentru că astfel, pacientul beneficiază de servicii integrate și de un dagnostic corect, imediat.

La noi vin pacienți cu afecțiuni psihice și neurologie, avem și pacienții de la Cod penal, dar nu putem ignora faptul că aceștia au, de cele mai multe ori, boli asociate care trebuie tratate în paralel cu boala psihică. Având propriile laboratoare de analize medicale și de investigații (radiologie, ecografie, computer-tomografie) putem să avem o imagine completă a problemelor pacienților noștri, să stabilim un diagnostic corect și să abordăm multidisciplinar tratarea și recuperarea acestora. Chiar dacă Spitalul Săpoca este o unitate medicală monospecializată, nu ne limităm la tratarea exclusivă a problemelor neuropsihice și avem în vedere că diagnosticul diferențial este întotdeauna indicat pentru a putea trata pacientul ca un întreg și nu doar de afecțiunea pshiatrică de care suferă. Doar în acest fel vom putea să creștem gradul de satisfacție al pacienților și putem asigura o creștere a calității actului medical”, a precizat dr. Ungureanu.

 

Managerul Gabriela Pîrîu menționează că Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca se dresează tuturor categriilor de pacienți, de toate vârstele și din toate categoriile sociale, cărora li se oferă servicii medicale integrate, atât cu spitalizare continuă, cât și în regim de spitalizare de zi și în ambulatoriu. „În cele 4 locații – Săpoca, Nifon, Ojasca și Buzău oferim servicii medicale psihiatrice, neurologice, de medicină internă, de medicină fizică și recuperare, cât și îngrijiri plaiative. Pacienții noștri beneficiază, în funcție de caz, de spitalizare continuă, de spitalizare de zi sau de servicii medicale în ambulatoriu. Încercăm să ajutăm pacienții care au suport familial și social adecvat să stea cât mai puțin internat, pentru că recuperarea este mult mai eficientă într-un mediu familial, iar sub tratament adecvat și cu supraveghere pot duce o viață normală. Desigur, pacienții agresivi, care prezintă pericol pentru cei din jur și cei internați la solicitarea Ministerului Public fac excepție. Din nefericire avem și mulți pacienți abandonați de familii, care rămân în spital zeci de ani și uneori toată viața”, subliniază managerul unități medicale.

Dr. Pîrîu mai spune că de servicii medicale de laborator, de investigații radiologice și CT și de fiziokinetoterapie și recuperare pot beneficia, în regim de spitalizare de zi și în ambulatoriu, și pacienții fără afecțiuni psihiatrice, la cerere și contra-cost.

 

Echipa managerială a spitalului Săpoca și-a propus ca „unitatea medicală să se apropie cât mai mult de standardele europene și internaționale în domeniul psihiatriei, având ca prioritate siguranța pacientului, respectând drepturile fundamentale ale omului, care constituie fundamentul funcționării unității sanitare. Trebuie să funcționeze competența, empatia și responsabilitatea față de pacienți și față de colegi, iar acestea sunt cu atât mai importante într-un spital de psihiatrie și mai ales în Spitalul Săpoca unde sunt tratați atât pacienți acuți și cronici cu afecțiuni neuropsihice dar și cu alte afecțiuni asociate, de obicei cronice, cât și pacienți pentru care instanța a instituit măsuri de siguranță în urma unor fapte comise cu violență”, a concluzionat managerul Gabriela Pîrîu.

Este foarte important să ai compasiune, empatie pentru cei pe care îi îngrijești și mai ales să nu uiți că și tu ești om și poți avea, în diferite momente, stări diferite. Având însă scopul profesional orientat către oameni, către pacienți, către nevoile lor, poți face ceea ce știi mai bine pentru a-i ajuta. Dac-i asculți și încerci să-i înțelegi, le câștigi încrederea și poți mai ușor să le alini suferințele”, a adăugat dr. Alina Ungureanu, directorul medical.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*