Cabinetele de planificare familială riscă să piardă 10 milioane de euro din PNRR

20 februarie 2023 | 0 comentarii |

Doar 2 din 119 cabinete de planificare familială au aplicat pentru fondurile disponibile prin PNRR, la mai bine de 4 luni de la deschiderea apelului de înscriere pentru accesarea facilităților, atrag atenția 15 organizații neguveramentale care luptă pentru drepturile sexuale și reproductive ale femeilor.

 

Asociația SEXUL vs BARZA și Asociația Moașelor Independente, alături de alte 13 organizații, trag un semnal de alarmă referitor la faptul că 10 milioane de euro alocate din PNRR pentru reformarea rețelei de cabinete de planificare familială riscă să fie pierdute la 31 martie.

Cele 15 organizații care luptă pentru drepturile sexuale și reproductive ale femeilor arată că apelul de finanțare pentru dotarea cabinetelor a fost deschis de către Ministerul Sănătății în luna octombrie 2022, iar procedura este una simplificată, ministerul fiind responsabil pentru achiziționarea dotărilor bugetate pentru cabinetele care se înscriu în program. „Întrucât majoritatea cabinetelor fac parte din structurile spitalelor județene sau municipale, acestea au nevoie, în procesul de aplicație, de colaborarea autorităților locale sau județene, fapt care îngreunează accesarea reformei și pune în pericol absorbția fondurilor de care depinde supraviețuirea rețelei de planificare familială, susțin organizațiile societății civile”, se menționează în comunicatul asociațiilor semnatare.

 

Prin cabinetele de planificare familială se pot oferi gratuit servicii precum recoltări teste Papanicolau, testări pentru infecții cu transmitere sexuală (ITS) sau monitorizare de sarcini. Însă, în forma lor actuală, multe din cabinete nu mai pot oferi majoritatea serviciilor din constrângeri legate de lipsa de echipamente și finanțare.

Este vital ca rețeaua de cabinete să fie reformată, iar fondurile din PNRR să fie accesate. Prin fondurile PNRR, cabinetele vor fi dotate astfel încât chiar să poată face monitorizarea sarcinilor, chiar să poată face testări ITS, să poată face educație sexuală. Echipamente precum ecografe portabile, analizatoare ITS, microscop cu lamele pentru fungi, materiale didactice de educație sexuală – toate acestea sunt bugetate în PNRR. Apelul de finanțare a fost deschis de către Ministerul Sănătății în octombrie, cu o procedură simplificată – Ministerul este responsabil pentru achiziționarea dotărilor pentru cabinetele înscrise. Cu toate acestea, accesarea reformei este îngreunată deoarece foarte puține cabinete pot aplica singure. Ele au nevoie de colaborarea autorităților locale sau județene în procesul de aplicație, pentru că majoritatea fac parte din structurile spitalelor județene sau municipale. În același timp, departamentul din Ministerul Sănătății responsabil de accesarea celor 7 apeluri de finanțare prin PNRR este grav subdimensionat și nu are capacitatea de a face demersuri de bază precum contactarea potențialilor aplicanți și informarea lor cu privire la apel și procesul de aplicație”, a declarat Adriana Radu, Președintă a Asociației SEXUL vs BARZA.

 

Importanța planningului familial și a accesului la servicii de sănătate reproductivă sigure, pentru adolescenți și femei, în special din grupuri vulnerabile, au determinat Asociația SEXUL vs BARZA și Asociația Moașelor Independente să mobilizeze resurse proprii prin care ajută cabinetele, cu consultanță și resurse umane, astfel încât să crească numărul celor care depun aplicația la timp.

„Accesul universal la planificare familială, contracepție gratuită și educație sexuală și pentru sănătatea reproducerii sunt vitale pentru adolescenți și femei, în special pentru cele din grupuri vulnerabile. Aceste servicii salvează vieți, previn mortalitatea maternă, previn abuzuri, scad numărul sarcinilor la adolescente, previn infecțiile cu transmitere sexuală și totodată previn sau identifică la timp diverse tipuri de cancer. Este momentul ca statul român să se implice și să folosească oportunitățile din PNRR pentru a construi politici coerente de sănătate a femeii și adolescenților. Asociația noastră furnizează servicii de educație sexuală și reproductivă pentru femei și adolescenți în România, inclusiv pentru refugiați, contracepție și alte servicii esențiale pentru sănătatea adolescenților și femeilor. În această perioadă am alocat personal pentru relația cu cabinetele, le oferim sprijin tehnic să depună cât mai multe proiecte și să beneficieze de fondurile din PNRR, am furnizat ca donații, cu sprijinul OMS, contraceptive și tratamente împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, dar este nevoie de acces universal în sistemul medical public”, a declarat Irina Mateescu, vicepreședintă a Asociației Moașelor Independente.

 

Investiția, de 10 milioane de euro, a fost planificată și propusă în 2021, de către Asociația SEXUL vs BARZA și inclusă de către Ministerul Sănătății în PNRR. Doar 2 din 119 cabinete de planificare familială au aplicat pentru fondurile disponibile, la mai bine de 4 luni de la deschiderea apelului de înscriere pentru accesarea facilităților.

* Informațiile necesare și pașii pentru înscrierea dosarelor de finanțare a investițiilor cabinetelor de planificare familială se găsesc AICI. Persoană de contact: Andreea Marcu contact@sexulvsbarza.ro

Organizații semnatare: Asociația ACCEPT;  Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G.; Asociatia Romanian Women’s Lobby; Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară; Asociația Iele-Sânziene; Consiliul Național al Dizabilității din România; Asociația Choice; Consiliul Tineretului din România (CTR); Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală; Asociația CUTRA; Asociația Mame pentru Mame; Asociația SAMAS; Asociația Sens Pozitiv.


Adaugati un comentariu


 

*