Medicii buzoieni, așteptați la urne să-și aleagă „judecătorii”. De anul acesta pot vota și online

18 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Joi, 21 septembrie 2023, medicii buzoieni își aleg noua Comisie de Disciplină care, în următorii patru ani, va tranșa cazurile de malpraxis și va aplica sancțiuni pentru încălcarea deontologiei profesionale. 

 

În perioada septembrie-octombrie, medicii din toată țara își aleg noile Comisii de Disciplină de pe lângă Colegiul Medicilor din România (CMR), supranumită „Tribunalul Medicilor”.

Potrivit calendarului de alegeri, în perioada 21-24 septembrie 2023 are loc Turul I, iar Turul al II-lea are loc în perioada 5-8 octombrie 2023 (dacă este cazul), fiecare colegiu teritorial stabilindu-și calendarul alegerilor pentru cel mult trei zile consecutive.

Decizia nr. 8/2003 a Consiliului Național al CMR privind stabilirea datei organizării alegerilor pentru comisiile de disciplină de la nivel teritorial și pentru Comisia Superioară de Disciplină, adoptarea Regulamentului electoral privind alegerea membrilor comisiilor de disciplină și a membrilor Comisiei Superioare de Disciplină și aprobarea componenței Comisiei Electorale Centrale (M.Of. 424/17 mai 2023). Membrii comisiilor de disciplină se aleg din rândul medicilor primari cu o vechime în profesie de peste 7 ani şi care nu au avut abateri disciplinare în ultimii 5 ani, prin vot secret și pe baza candidaturilor depuse.

 

Vot electornic în premieră

 

Anul acesta, în premieră, votul se va putea exprima și electronic, iar „medicii care vor sa voteze online sunt rugați să își instaleze și să-și activeze aplicația medicului cu cel puțin 3 zile înainte de ziua alegerilor”, transmite Comisia Electorală Centrală, a cărei conduceri este formată din dr. Aurelian-Emil Ranetti – președinte, dr. Horia Bumbea – vicepreședinte și dr. Mihaela Boț – secretar.

Potrivit Regulamentului electoral privind alegerea membrilor comisiilor de disciplină şi a membrilor Comisiei Superioare de Disciplină, accesul la votul electronic se va face prin aplicaţia medicului, dezvoltată de Colegiul Medicilor din România şi pusă la dispoziţia tuturor membrilor săi. Detaliile necesare privind instalarea/utilizarea aplicaţiei medicului, valabilă pe un singur dispozitiv electronic, sunt disponibile pe site-ul oficial al CMR: https://www.cmr.ro/aplicatia-medicului

După finalizarea și validarea alegerilor locale, de către Comisia Electorală Centrală, se vor desfășura alegeri pentru Comisia Superioară de Disciplină, Turul I fiind stabilit pe data de 13 octombrie, iar Turul II (dacă va fi cazul), pe 27 octombrie.

 

Candidați puțini la Buzău

 

Medicii buzoieni sunt așteptați joi, 21 septembrie, la sediul Colegiului Județean al Medicilor (CJM) pentru a-i alege pe cei cinci membri din care va fi formată „instanța profesională”, cea care va analiza și va sancționa cazurile de încălcare a deontologiei profesionale, în următorii patru ani.

Primul tur de alegeri are loc pe data de 21 septembrie 2023, în interval orar 10:00 – 20:00, la sediul organizatiei profesionale, iar în cazul în care nu va fi îndeplinit cvorumul necesar, turul al II-lea va avea loc, în aceleași condiții, pe data de 5 octombrie 2023, în același interval orar, anunță Comisia Electorală Locală, formată din dr. Sergiu Danilescu – președinte, dr. Mădălin Vasile – vicepreședinte, dr. Lucia Drăgan – secretar și dr. Doina Maria Bunea și dr. Mircea Citrea membri.

Doar cinci medici de diferite specialități s-au înscris în cursa pentru alegerea Comisiei de Disciplină a organizației profesionale buzoiene: Dr. Bogdan Ancuța – medic primar Pediatrie, Dr. Munteanu Petre Liviu – medic primar Medicină Legală, Dr. Neacșu Dorin – medic primar Obstetrică-Ginecologie, Dr. Popescu Doina – medic primar Anatomie Patologică și Dr. Vulpe George Ovidiu – medic primar Ortopedie și Traumatologie.

 

Alegerea președintelui 

 

Potrivit regulamentului electoral, medicii care vor fi aleşi membri ai Comisiei de disciplină, respectiv membri ai Comisiei Superioare de Disciplină şi doresc să candideze pentru funcţia de preşedinte al comisiei din care face parte, vor depune o declaraţie de candidatură (tehnoredactata în întregime, cu respectarea modelului ce se poate descarca de de pe site-ul CMR), curriculum vitae, o scrisoare de intenţie ce va conţine motivaţia candidatului, exprimarea interesului pentru poziţia vizată, propuneri concrete pentru îmbunătăţirea activităţii administrativ-jurisdicţionale etc. şi un proiect de management al activităţii comisiei.

Proiectul de management se depune cu cel puţin 2 zile înainte de data organizării alegerilor pentru funcţia de preşedinte și va fi prezentat de fiecare candidat, înainte de votul acordat de membrii comisiei de disciplină, respectiv membrii Comisiei Superioare de Disciplină.

Comisia Electorală Centrală va comunica conducerii Colegiului Medicilor din România componenţa tuturor comisiilor de disciplină teritoriale, respectiv componenţa Comisiei Superioare de Disciplină înainte de a-şi înceta activitatea.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*