Medicilor buzoieni nu pare să le pese cine-i va judeca dacă vor fi acuzați de malpraxis

22 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Doar 7,47% dintre membrii Colegiului Județean al Medicilor Buzău și-au exprimat dreptul de vot pentru alegerea noii Comisii de Disciplină, deși au avut a dispoziție inclusiv votul electronic.

 

Nu de puține ori, medicii se declară nemulțumiți de sistem, dar spun că și-au pierdut încrederea și în cei care le reprezintă interesle profesionale. Își doresc mai multe drepturi, să fie respectați și să fie mai bine apărați atunci când sunt acuzați că au încălcat deontologia profesională.

Nemulțumiți sunt și de autorități. Condamnă pierderea de timp și consumul resurse publice pentru descoperirea unei „șpăgi” de câteva sute de lei, în timp ce marea corupție, de zeci, sute sau chiar de milioane de lei trec „dintr-un buzunar în altul” este adesea trecută cu vederea. Sunt revoltați și că în presă apar informații despre unii medici care condiționează actul medical și spun că se aruncă astfel „anatema” asupra întregii bresle.

 

Pe bună dreptate, medicii români vor să fie respectați și să fie apărați din punct de vedere profesional. Sunt mii de medici care fac minuni. Mulți vor spune că, de fapt, asta este sarcina lor, să salveze vieți! Pe de altă parte, trebuie înțeles și că este imposibil să salveze pe toată lumea și tot timpul, pentru că oricât ar fi de bine pregătiți, de dedicați și de bine intenționați, nu se pot substitui destinului și lui Dumnezeu.

Iar dacă ajung în situația în care familia celui care n-a putut fi salvat le cere socoteală, mai ales în zilele noastre când respectul pentru profesia medicală este deseori denigrat, iar rețelele sociale și doctorul Google le vor spune și celor mai neavizați oameni cum și unde să-și ceară dreptatea, au nevoie să fie apărați.

Uneori poate chiar au greșit și ca orice om care greșește, trebuie să-și asume răspunderea. Alteori pot fi doar victime ale unora care crezând că „se pricep la toate” acuză fără a se gândi la suferințele provocate. Există și cazuri în care unii medici uită că nu sunt infailibili și că pot greși…

 

Colegiul Medicilor din România încearcă să promoveze o nouă Lege a Malpraxisului. A organizat întâlniri cu medicii din principalele centre universitare, a publicat dezbaterile și propunerile care s-au conturat în urma acestora vor fi înaintate Parlamentului. Din păcate, este insuficient pentru a le reda medicilor încrederea în cei care-i reprezintă. Mulți dintre ei preferă să stea deoparte și preferă fie să se lamenteze, fie să acuze organizația profesională, guvernanții, mass-media.

Păi, stimați medici, dacă v-ați implica mai mult, dacă ați fi mai uniți, dacă n-ați face exact ceea ce-i acuzați pe alții că fac, dacă n-ați fi invidioși atunci când unii dintre colegii dumneavoastră sunt lăudați și mai ales dacă ați ști să comunicați, lucrurile ar sta cu siguranță altfel…

 

Este însă greu de acceptat că absența masivă de la alegerile Comisiei de Disciplină poate fi altceva decât o lipsă de respect față de colegii care s-au mobilizat și au organizat alegerile, față de cei care și-au depus candidatura, față de Comisia electorală care a așteptat o zi întreagă lângă urnele goale, dar și față de medicii care s-au achitat această „datorie civică și profesională”. Cum ar putea fi catalogată nepăsarea a peste 90% dintre membrii CJM Buzău care, chiar dacă nu s-au deranjat să vină fizic la sediul organizației profesionale a medicilor, nici online nu au votat?

După o lună întreagă în care anunțul pentru alegeri a fost publicat la sediul organizației profesionale, pe site-ul oficial al acesteia și în mass-media locală, după înștiințarea prin e-mail și telefonic a multora dintre ei și după o zi întreagă în care membrii Comisiei Electorale au „păzit” urna așteptând zadarnic să mai treacă cineva pragul sediului Colegiului Medicilor, rezultatul a fost, întradevăr, jenant: doar 30 dintre cei 562 cu drept de vot s-au prezentat la urnă joi, 21 septembrie.

 

Nici măcar de oportunitatea oferită de votul electronic, introdus de anul acesta, de Colegiul Medicilor din România (CMR), nu au profitat decât foarte puțini, deși nu trebuia decât să-și descarce aplicația pe un dispozitiv electronic și să-și exercite dreptul de vot la un click distanță. Numai 11 doctori au votat online.

O indiferență atât de mare nu s-a înregistrat niciodată de la înființarea Colegiului Medicilor, organizația profesională față de care, de altfel, toți medicii emit pretenții și cer să le apere interesele. Ale cui ?!… Greu de spus după o astfel de manifestare, care este și greu de calificat. Iar asta, cu atât mai mult cu cât la vot nu s-au prezentat nici măcar medicii Spitalului Județean de Urgență, în sediul căruia există și cel al Colegiului Medicilor, unde s-a organizat secția de votare.

