Medicul ieșean Dan Tesloianu, implicat în dosarul stimulatorelor refolosite de la cadavre, arestat preventiv
Acesta ar fi refolosit 238 de stimulatoare cardiace recuperate de la cadavre. În cazul medicului militar de la Brașov, procurorii secției de urmărire penală au declinat competența către Parchetul Militar.
Tribunalul București a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului Dan Tesloianu, de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, acuzat că preleva dispozitive cardiace de la morți și le implanta apoi unor pacienți. Potrivit anchetatorilor, medicul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu în mod defectuos, cu intenție, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, deşi acest lucru este interzis de lege.
Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale a medicului ieșean, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „abuz în serviciu, în formă continuată, prevăzută de art. 297 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cp, (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, prevăzută de art. 48 Cod penal rap la art.24 alin.1 lit.b din Legea 50/1991 şi luare de mită prevăzută de art. 289 din Codul penal, toate cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal”, se precinzează într-un comunicat al Parchetului General.
Potrivit procurorilor, „inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. (…) Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”.
Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate /recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.
În același dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru date de mită. Faţă de unul dintre medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu-și mai exercita profesia. „Cei cinci suspecţi medici, cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate unor pacienţi, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activităţile prestate. În ceea ce îi priveşte pe cei patru suspecţi pacienţi, s-a reţinut că aceştia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite”, precizează Parchetul.
În cazul medicului militar de la Brașov, suspectat că a colaborat cu Tesloianu, PÎCCJ și-a declinat competența, iar dosarul va fi instrumentat de Parchetul Militar.
După ce Tribunalul București a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Dan Tesloianu, avocatul său, Marius Todeancă, a aunțat că va contesta decizia și speră că instanța superioară îl va pune pe clientul său în libertate. Acesta a precizat că Tesloianu nu a făcut declarații în fața instanței, dar a admis că doctorul a folosit unele dispozitive prelevate de la persoane decedate, însă ar fi făcut acest lucru pentru „a salva vieți”.
„Nimeni nu spune că s-au salvat și vieți. Are în spate o carieră de 21 de ani și a efectuat 4.000 de intervenții“, a mai spus Todeancă, încercând să motiveze faptele clientului său prin faptul că „foarte multe persoane nu aveau cum să aibă acces la astfel de dispozitive”, iar potrivit tratatelor internaționale „se pot folosi dispozitive de la persoane decedate”. Mai mult, acesta a întrebat, retoric, dacă „este legal să mori dacă nu sunt fonduri pentru astfel de dispozitive?”.
Ministerul Sănătății a trasmis, însă, referitor la legalitatea reimplantării dispozitivelor medicale din categoria stimulatoare/ defibrilatoare cardiace, că „legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile menționate”, în conformitate cu prevederile legislației naționale și europene în vigoare.
„În urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgență «Sf. Spiridon» Iași s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din categoria menționată aveau înscris în mod clar în instrucțiunile de utilizare și pe ambalaj indicația producătorilor că sunt de unică folosință și nu se reutilizează/resterilizează”, menționează MS, care vineri a transmis că a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare, conform competenţelor sale legale, în cazul privind utilizarea defibrilatoarelor și stimulatoarelor cardiace cu încălcarea procedurilor.
Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, a declarat că ceea ce se presupune că a făcut Dan Tesloianu este „imoral și ilegal”, subliniind că, de câțiva ani, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) rambursează costurilor dispozitivelor medicale de tipul celor folosite de cardiologul ieșean.
„Să refoloșesti un dispozitiv medical nu este absolut o practică deontologică. Noi am avut la un moment dat o întrebare din partea Casei Naționale dacă din punct de vedere deontologic este corect și, sigur, poziția noastră a fost fermă: nu este corect să refolosim dispozitive medicale de la cadavre sau din alte surse”, a spus președintele CMR, menționând că până acum nu au existat reclamații cu privire la astfel de practici. „Cred că este ceva care depășește imaginația noastră. Nu ne puteam închipui ca acest lucru s-ar putea întâmpla”, a concluzionat profesorul Coriu.
Ancheta în care este vizat Tesloianu a scos la iveală vineri, 17 februarie, în urma a 24 de percheziții în județele Brașov, Iași, Neamț și Suceava, faptul că mai mulți medici i-au furnizat, pe parcursul mai multor ani, „dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi”, pe care acesta le refolosea pentru pacienții pe care-i opera și chiar că în unele cazuri, unora dintre pacieți le dădea medicamente care-i făcea să se simtă mai rău și să ajungă în situația de a avea nevoie de aceste dispozitive.
De la domiciliile celor percheziționați anchetatorii au ridicat diferite sume în euro, dolari americani, lire sterline, franci elvețieni, forinți, coroane suedeze sau coroane daneze – echivalentul a aproximativ 150.000 de euro, dar și 36 de tablouri ale unor pictori celebri, care au fost depuse la un muzeu din Iași.
Au fost descoperite, printre altele, și 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace.
Percheziții au avut și la un imobil dintr-o zonă protejată – monument al naturii, din comuna Movileni, unde Dan Tesloianu ar fi construit fără a avea acest drept.
Între timp, pe rețelele sociale, mii de foști pacieți ai medicului cardiolog Dan Tesloianu se întreabă dacă dispozitivele care le-au fost implantate provind sau nu de la persoae decedate, iar unii dintre ei susțin că în urma unor astfel de intervenții s-au confruntat cu complicații care i-au arunctat „la granița dintre viață și moarte”. Cei mai mulți dintre ei condamnă faptele de care este acuzat cardiologul și cer ca acesta să fie pedepsit drastic, dacă va fi găsit vinovat.
Doctorul Tesloianu profesează atât în sistemul public, la Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon din Iași”, unde în trecut a fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie, cât și la o clinică privată din Iași, unde deține 50% din acțiuni. El a mai fost anchetat de DNA, pentru luare de mită, însă dosarul a fost clasat. Managerul spitalului „Sf. Spiridon” contactat de Ziarul de Iași, a refuzat să comenteze acuzațiile aduse subordonatului său, invocând ancheta judiciară în curs și a spus că poziția unității medicale este aceeași cu a Ministerului Sănătății, în subordinea căruia funcționează.