Medici de la Institutul Marius Nasta, reținuți pentru „mită”. Reacția conducerii unității medicale

21 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Dr Beatrice Mahler, managerul Institutului, a declarat că anchetele care vizează medicii acuzați de mită au plecat de la un articol de presă și de la o sesizare a unui pacient și a subliniat că profesia de medic este incompatibilă cu corupția.

 

Conf univ dr Beatrice Mahler

Conducerea Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” din București a făcut joi, 21 septembrie, primele declarații în legătură cu perchezițiile care au avut loc miercuri, la sediul unității medicale, urmate de reținerea a doi dintre medicii chirurgi care profesau în secția de Chirurgie toracică și de continuarea cercetării față de alți șase medici specialiști și rezidenți, suspectați că au primit mită de la pacienții care aveau nevoie de operații.

În aceste zile, din cauza acestor evenimente, încrederea pacienților în medici este grav afectată. Pe lângă colegii noștri, care sunt sub atenția organelor penale, la «Marius Nasta» sunt alți 94 de medici, care își desfășoară activitatea într-un mod care nu cred și sper că nu mai lasă loc de alte fapte de natura penală”, a declarat conf. univ. dr. Beatrice Mahler, managerul unității medicale, care a subliniat că conducerea spitalului se delimitează de comportamentul medicilor acuzaţi.

 

Mahler a spus însă că este „extrem de tristă că astfel de evenimente se întâmplă, subliniind că nu poate accepta ca în spitalul pe care îl conduce să existe corupție și de aceea consideră că este o datorie esențială pe care o are, ca manager, să transmită, organelor de cercetare, atunci când este cazul, orice suspiciune de faptă penală.

În acest moment, din informaţiile pe care le am, sunt în cercetare două dosare penale. Unul dintre acesteapleacă de la o sesizare făcută de Institutul «Marius Nasta» în decembrie 2021, după care s-au desfăşurat cercetările astfel încât a rezultat inculparea anumitor persoane”. Despre această sesizare, managerul institutului a menționat că a plecat de la un articol de presă, în care se aduceau „acuze unor medici din Institutul Marius Nasta, care aveau un comportament care se supune faptelor penale. Acel articol l-am trimis organelor abilitate, ca să cerceteze conform metodelor pe care ei le ştiu”, menționând că despre metodele folosite, doar organele abilitate pot da informații.

 

Referitor la cel de-al doile dosar, managerul institutului a spus că acesta „a plecat de la o sesizare făcută la începutul acestui an, moment în care unul dintre medicii Institutului «Marius Nasta» mi-a adus în atenţie sesizarea unuia dintre pacienţi. După discuţia cu pacientul am trimis sesizarea pacientului către secția de poliție, care a fost astfel informată că pacientul a afirmat că i s-au solicitat bani şi a schimbat medicul. A fost operat de un alt medic, care şi-a desfăşurat actul medical legal, corect şi cinstit”, a mai spus Beatrice Mahler, subliniind că ea, ca manager, nu dispunea de instrumentele cu ajutorul cărora să cerceteze faptele respective.

În viziunea sa, medicina „este o profesie nobilă şi nu este compatibilă cu astfel de comportamente”. „Au fost şedinţe repetate cu întreg personalul din «Marius Nasta». Este o infracţiune care nu este compatibilă cu profesia de medic”, a mai afirmat medicul, subliniind că toți medicii au discutat cu conducerea despre aceste aspecte și că la Registratura unităţii medicale au fost înregistrate trei plângeri, care au fost transmite organelor de cercetare.

 

Conf univ dr Cornel Savu

Şeful Secţiei de Chirurgie Toracică din cadrul Institutului „Marius Nasta”, conf. univ. dr. Cornel Savu, a declarat că activitatea în clinică nu este perturbată nici pe linie universitară, nici pe linie medicală. „În momentul de faţă, pe linie universitară activitatea poate fi continuată, nu va fi afectată. Iar pe linie medicală, avem suficiente cadre medicale care vor prelua cazurile şi vor fi operate şi vor fi externate în condiţii foarte bune. Deci, activitatea în clinică nu este perturbată nici pe linie universitară, nici pe linie medicală. Mâine vom reanaliza cazurile lăsate de către colegii noştri şi le vom redistribui”, a precizat șeful secției din care provin medicii reținuți.

Dr. Savu s-a declarat însă dezamăgit că într-o secție care dispune de „cel mai bun colectiv de chirurgie toracică din ţară”, s-a constatat că „printre noi sunt colegi şi cadre universitare care au o atitudine şi un comportament lipsit de moralitate şi, totodată, de etică profesională”, fără a mai vorbi despre faptul că primirea de foloase necuvenite „reprezintă fapte penale evidente, dezagreate de întreg corpul medical”, a punctat medicul.

 

Managerul Beatrice Mahler a adăugat că nici la ATI nu sunt probleme, deocamdată, dar ar putea apărea probleme cu acoperirea gărzilor.

Activitatea în secţia de Chirurgie toracică va continua fără probleme, pentru că «Marius Nasta» are 11 medici angajaţi, aşa că îşi pot continua activitatea cei opt medici care mai sunt în secţie, iar pacienţii celor doi medici vor fi reprogramaţi către alţi specialişti. De asemenea, Secţia de Terapie Intensivă are patru medici care pot să continue activitatea. Avem o problemă legată de acoperirea gărzilor, poate, pentru lunile următoare, dar vom vedea şi care va fi hotărârea Parchetului vizavi de ce se va întâmpla cu colegii din Terapie Intensivă”, a afirmat dr. Mahler, care a precizat că Institutul „Marius Nasta” are, la ora actuală, 94 de medici care își desfășoară activitatea onest.

 

În urma perchezițiilor făcute miercuri, la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti și la domiciul unor medici, în două cauze în care se fac cercetări cu privire la comiterea de infracțiuni de corupție de către mai mulţi medici, suspectaţi că au primit mită de la mai mulţi pacienţi pentru efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirurgicale, și după audieri care s-au prelungit până după miezul nopții, „procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar cu privire la un număr de 6 inculpați, cercetați pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită. Totodată, la data de 21.09.2023, cu privire la alți doi inculpați, medici în cadrul instituției menționate, cercetați pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată, față de care s-a dispus anterior măsura reținerii pe o durată de 24 de ore, cauza a fost înaintată Tribunalului București cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile”, a transmis Ministerul Public.

 

Totodată, „întrucât, în urma efectuării investigațiilor financiare, au rezultat diferențe semnificative între veniturile licite și bunurile dobândite în ultimii 5 ani de către unii dintre medicii vizați de cercetări, în cauză au fost emise ordonanțe de instituire a măsurilor asigurătorii în vederea confiscării speciale și a confiscării extinse, asupra bunurilor deținute de un număr de 4 inculpați”, se mai arată în comunicat.

Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi de Direcţia Generală Anticorupție. Procurorii reamintesc faptul că „punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 


Adaugati un comentariu


 

*