Revoltător! Medici acuzați că implantau pacienților dispozitive medicale recuperate de la cadavre

17 februarie 2023 | 0 comentarii |

Angajați ai unor spitale din Iași și Brașov, între care și medici, sunt cercetați penal, pentru că ar fi pus în pericol viețile a cel puțin 170 de bolnavi cărora le-au montat dispozitive medicale cardiace de unică folosință, recuperate de la morți.

 

Polițiștii din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Investigații Criminale a IGPR, împreună cu polițiști ai Inspectoratelor Județene din Brașov, Iași, Neamț și Suceava au descins vineri dimineață, sub coordonarea perocurorului de caz de la Înalta Curte de Casație și Justiție, la 24 de adrese din Brașov (3), Iași (20) și Neamț (1), într-o cauză complexă în care se efectuează cercetări pentru abuz în serviciu, luare şi dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.

Activităţile se desfăşoară la sediile sociale ale unor firme şi la domiciliile persoanelor fizice presupus a fi implicate în activitatea infracţională sau la imobile deţinute de acestea. De asemenea, vor fi efectuate percheziţii domiciliare la sediile unei primării comunale, unor spitale şi la un ONG, transmit Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) și Parchetului General, printr-un comunicat.

 

Sunt vizați angajați ai Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași și de la Spitalului Militar „Regina Maria” din Brașov. „Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de dare de mită, luare de mită și falsuri, săvârșite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum și indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora”, se menționează în comunicat.

Perchezițiile au început la Spitalul „Sfântul Spiridon”, dis-de-dimineața și au vizat, în principal, secția Cardiologie. Au fost ridicate documente, dar și persoane care au fost duse la audieri. Sunt cercetați medici care ar fi făcut intervenții chirurgicale la care ar fi refolosit dispozitive medicale de unică folosință care ar fi fost luate de la foști pacienți, decedați.

 

Pacienții cărora le-au fost implantate dispozitivele nu au știut nicio clipă ce li se întâmplă. Mai mult, există suspiciunea teribilă că unora dintre ei li se dădeau medicamente care să-i facă să se simtă mai rău și să ajungă în situația de a avea nevoie de aceste dispozitive. Până acum, au fost identificați 170 de pacienți care au avut de suferit în urma acțiunii medicilor implicați în acest caz revoltător.

Echipele participante la operaţiune beneficiază de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi Ministerului Sănătăţii. „Având în vedere comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la punerea în aplicare a unor mandate de percheziție domiciliară în județele Iași, Brașov, Neamț facem următoarele precizări: Ministerul Sănătății a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competențelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătății desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților”, a transmis, referitor la acest caz, Ministerul Sănătății.

Persoanele vizate de percheziţii sunt acuzatte și că ar fi început construcţia unei case de vacanță într-o arie protejată, din comuna Movileni, oferind mită autorităţilor locale pentru a obţine avizele necesare.

 

Printre instituţiile la care au fost făcute percheziţii se numără Ambulatoriul Integrat al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Spiridon” Iaşi şi Secţia Cardiologie Intervenţională din cadrul aceluiași spitalul, la primăria comunei Movileni, la domiciliile sau alte imobile deținute de angajați de la Spitalul Militar Regina Maria din Brașov și Spitalul de Urgență Sfântul Spiridon din Iași și la un ONG.

După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală-Direcția regională antifraudă fiscală Suceava vor efectua controale specifice, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale vizate, în domeniul producerii și distribuției de echipamente și dispozitive medicale”.

Activităţile de control se vor desfăşura împreună cu organe de control din cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală. „Totodată, vor fi efectuate 8 controale economice la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 4 ordonanțe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională”, menționează IGPR.

 


Adaugati un comentariu


 

*