Cei cinci medici înscriși în cursă sunt: Dr. Bogdan Ancuța – medic primar Pediatrie; Dr. Munteanu Petre Liviu – medic primar Medicină Legală;  Dr. Neacșu Dorin – medic primar Obstetrică-Ginecologie; Dr. Popescu Doina – medic primar Anatomie Patologică; Dr. Vulpe George Ovidiu – medic primar Ortopedie și Traumatologie.

 

Dr Adrian Zoican

Prezent la urne împreună cu colegii săi din secție, medicul Adrian Zoican, șeful UPU Buzău, a subliniat că votul „Comisiei de disciplină este foarte important. Pe de o parte, vedem că tot mai mulți medici sunt reclamați de pacienți și aparținători, pentru că nu este ușor de acceptat ca cineva drag să nu fie salvat, chiar dacă împrejurările au fost de așa natură încât efortul medicilor n-a fost suficient. Pe de altă parte, să nu uităm că aproape în toate secțiile și în toate spitalele, numărul medicilor este insuficient, iar volumul de muncă este uneori infernal, mai ales în spitalele de urgență. Pentru toți medicii care își desfășoară activitatea în județul Buzău, această comisie va avea rolul de a analiza orice reclamație și de a face dreptate, din punct de vedere profesional. Decizia Comisiei de disciplină are un rol deosebit de important inclusiv în instanță. Și da, nu trebuie să ne agățăm de iluzia că nouă nu ni se poate întâmpla, pentru că medicina nu este matematică”, a spus Dr. Adrian Zoican, care a invitat toți medicii din județ să-și exercite dreptul și în același timp datoria profesională de a-i alege pe cei care le reprezintă interesele profesionale.

 

Dr Mircea Citrea

Potrivit reprezentanților Comisiei Electorale, rezultatele de la finalul procesului de votare pentru alegerea Comisiei de Disciplină a CJM Buzău, Turul I, este „destul de trist, la Buzău. Au fost înregistrate 31 de voturi exprimate fizic și 11 voturi exprimate electronic, ceea ce înseamnă o prezență la vot de numai 7,47% dintre cei 562 de membri ai CJM Buzău cu drept de vot. Nu ne-am așteptat să se întrunească cvorumul de două treimi la Turul I, dar nici o prezență atât de scăzută nu s-a mai înregistrat vreodată, în istoria organizației profesionale buzoiene. În acest context, membrii CJM Buzău sunt invitați să voteze din nou, în Turul al II-lea, care va avea loc pe data de 5 octombrie, la sediul organizației profesionale, între orele 10.00-20.00, dar și online, folosind APLICAȚIA MEDICULUI. Chiar dacă la Turul al II-lea nu mai are importanță numărul de voturi exprimate, pentru validarea alegerilor, este important să voteze cât mai mulți colegi, pentru că altfel, cei care manifestă acum indiferență, nu mai au justificare să emită pretenții, ulterior”, a precizat Dr. Mircea Citrea, membru al Comisiei electorale locale, unul dintre medicii buzoieni cu cea mai mare experiență în activitatea organizației profesionale.

 

Dr Dragos Porumb

La fel de dezamăgit de felul în care colegii săi au înțeles să se achite de această „datorie civică și profesională” s-a arătat și președintele Colegiului Județean al Medicilor din Buzău, Dr. Dragoș Porumb, care a precizat că nu s-a așteptat la o prezență atât de scăzuta la vot, mai ales că vorbim „despre Comisia care «judecă» erorile profesionale, analizează reclamațiile unor pacienți sau aparținători la adresa unor medici, soluționează cazurile de malpraxis sau eventualele litigii dintre medici. Desigur, rolul acestei comisii este foarte important, pentru că are în atribuții menținerea calității actului profesional, din punctul de vedere al deontologiei profesionale și analizează cu profesionalism orice reclamație din acest punct de vedere, ajutând la exonerarea medicului acuzat pe nedrept și sancționând medicul care nu și-a respectat jurământul profesional sau nu și-a respectat colegii în timpul serviciului”, a punctat președintele CJM Buzău.

 

La alegerile pentru membrii Comisiei de disciplină din 21 septembrie au votat doar 41 dintre cei 562 de membri cu drept de vot, în organizația profesională a județului Buzău fiind înscriși 643 de medici. Potrivit regulamentului electoral, „alegătorii și candidații trebuie să aibă cotizația achitată la zi – adică până la data de 30 iunie 2023; alegătorul, pentru a fi înregistrat în Registrul electoral, iar candidatul, pentru a avea o candidatură validă”.

Pe parcursul procesului electoral nu au fost depuse întâmpinări sau contestaţii, iar la „finalul procesului de votare Comisia a constatat că s-au prezentat la vot un număr de 30 medici, cărora li s-au adăugat cei 11 care au votat electronic, dar chiar și așa, doar 7,47% dintre ei au votat, ceea ce a dus la „invalidarea primului tur, urmare a neîntrunirii cvorumului necesar, respectiv de 2/3 din membrii înscrişi pe listele de alegători. Urmare a acestui fapt, Comisia decide organizarea turului II în 05.10.2023”, se menționează în procesul verbal al Comisiei.

 


Adaugati un comentariu


 

*