Peste două treimi dintre medicii care au participat la primele alegeri organizate în format hibrid de CMR au votat online

26 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Prezența la vot a fost însă extrem de slabă, de doar 11,22% la nivel național, iar asta ridică mari semne de întrebare vis-a-vis de de încrederea pe care medicii o mai au în organizația profesională care le reprezintă interesele. 

 

Colegiul Medicilor din România (CMR) a organizat, în perioada 21-24 septembrie, pentru prima dată, alegeri în format hibrid. Astfel, la primul tur de alegeri pentru desemnarea membrilor comisiilor teritoriale de Disciplină, medicii au putut vota fizic sau online cu ajutorul Aplicației Medicului, care s-a dovedit că a fost preferată de 72,12% dintre cei care și-au exprimat opțiunile de vot au ales varianta online, transmite conducerea CMR.

În contextul digitalizării și al evoluției tehnologiei, nu este surprinzător să vedem o asemenea participare online la alegerile organizate la finalul săptămânii trecute. Formatul hibrid reprezintă o adaptare la noile tendințe și necesități ale societății și suntem mulțumiți pentru că am putut să le oferim colegilor noștri această opțiune”, afirmă prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

 

Votul online, eficient, dar insuficient

 

Prof. dr. Daniel Coriu

Conducerea Colegiului Medicilor din România consideră că eficiența și siguranța sunt argumentele care au stat la baza implementării votului electronic, iar faptul că 7 din 10 medici care au votat au optat pentru votul online, confrmă că era necesară implementarea acestui sistem de vot.

Votul online permite medicilor să voteze de oriunde se află, fără a fi nevoiți să se deplaseze într-un anumit loc pentru a exercita dreptul de vot, această facilitate ducând la o reducere substanțială a timpului alocat acestei acțiuni. Procesele digitale sunt mai rapide și mai eficiente, reducându-se astfel timpul de așteptare și birocrația asociată cu votul fizic”, susțin reprezentanții CMR.

Cu toate acestea, procentul mare al voturilor electronice, deși perceput ca un fapt pozitiv, nu s-a dovedit și eficient în creșterea intenției de vot a medicilor, prezența generală la vot pentru desemnarea membrilor comisiilor teritoriale de Disciplină fiind de numai 11,22% la nivel național.

 

Încrederea și implicarea medicilor

 

În contextul în care aproape 90% dintre medicii români au preferat să nu voteze, deși au avut la îndemână instrumentul de vot la un click distanță, se conturează un mare semn de întrebare vizavi de încrederea pe care aceștia o nu mai în stucturile organizației profesionale care-i reprezintă. Chiar conducerea CMR recunoaște că este necesar să se identifice cauzele și să se acționeze în direcția îmbunătățirii relației dintre organizația profesională și medici.

Acest vot, deși reprezintă un pas în direcția corectă, ne indică și faptul că există totuși o reticență sau poate o lipsă de încredere în colegiile teritoriale, respectiv în Colegiul Medicilor din România. Este esențial să înțelegem cauzele aderenței scăzute și să lucrăm pentru a reconstrui încrederea în CMR. Această reformare nu poate avea loc fără implicarea activă a fiecărui medic, fie prin vot, fie prin participare directă”, recunoaște prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

 

La Buzău, 7,47% dintre medici au votat

 

La Buzău au votat mai puțin de 10% dintre medicii înscriși în fliliala locală a Colegiului Medicilor, înregistrându-se cea mai scăzută prezență la vot din istoria organizației profesionale locale. Doar 31 de medici s-au prezentat fizic la vot, iar alții 11 au votat online, în turul I al alegerilor pentru membrii Comisiei de Disciplină.

În acest context, rugăm membrii CJM Buzău să voteze, măcar în Turul al II-lea, care va avea loc pe data de 5 octombrie, la sediul organizației profesionale, între orele 10.00-20.00, dar și online, folosind APLICAȚIA MEDICULUI. Chiar dacă la Turul al II-lea, alegerile pot fi validate indiferent de numărul de voturi exprimate, este important să voteze cât mai mulți colegi, pentru că altfel, cei care manifestă acum indiferență, nu mai au justificare să emită pretenții, ulterior”, a precizat Dr. Mircea Citrea, membru al Comisiei electorale locale.

 

O nouă rundă de alegeri

 

Medicii sunt invitați să voteze din nou, peste două săptămâni, între 5 și 8 octombrie, atunci când sunt chemați la urne pentru turul II al alegerilor pentru comisiile de disciplină teritoriale. Tot în octombrie, Colegiul Medicilor din România organizează alegeri și pentru Comisia Superioară de Disciplină: turul I pe 13 octombrie, iar turul II (dacă este cazul), pe 27 octombrie 2023. Pentru funcția de membru în Comisia Superioară de Disciplină, lista candidaților este deschisă până pe 30 septembrie.

Rolul comisiilor de disciplină teritoriale, respectiv al Comisiei Superioare de Disciplină – comisii independente față de conducerea colegiilor teritoriale, respectiv față de conducerea CMR – este de a soluționa plângerile formulate împotriva medicilor membrii ai organizației profesionale și de a asigura respectarea de către medici a deontologiei profesionale și a obligațiilor ce le revin față de pacient și de sănătatea publică.

Similar votului desfășurat la finalul săptămânii trecute, accesul la votul electronic se va face prin Aplicaţia Medicului, dezvoltată de Colegiul Medicilor din România şi pusă la dispoziţia tuturor membrilor săi.

 


Adaugati un comentariu


 

*