Medicii pediatri, „instruiți” de părinți despre ce medicamente să le prescrie copiilor

15 februarie 2019 | 0 comentarii |

Pacienții români se consideră mai bine informați decât medicii în ceea ce privește medicamentele pe care trebuie să le ia, atât ei cât și copiii lor, iar internetul a devenit mai „credibil” decât doctorii.

 

Dr. Stelian Banciu

Internetul, un mijloc de informare foarte util, devine periculos când vine vorba despre sănătate, dacă informațiile nu provin din surse autorizate. Un nou avertisment asupra riscurilor pe care le reprezintă automedicația, tratamentele administrate  „după ureche” a venit zilele acestea de la Sibiu. Președintele Colegiului Farmaciștilor din județ și directorul spitalului de pediatrie din municipiu au declarat, într-o conferință de presă, că s-a ajuns deja într-o fază critică în ceea ce privește automedicația cu antibiotice, subliniind necesitatea ca medicamentele din această categorie să nu mai fie eliberate fără rețetă, sub niciun pretext.

Managerul Spitalului de Pediatrie din Sibiu, medicul Stelian Banciu, a precizat că s-a ajuns chiar în situația în care părinții sugerează medicilor pediatri ce medicamente să le prescrie copiilor lor, considerându-se foarte bine informați pentru că au citit diverse articole pe internet sau au administrat la un moment dat copiilor un anumit medicament și au constatat că i-a făcut bine. Medicul s-a arătat chiar și resemnat în „războiul cu bacteriile”.

Am crezut că era antibioticelor va rezolva şi problema infecţiilor bacteriene. Nu. Din păcate, nu. Au apărut bacteriile multirezistente care ne dau mare, mare bătaie de cap. Încă o problemă în România este automedicaţia. Sigur, şi foarte multe informaţii vin şi pe alte canale decât cele directe de la medic şi nu în urma unui consult. Ne putem informa de pe Internet şi se practică la scară foarte mare automedicaţia, care nu duce decât la o scădere a imunităţii, la selectarea unor bacterii multirezistente în faţa cărora suntem, practic, fără arme”, a precizat medicul.

 

Acesta spune că medicii din spitalul pe care îl manageriază se confruntă tot mai des cu situații în care părinții le sugerează denumirea antibioticului pe care să îl prescrie copiilor cu care vin la consult, pentru că le-au mai administrat și în trecut medicamentul respectiv, din proprie inițiativă, și au constatat că acesta și-a făcut efectul.

În opinia medicului, la această situație s-a ajuns și din cauza faptului că medicamentele din această categorie încă se pot achiziționa „la liber” din farmacii. În acest context a făcut un apel către autorități, să instituie niște reglementări stricte, care să nu mai permită eliberarea acestora decât cu rețetă. „Este o practică foarte curentă. Toată lumea ştie să se trateze. O rugăminte aş avea: încercaţi să intraţi în farmacii să cumpăraţi antibiotice! O să reuşiţi să le cumpăraţi. Nicăieri în lume acest lucru nu se întâmplă. Antibioticele se eliberează doar pe bază de reţetă. Din păcate, în România poţi să îţi achiziţionezi antibiotice şi fiecare ştie cât de bine îi face dacă îi dă antibiotic copilului lui şi ştie exact ce antibiotic. Cred că o mai bună informare este absolut necesară şi trebuie să crească încrederea în medici şi în actul medical”, a atras atenția dr. Banciu.

 

La rândul său, Felicia Gligor, președintele Colegiului Farmaciștilor din Sibiu, a precizat că, de multe ori, pacienții sunt foarte insistenți, chiar și în cazul în care farmaciștii ezită să le elibereze anumite medicamente fără recomandare de la medic.

Știu şi eu, din practica mea în farmacie, că am avut destule discuţii cu pacienţii care, atâta umblă, până când lămuresc pe cineva. Sunt foarte mulţi români din aceştia. Insistă până nu mai scapi de ei. În general, farmaciştii nu eliberează şi duc o luptă de lămurire cu ei, să nu înghită şi să nu ia fără recomandare, dar prea puţini pricep, este adevărat lucrul acesta. Chiar am discuţii nenumărate cu farmaciştii, care îmi spun că sunt asaltaţi. Fenomenul de automedicaţie este real, așa că şi noi, farmaciştii, facem un apel către pacienţi să nu mai insiste şi să nu încerce să îşi administreze singuri ce medicament cred ei că le face bine”, a declarat în cadrul aceleiași conferințe președintele Colegiului Farmaciștilor Sibiu.

Din păcate, situațiile prezentate nu sunt specifice doar acestui județ, nenumărate semnale similare venind din toată țara, iar statisticile privind rezistența la antibiotice sunt din ce în ce mai îngrijorătoare.

 

Farm. Alina Mușat

Farmacist Alina Mușat, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor Buzău și coordonator al Farmaciilor Santefarm, spune că farmacistul trebuie să nu se concentreze doar pe activitatea comercială, ci să dea dovadă că face parte din echipa care tratează pacientul. „Nici acum nu este voie să se elibereze antibiotice fără prescripție medicală dar, într-adevăr, mulți pacienți se adresează direct, farmaciei, pentru a cumpăra medicamente, mai ales noaptea, în weekend sau în zilele de sărbători legale, când nu pot apela la medicul de familie. Vin, în special, când au o urgență, o durere de măsea sau o problemă ORL și încearcă să solicite un antibiotic pe care l-au mai luat în situații similare sau despre care au auzit sau au citit pe Internet că le-ar face bine. Noi, ca farmaciști, avem datoria să încercăm în primul rând să vedem despre ce este vorba și să consiliem pacientul, ajutându-l să treacă peste episodul acut. Îl învățăm ce trebuie să facă, încercăm să-l ajutăm cu sfaturi și, eventual, cu medicamente care se pot elibera fără prescripție și care-l pot ajuta să-și rezolve problema pe moment, dar facem tot ce ne stă în putință pentru a-l convinge să meargă la medic, pentru că numai după o consultație amănunțită a unui specialist și, eventual, în urma unor analize, se poate stabili un diagnostic și un tratament coresc. Știm că Internetul pare cea mai bună și mai facilă sursă de informare, dar cred că datoria noastră, a farmaciștilor, este nu numai de a vinde medicamentele, ci și de a consilia pacienții care ne intră în farmacie. Iar în ultimul timp, avem surpriza plăcută că pacienții noștri sunt mult mai cooperanți din acest punct de vedere, dacă văd că ne dăm interesul și le oferim sfaturi utile”, a precizat farm. Alina Mușat.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*