Sanador a suspendat activitatea medicilor responsabili de moartea copilului operat de hernie, anul trecut

27 martie 2019 | 1 comentariu |

Părinții copilului consideră însă că sancțiunea este prea blândă și speră într-o decizie mai dură a instanței. Ministrul Sănătății crede că și unitatea medicală trebuie să răspundă pentru tragedia întâmplată anul trecut.

 

Cei șase medici care în octombrie anul trecut au fost implicați în operația unui copil internat la Sanador cu hernie inghinală care a murit câteva ore mai târziu, au fost sancționați de Colegiul Medicilor cu „vot de blam”. În opinia ministrului Sănătății, Sorina Pintea, sancțiunea este una „severă”, deși aceasta presupune doar interdicția ca timp de șase luni, medicii respectivi să nu mai poată avansa în carieră.

Potrivit anchetei Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor București, monitorizarea postoperatorie ar fi trebuit să fie una complexă și să includă explorări imagistice și biologice într-o secție de Terapie Intensivă pe o perioadă mai îndelungată, având în vedere comorbiditățile preexistente ale copilului. „Din punct de vedere al organizării activității medicale a spitalului, considerăm că nu a fost asigurată continuitatea activității medicale în gardă, conform legii, în ceea ce privește monitorizarea chirurgicală pediatrică. Comisia de Disciplină, după administrarea tuturor probelor apreciate ca fiind necesare, constată că faptele și împrejurările arătate mai sus au constituit abatere de la buna practică medicală”, se mai arată în concluziile comisiei de Disciplină a CMB.

 

În consecință, Colegiul Medicilor din Capitală a decis sancționarea, prin vot de blam, a medicilor chirurgi care au realizat actul operator și monitorizarea postoperatorie a copilului, a echipei de Anestezie și Terapie Intensivă participantă la monitorizarea postoperatorie a pacientului și a echipei din Pediatrie care l-a monitorizat. Decizia vine după ce, în octombrie 2018, un copil în vârstă de 1 an și 10 luni a murit la spitalul Sanador, în urma unei operații de hernie inghinală.

La momentul respectiv, reprezentanţii Spitalului Sanador au informat că documentaţia şi declaraţiile medicilor implicaţi arată că au fost respectate procedurile şi protocoalele medico-chirurgicale.

Sancțiunea dată de Colegiul Medicilor nu-i mulțumește însă pe părinții copilului. Mama micuțului, Andreea Duță, consideră că votul de blam este doar „o sancțiune de imagine”, iar Colegiul Medicilor protejează „echipa de medici care mi-a omorât copilul”. Mama copilului consideră că cei șase medici ar fi trebuit să-și piardă dreptul de practică și și-a exprimat speranța că instanța va face dreptate în acest caz, în care există și un dosar penal, cercetat de procurori.

 

După decizia Colegiului Medicilor, Spitalul Clinic Sanador revine cu un comunicat prin care anunță că, în cazul decesului copilului Ştefan Alexandru Duță, unitatea medicală „a reziliat imediat după decesul copilului contractele de colaborare cu medicii din echipa operatorie principală”, dar activitatea secției de Pediatrie, precum şi a celor 18 linii de gardă permanente care deservesc toate secțiile spitalului, se desfăşoară în continuare în parametri normali.

Unitatea medicală susține însă în continuare că „cercetarea internă realizată de managementul spitalului indică faptul că nevoile medicale intra şi post-operatorii ale pacientului nostru au fost adresate în acord cu practicile curente din chirurgia pediatrică internațională şi au ținut cont de toate afecțiunile pacientului anterioare internării în spital, așa cum rezultă din Foaia de Observație, singurul document care înregistrează în mod obiectiv evoluția pacientului”, exprimând în continuare „disponibilitate și deschidere de colaborare cu instituțiile statului implicate în cercetarea acestui caz”, recunoscând că „dramatismul unui astfel de eveniment (…) nu poate fi alinat nici de gândul salvării a mii de alți copii, nici de conștiința de a fi făcut tot ce este uman şi medical posibil pentru a salva această viață”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, crede însă că și unitatea medicală trebuie să răspundă pentru tragedia întâmplată anul trecut.

 Comentarii (1)

  1. Io spune:

    Intr-o declaratie sau mai multe parintii au afirmat ca le-au spus asistentelor ca nu se simte bine baietelul dar acestea nu i-au bagat in seama. Acum vor pe tava capul a 6 medici!! Cu tot respectul pt pierderea lor, lucrul asta se intampla doar in Romania. In orice tara normala, spitalul e dat in judecata. Hemoragia e un risc pe care si-l asuma orice om care se duce la un medic pt o manevra invaziva, reactia alergica cu anafilaxie si moarte, la fel.

    Dupa o operatie de hernie inghinala nu trebuie supraveghere pe sectia de terapie intensiva.

Adaugati un comentariu


 

*